Bár a gluténmentes étrend önmagában kifejezetten egészséges, a finomított élelmiszerek piacán vigyázni kell a gluténmentesnek címkézett ételekkel.
Számos kenyérben és süteményben például a fehér lisztet egy rizsből, krumpliból és tápiókából készült lisztkeverékkel helyettesítik, aminek a GI-je elképesztő magas, így nagyon megdobja a vércukorszintet.
Figyeljünk oda
Először fontos megemlíteni, hogy gluténérzékenység gyanú esetén TILOS belekezdeni a gluténmentes étrendbe korrekt orvosi diagnózis hiányában, ugyanis a már megkezdett diéta téves diagnózishoz vezethet. Ez nem csoda, hiszen a cöliákia (gluténérzékenység, lisztérzékenység) egyetlen ma ismert kezelési módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. A diéta hatására regenerálódik a károsodott vékonybél, megszűnnek a hiánybetegségek és normalizálódik a vérkép is – ezért nem lesz kimutatható a betegség. Pont ezért is veszélyes az öndiagnózis.
Forduljunk szakemberhez – háziorvos, gasztroenterológus vagy végeztessünk magán úton laborban cöliákia paneles vérvizsgálatot!
Mi a glutén?
Ugyanakkor, ha valaki nem szenved a cöliákiától és minden ok nélkül hagyja el az étrendjéből a glutént, azzal megfosztja szervezetét számos értékes tápanyagtól – és úgy tűnik, hogy megnöveli a szívbetegség kialakulásának kockázatát. A kutatás alapján a szakembere azt feltételezik, hogy a glutént ok nélkül elkerülők a teljes kiőrlésű gabonaféléket is elkerülik, ez okozhatja a szívbetegség megnövekedett kockázatát.
Amennyiben nem igazoltan gluténérzékeny, ne térjen át a gluténmentes étrendre
Mindennek fényében a szakemberek azt javasolják, hogy indokolatlanul senki ne hagyja el az étrendjéből a glutént, ha pedig akár diagnózis alapján, akár önként mégis így tesz, akkor fogyasszon kellő mennyiségű rostot, melyek glutén nélkül elsősorban a garantáltan gluténmentes zabból vagy a barna rizsből nyerhetők ki.
Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző