notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nem csak a 20 éveseké a világ!

hirdetes

80 éves sportolók, akik nem ismernek kifogásokat

SzF

A korral kapcsolatban számos tévhit terjed a köztudatban: az ember energiaszintje csökkenni kezd, a szervezet lassabbá, gyengébbé és súlyosabbá válik. Mind elkerülhető!

80 éves sportolók, akik nem ismernek kifogásokat

Mielőtt azt hinnéd, hogy csak üres motivációs szavakkal dobálóznánk, megjegyeznénk, hogy a tudomány is egyértelműen rávilágított, hogy a testmozgás igenis képes tovább fiatalon tartani az emberi testet. Egy 2011-ben végzett tanulmány során kimutatták, hogy a versenyszerűen futó, kerékpározó és úszó sportolók sokkal jelentősebb izomtömeggel rendelkeznek, mint inaktív kortársaik.

A Brigham Young University kutatói kiderítették, hogy a telomerek – a kromoszómák végein elhelyezkedő szakaszok, amelyek a sejtek korosodásának egyértelmű jelei – alapján kilenc biológiai évvel fiatalabbaknak tűnt azok szervezete, akik heti 5 nap 30-40 percet szántak futásra azokéval szemben, akik ezt elhanyagolták – ez a 9 éves különbség férfiak és nők esetén is kimutatható volt.

Egy kis motiváció mindenkinek jól jön néha. Ha viszont igazán hiteles motivációra vágysz, akkor máris átadnánk a szót négy páratlanul fitt 80 év feletti hölgynek, akik a „kifogás” szó hallatán csak mosolyognak egy jót, majd mennek is vissza edzeni!

Joan Campbell, 87

 • 59 éves kora óta versenyszerű úszó.
 • 80 éves kora óta 307 úszóversenyen került be a top 10-be.
 • Váltóúszó csapatával több világrekordot is tartanak (200 és 800 méteres rövidtávú versenyeken).

„Egyszer az egyik lányom úszóedzésén észrevettem, hogy az én korcsoportomnak is indítottak egy külön csoportot. A lányom így szólt: ’Évek óta nézted már, ahogy mi fiatalok versenyeztünk. Épp ideje, hogy te is beszállj.’ Sosem voltam sportoló, de úszni már gyerekkorom óta tudtam, szóval végül is, miért ne? Már aznap beneveztem egy úszóversenyre, és nagy meglepetésemre meg is nyertem a 200 méteres mellúszást. Innentől kezdve nem volt kérdéses. Beléptem a YMCA mesterúszók csapatába, 6 hónap alatt 4,5 kilót adtam le anélkül, hogy bármit is változtattam volna az evési szokásaimon, és teljesen feltöltődtem energiával.”

„Most az US Masters Swimming aktív tagja vagyok és legalább havi egy alkalommal versenyezni megyek. Minden héten négyszer másfél mérföldet (ez összesen több mint 9,5 kilométer) úszom a helyi uszodában, háromszor 40 percnyit sétálok, elmegyek két aerobic edzésre és két YouTube-os úszó jógaedzést is elvégzek. Az emberek mindig azt kérdezik, ’Nem szoktál elfáradni?’ A testmozgás igazából nagyon lelkessé teszi az embert. Alig szoktam lepihenni, és mind az öt unokámmal tudom tartani a lépést.”

„Amikor a két dédunokám megszületett, mindketten egy baba úszóruhát kaptak tőlem. Én későn kezdtem, de ők előbb is megtehetik.”

Joan tippjei a fiatalság megőrzésére

Mindig legyen egy cél előtted. „Lehet bármi, ami motiválóan hat rád. Számomra ez egy hosszútávú kihívásra való koncentráció, például készülődés egy versenyre.”

 Florence Meiler, 83

 • Rúdugró és atlétika bajnok.
 • Első Nemzeti Idősek Olimpiáján 57 éves korában vett részt és 20 rekordot tart az Egyesült Államokban.
 • Korcsoportjában 80 éves korában rúdugró világrekordot állított fel.
 • Odafigyel a méreteire. „Ha a nadrágomat túl szűknek érzem, visszaveszek az adagokból. A hal és a zöldségek a bevett vacsorafogásaim.”
 • Mindig mondj igent. „Próbálok a napi testmozgásra automatikus dologként tekinteni. Így sosem kételkedem benne. Reggelente nem érzem azt, hogy szeretnék felkelni és úszni menni, de azzal motiválom magam, hogy milyen jól érzem majd magam utána, és ez mindig segít elindulni.”

