notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A fizikai teljesítményhez fontos vitaminok és ásványi anyagok

A fizikai teljesítményhez fontos vitaminok és ásványi anyagok

vitalzone.hu
hirdetes

A legáltalánosabb vitaminok és ásványi anyagok, amelyek egy sportoló étrendjében fontosak a kalcium, D-vitamin, B-vitaminok, vas, cink, Magnézium és antioxidánsok, mint a C-vitamin, E-vitamin, béta karotin, szelén.

A fizikai teljesítményhez fontos vitaminok és ásványi anyagok

A B-vitamin megfelelő bevitele fontos az optimális energiatermelés és az izomszövet épülése, regenerálódása érdekében. A B komplex vitaminnak két fontos funkciója van, amely szorosan az edzéshez kapcsolódik. A tiamin, riboflavin, niacin, B6, Pantoténsav és a biotin közvetlenül részt vesznek az energia termelésben az edzés alatt, míg a folát és B6 vitaminok a vörös vérsejtek termelődésében, a fehérje szintézisben, a szövetregenerációban és a központi idegrendszer működésének fenntartásában vesznek részt. A hosszú időn át tartó nem megfelelő B-vitamin bevitel okozhat anémiát, és csökkent teljesítményt.


A D-vitamin fontos a megfelelő Kalcium felszívódás érdekében, valamint a szérum kálcium és a Foszfor szintjének szabályozásában, de a csontok egészségének megőrzésében is fontos szerepe van. Szabályozza az idegrendszer egyensúlyát.

hirdetes


Az antioxidánsok fő feladata, hogy védik a sejtmembránt az oxidatív károsodástól. Az edzés során nő az oxigén fogyasztás, amely hosszú távon oxidatív károsodást okozhat az izomzatban és más sejtekben. Egy jól edzett sportolónál az antioxidáns rendszer jobban alkalmazkodik a magasabb stressz szinthez, mint egy nem sportoló egyénnél.
Az antioxidánsoknak, mint amilyen az E-vitamin, fontos szerepük van a gyulladások csökkentésében és az intenzív edzés követő izomregenerációban. Főleg állóképességi sportolóknak ajánlott a nagyobb mennyiségű E-vitamin fogyasztás.


Az állandó és hosszú időtartamú edzések megnövelik a C-vitamin szükségletet, így sportolók számára az előírt mennyiségnél nagyobb dózis bevitele ajánlott! A diétázók esetében gyakran fordul elő, főleg nőknél, hogy nem megfelelő a kalcium, vas, Cink és Magnézium bevitel. Vegetariánusok esetén fokozottabb a kockázat.

hirdetes


Kalcium: különösen fontos a növekedés idején, hiszen segíti a csontszövetek regenerációját, a vér Kalcium szintjének fenntartását, az izom összehúzódás szabályozásában is szerepet játszik, valamint az idegi összeköttetésben és a normális véralvadásban. A Kalcium és D-vitamin hiánya alacsony csontsűrűséget és stressz törést okozhat.


ÁSVÁNYI ANYAGOK: KALCIUM, VAS, CINK, MAGNÉZIUM

 

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

A legegészségesebb salátanövény a spenót!

2019-06-17

A legegészségesebb salátanövény a spenót!

A spenót vagy paraj (Spinacia oleracea) a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) (korábban: libatopfélék) családjába tartozó, világszerte elterjedt kultúrnövény. Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos. Ismert nevei még: spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj.

Énidő nem is tudod milyen fontos

2019-06-17

Énidő nem is tudod milyen fontos

Fontos, hogy legyen mindenkinek önmagára szentelt minőségi ideje, amit például önfejlesztésre szán, vagy csak pihen, meditál.

Soványan kövéren! Zsigeri izmok elzsírosodása.

2019-06-17

Soványan kövéren! Zsigeri izmok elzsírosodása.

A belső szervek között lerakódó zsírt nevezzük zsigeri vagy más néven viszcerális zsírnak. Mivel a belső szervek közelében található ezért felszaporodása különösen megnöveli bizonyos betegségek kockázatát.

A zeller jótékony hatása

2019-06-17

A zeller jótékony hatása

A szárzellernek többféle neve is van, mint pl.: angol zeller, rúdzeller vagy halványító zeller. A szárzellernek nagyon zsengék és ropogósak a szárai.

Az aminosavak és fehérjék szerepe a táplálkozásban

2019-06-17

Az aminosavak és fehérjék szerepe a táplálkozásban

A szakértők által meghatározott ajánlás szerint a napi fehérjebevitel a 18 év feletti nőknél minimum 46 gramm, míg a 18 év feletti férfiaknál minimum 56 gramm (sportolóknál ez az érték háromszor-négyszer nagyobb is lehet).

Ghrelin – éhes vagy?

2019-06-13

Ghrelin – éhes vagy?

A ghrelin főleg az emésztőszervek által termelt peptidhormon, amelynek fő funkciója az éhségérzet kiváltása és az energia zsírszövetben és glikogénként való raktározása.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
247 332
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 371 719
Közösség

Szótár

Obezitológus

Az obezitológus az elhízás kezelésében járatos belgyógyász szakorvos. Tovább

Glükóz

A glükóz nem más, mint vércukor, hétköznapi néven szőlőcukor. A glükóz olyan cukor,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 118

Átlagos értékelés: 4.8

élelmiszer életmód étrend fogyás fogyókúra