notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A gluténról néhány szó..

hirdetes

A gluténról néhány szó..

vitalzone.hu
hirdetes

Bár a gluténmentes étrend önmagában kifejezetten egészséges, a finomított élelmiszerek piacán vigyázni kell a gluténmentesnek címkézett ételekkel.

A gluténról néhány szó..

Számos kenyérben és süteményben például a fehér lisztet egy rizsből, krumpliból és tápiókából készült lisztkeverékkel helyettesítik, aminek a GI-je elképesztő magas, így nagyon megdobja a vércukorszintet.

 

Figyeljünk oda

 

Először fontos megemlíteni, hogy gluténérzékenység gyanú esetén TILOS belekezdeni a gluténmentes étrendbe korrekt orvosi diagnózis hiányában, ugyanis a már megkezdett diéta téves diagnózishoz vezethet. Ez nem csoda, hiszen a cöliákia (gluténérzékenység, lisztérzékenység) egyetlen ma ismert kezelési módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. A diéta hatására regenerálódik a károsodott vékonybél, megszűnnek a hiánybetegségek és normalizálódik a vérkép is – ezért nem lesz kimutatható a betegség. Pont ezért is veszélyes az öndiagnózis.

hirdetes


Forduljunk szakemberhez – háziorvos, gasztroenterológus vagy végeztessünk magán úton laborban cöliákia paneles vérvizsgálatot!

 

Mi a glutén?


A glutén a búzában, rozsban és árpában megtalálható fehérje, amely a gluténérzékenyeknél (régi nevén: lisztérzékenyeknél) gyulladásos immunreakciót válthat ki. Amint arról a kutatást vezető dr. Andrew Chan, a Harvard Egyetem orvosi karának szakembere beszámolt, ezeknél az embereknél autoimmun reakció alakul ki a fehérjére (gluténra), sőt, megnő a szívbetegség kockázata is, ám gluténmentes étrenddel mindez elkerülhető.


Ugyanakkor, ha valaki nem szenved a cöliákiától és minden ok nélkül hagyja el az étrendjéből a glutént, azzal megfosztja szervezetét számos értékes tápanyagtól – és úgy tűnik, hogy megnöveli a szívbetegség kialakulásának kockázatát. A kutatás alapján a szakembere azt feltételezik, hogy a glutént ok nélkül elkerülők a teljes kiőrlésű gabonaféléket is elkerülik, ez okozhatja a szívbetegség megnövekedett kockázatát.


Amennyiben nem igazoltan gluténérzékeny, ne térjen át a gluténmentes étrendre
Mindennek fényében a szakemberek azt javasolják, hogy indokolatlanul senki ne hagyja el az étrendjéből a glutént, ha pedig akár diagnózis alapján, akár önként mégis így tesz, akkor fogyasszon kellő mennyiségű rostot, melyek glutén nélkül elsősorban a garantáltan gluténmentes zabból vagy a barna rizsből nyerhetők ki.

 

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
78 352
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
324 055
Közösség

Szótár

Túledzettség

Olyan állapot, amelynek során csökken a teljesítőképesség, és csökkennek a... Tovább

Kalória

  A kalória ( kilokalória=kcal ) az élelmiszerek tápértékének... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 118

Átlagos értékelés: 4.9

betegség diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód