notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden fejben dől el - azaz a gondolatok teremtő ereje

hirdetes

Minden fejben dől el - avagy a cél és az út

Joósz Andrea
Ha még nem érted el az álomalakot és nem sikerült életmódot váltanod, csak egy dolgot kell megértened. Már bizonyára Te is hallottál az érzelmek és a gondolatok teremtő erejéről. A pozitív érzések és gondolatok által sikereket érhetsz el a munkahelyeden, javíthatsz párkapcsolatodon, anyagi helyzeteden és egészséges leszel. Az érzelmek és gondolatok az életed minden területére hatnak, így ezalól az életmódváltó programod (diéta, edzés, önmegvalósítás ) sem jelent kivételt.
 
A gondolat teremtő ereje

Ne feledd, az út fontosabb mint a cél

 
Nézzük a helyzetet lépésről-lépésre az egyik legáltalánosabb problémán keresztül. Szóval realizáltad, hogy felesleges zsírréteg van rajtad, ami nem csak esztétikai probléma, hanem káros hatással van az egészségedre (számos betegség rizikófaktora a magas testzsír százalék), az alacsony önértékelésről nem is beszélve.
Mit teszel? Pánikszerűen elkezded kontrollálni, hogy mit teszel a szádba, órákig küzdesz a fárasztó testedzéssel, amihez úgy állsz hozzá, hogy inkább már túllennél rajta, lélekben nem is vagy ott és csak szenvedsz. Ha már többször nekivágtál a diétának és megélted a jojó effektust, valahol el sem hiszed, hogy sikerülhet. 
 

Tégy rendet a fejedben - a gondolatok teremtő ereje 

 
Minden csak a hozzáállásodon múlik. Gondolj bele: kínszenvedéssel edzel, nem élvezed a tested átalakulásának folyamatát, minél gyorsabban akarsz a kívánt célodhoz eljutni, a tested jelenlegi állapotát minél gyorsabban magad mögött akarod hagyni. Ha aggódva és türelmetlenül táplálkozol, bosszankodsz, hogy már megint edzeni kell menned, szerinted eléred valaha is a célodat? Ha ilyen a hozzáállásod, tarthatsz 1000 kalóriás diétát is, semmi változást nem fogsz tapasztalni, vagy ha igen, az eredmény  nagyon rövid ideig fog tartani és újra a kiindulóponton landolsz.
Abraham Hicks nagyon jól megfogalmazta: You cannot have a happy ending with an unhappy journey. 
hirdetes
 

A fejből indul minden 

 
Csinálhatod másképpen is. Megnyugtathatod magad és elfogadod tested jelenlegi állapotát. Szeretheted magad így is, nemcsak akkor, amikor rendelkezel az általad vágyott alakkal. Te juttattad a tested ebbe az állapotba, ugyanúgy a Te faladatod is a folyamatot visszafordítani. Egy tested van, ha tönkreteszed, nem fogsz újat kapni. Gondolj bele. A tested már jelzett, hogy ne jó neki ez az életmód, amit folytatsz. Ebben a testben élsz, tiszteld meg azzal, hogy életadó, egészséges táplálkozást folytatsz és folyamatosan karbantartod. Tudod: ép testben ép lélek… Ez nem azt jelenti, hogy néha nem engedheted el magad és a kalóriák számolgatása nélkül ehetsz egy jót a családoddal. Ha egyébként egészségesen táplálkozol és rendszeresen edzel, ezek az alkalmak nem fognak bűntudatot kelteni benned.
Tiszteld meg az ételt: minden falatot úgy nyelj le, hogy tudod, építi majd a tested, javadra válik és hozzásegít majd a kívánt testsúly eléréséhez. Azt a diétát válaszd, amelyik számodra megfelelő. Érezni fogod a tested visszajelzéseiből, figyelj tudatosan a tested válaszreakcióira.
A legfontosabb, hogy tarts mértéket és szeresd a tested. Ha szereted önmagad, sokkal könnyebb önmagaddal és ezáltal a testeddel is törődni kívül-belül egyaránt. 
 

Lásd magad előtt a célt ahogy eléred

 
Az én tanácsom: állj az éppen megoldandó feladathoz egész lazán. Felejtsd el az erőlködést és az erőfeszítéseket. Amint erőfeszítéseket teszel, blokkokat alakítasz ki magadban, ráerősítesz a nemkívánt dolgokra és nem fogod elérni a célod. Csak lazán. Ne törődj az idővel, csak érezd jól magad közben, a feladatot ne kötelességként éld meg, hanem lehetőségként.  Játssz, mintha álmaid teste már a tiéd volna.. Körbeveheted magad csodás testeket ábrázoló képekkel, az igazi trükk azonban a következő: el kell képzelned, hogy az a test a képen a tiéd! El kell képzelned és úgy is kell érezned, mintha az a te tested lenne, nem valaki másé. Ha túl kövér vagy túl sovány vagy, mit gondolsz, hogyan éreznéd magad, ha már most tökéletes lenne a súlyod? Másképp az biztos. Minden megváltozna benned. Másképp járnál, másképp beszélnél, másképp tennéd a dolgokat. Akkor járj már úgy most! Beszélj már úgy most! Tegyél úgy már most! Nem számít mi az amit akarsz, képzeld el, hogy már a tiéd lenne és képzeletben tegyél úgy már most. Minden amit elképzelsz és átérzel, ki is sugárzol, tehát a vonzás törvénye szerint vissza kell térnie hozzád. Légy laza, magabiztos, már most táplálj pozitív érzéseket a tested iránt. Meg fogja hálálni. Kívülről csak az válhat valóra, ami belülről már létezik. 
hirdetes
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Lipidológus

A zsíranyagcsere-betegségekben járatos belgyógyász szakorvos. Tovább

Globesity

A globesity a múlt század folyamán kialakult, de hatásaiban napjainkban jelentkező tömeges... Tovább

Tovább a lexikonra