„60 éves voltam és versenyszerűen teniszeztem, amikor barátnőm, Barbara, aki a Vermont Senior Games-nél dolgozott, elém állt egy ötlettel: ’Ki kéne próbálnod a távolugrást .’ Ezen jót nevettem. Egész életemben aktív voltam ugyan, de sosem foglalkoztam az atlétikával. Viszont Barbara nagyon meggyőző volt, ezért úgy döntöttem, hogy kipróbálom.”

hirdetes

„Az első év során három versenyszámban vettem részt: távolugrásban, magasugrásban és súlylökésben. Ma ezekkel és még néhány másik versenyszámmal foglalkozom. A kedvencem azonban a rúdugrás. 65 voltam, amikor láttam néhány nőt rúdugrani a Nemzeti Idősek Olimpiáján. Jajj, mondtam magamban, lefogadom, hogy nekem magasabbra is menne ennél. Kerestem tehát egy edzőt. Közölte velem, hogy a rúdugrás a legnehezebb versenyszám, amit felvehetnék. Ezzel egy kicsit sem ijesztett meg. Hamar belejöttem. A hasizmaim megerősödtek a több évnyi vízisíeléstől, ami szerintem segített ebben. A súlylökéssel 70-es éveim óta foglalkoztam. Néha-néha történt egy-két sérülés – 8 évvel ezelőtt 10 helyen kellett összevarrni a lábamat, miután nekimentem egy akadálynak – de az új dolgok azok, amik segítenek, hogy fiatalos maradjak.”

„Igaz a mondás, hogy a kor csak egy szám. Amíg az Úr biztosítja az egészségemet, folytatni szeretném, amit csinálok.”

Florence tippjei a fiatalság megőrzésére

Találj valamit, amit igazán szeretsz csinálni. „Lehet ez vízi aerobic, jóga vagy tai chi – a lényeg, hogy annyira élvezd, hogy rendszeresen tudd csinálni.” Csapatban könnyebb. „Ha barátokkal edzel, akkor könnyebb lesz végigcsinálni és motiválnak maradni. A Nemzeti Idősek Olimpia mottója ’Fitnesz, szórakozás és közösség.’ Ez mindent elárul!”

Ruth Heidrich, 82

 • Korcsoportjában (80 évesen) első helyezést ért el 5 és 10 kilométeres futásban is.
 • 65 éves koráig minden évben legalább 50 versenyen vett részt.
 • Több mint 900 trófeát vitt már haza.
 • Élet hús nélkül. „A rákból való felépülésem során váltottam vegán életmódra, és ez volt a legfontosabb egészségügyi döntés, amit életemben hoztam. Nem szedek gyógyszereket – a vérnyomásom, a koleszterinem és a vércukorszintem mind tökéletesek, és súlyom annyi, mint huszonéves koromban.”
 • Összpontosíts a jutalmakra. „A testmozgás segít az alvásban, csökkenti a vérnyomást, visszafordítja a 2-es típusú cukorbetegséget, segít a szívbetegség és csontritkulás megelőzésében és visszafordításában, egy aktív szexuális élet fenntartásában és formássá teszi a testet.”
hirdetes

„1968-ban kezdtem el futni, 33 éves koromban, miután elolvastam Kenneth Copper best sellerét, az Aerobics-ot. De egészen addig nem tudtam igazán, hogy milyen fontos szerepet is játszik a fitnesz az életemben, amíg nem néztem szembe néhány súlyos egészségügyi problémával. 47 éves koromban 4-es stádiumú mellrákot állapítottak meg nálam. Elhatároztam, hogy nem fogom hagyni, hogy a rák lelassítson, és tovább futottam, még a daganat eltávolítása után is.”

„Ez után csatlakoztam egy klinikai vizsgálathoz, amely a testem gyógyítására összpontosított vegán étrend segítségével, és úgy döntöttem, hogy a fitnesz terén is többet vállalok majd be. Hallottam az Ironman Triatlonról – ami egy 2,4 mérföldes (3,9 km) úszásból, 112 mérföldes (180 km) kerékpározásból és egy 26,2 mérföldes (42,2 km) futásból áll – és elkezdtem felkészülni rá. Két évvel később, 49 évesen hat Ironmanen vettem részt – rákmentesen.”

„63 éves koromban aztán erőnlétem újabb megpróbáltatásokkal került szembe – ez azonban súlyosabb eset volt. Kerékpározás közben elütött egy teherautó. A bal lábam és a csípőm jobb oldala több helyen is eltört, és azt mondták, hogy többé soha nem futhatok. A kórházat elhagyva heti 5 alkalommal jártam fizioterápiára.”

„Még ma is futok, habár lassabb tempóban, mint amilyen gyorsan a feleennyi idősek sétálni szoktak. A futás a reggeli rutinom része, amihez egy óra kerékpározás és 20 percnyi úszás is hozzátartozik. Nem éppen egyszerű út áll mögöttem, de én vagyok a bizonyíték arra, hogy a fitnesz akadályok igenis meghódíthatók, és az ember minden korban képes erős, vékony és egészséges maradni.”

Ruth tippjei a fiatalság megőrzésére

Értékeld azt, amit csinálsz. „Akár fél mérföld sétálásról, akár foteljógáról legyen szó, gratulálj magadnak! Néha engem is zavar, hogy nem tudok olyan gyorsan futni, mint régen. Ilyenkor magamba pillantok, és azt mondom: Várj csak egy percet. 82 éves vagy, és még mindig futsz. És kerékpározol. És úszol. És hirtelen máris úgy érzem, hogy okom van saját magam ünneplésére ebben a korban.”

Alice Rocky, 81

 • 40-es éveiben kezdett el jógázni és az elmúlt négy évtizedben rendszeresen foglalkozott vele.
 • Heti hat alkalommal vezet jógaedzéseket.
 • Még mindig megy neki a fejenállás és a terpeszek.

„Mivel a főiskolán a táncot választottam főtantárgyként, így anatómiát, fiziológiát és kineziológiát is tanultam. 40-es éveim elején elkezdtem Iyengar jógázni – ez a jóga a kiegyenlítődésről szól – és imádtam. Később tanítani kezdtem ezt a jógatípust egy főiskolán. Szeretem megmutatni a fiataloknak, hogy bármilyen korban lehet fitt az ember, és hogy sosem túl késő elkezdeni.”

„70-es éveim végén egy hónapig Indiában tanultam és minden nap 2 órát jógáztam. Ahogy korosodik az ember egyre könnyebben kezd el stagnálni. Ha azonban folyamatosan javulni próbálsz fizikailag és szellemileg is, akkor soha nem érzed magad igazán öregnek.”

„Még mindig kihívásokat állítok magam elé, de már más módszerekkel. Amikor fiatalabb voltam, megszállottan gyakoroltam azokat a pózokat, amiket meg akartam csinálni. Ez egy egocentrikus hozzáállás volt. Most már arra koncentrálok, amire a testemnek szüksége van.”

„A jógára saját gyógyszeres szekrényemként tekintek. Ha a hátam vagy térdeim fájnak, a megfelelő pózokkal enyhítem ezt. Vannak olyan pózok, amiket már nem tudok megcsinálni, mint például a teljes hátrahajlás egy lábbal a levegőben, de nem ez a lényeg. A jógának köszönhetően a testem erős és fitt. Utazhatok a gyermekeimmel és unokáimmal, dolgozhatok a kertemben és elmehetek egy 3-5 mérföldes (5-8 km) túrára heti akár több alkalommal is. Ahogy azt a diákjaimnak is mondani szoktam, a jóga segít, hogy jobban menjen az életed.”

Alice tippjei a fiatalság megőrzésére

Tölts egy kis időt minden korosztállyal. „A barátaim 40 és 90 év közöttiek, a diákjaim pedig tízen- és huszonévesek. Egy méretes, széleskörű közösségi környezet segít, hogy fiatalosabban viselkedj, és emlékeztet, hogy a kor csak egy szám.”

“Fogadd el, hogy bizonyos fájdalmak normálisak. „Ezek csak a tested által küldött visszajelzések. Hallgass rájuk, de ne hagyd abba a mozgást.”

Foglalkozz az eszed edzésével is. „Táncelőadásokra járok és a San Francisco-i Tudományos Akadémia docense is vagyok. Az intellektuális aktivitás segít, hogy több mindenre legyek képes fizikailag, és fordítva.”

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Mozgáskoordináció

  Azon képesség, amely a mozgások végrehajtásának célszerű szabályozását segíti... Tovább

Flabélos

OTO FLABéLOS (FL-3000) (Gyártói információ)   Professzionális TTV (teljes test... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő sport tévhitek