notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

8 stresszoldó kikapcsolódás

hirdetes

8 stresszoldó kikapcsolódás

Puskás Rékka

Rohanó világunkban a mindennapok szerves részét képezik a stressz, a kapkodás, és sokszor megfeledkezünk arról, hogy egy kicsit lazítsunk is. Most mutatok néhány kikapcsoló tevékenységet, melyek remek stresszoldók is egyben! Az általad kedvelt tevékenységek, hobbik is megtalálhatóak ezen a listán?

Stresszlevezető hobbik

Mielőtt következnének a konkrét példák, alapvetően két csoportba tudnám osztani őket. Az egyik csoportban olyan tevékenységek vannak, melyek a kézügyességre építenek, ennélfogva szükséges az élvezetükhöz némi érzék is. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen amatőrként ne lelnéd benne örömödet, de ha te alapvetően sem szereted a kézműves dolgokat, akkor az alábbi példák nem fognak örömet szerezni attól, hogy erőlteted. A másik csoportban olyan szórakozásformák vannak, melyekhez testmozgás szükséges, így a maga módján ez a csoport pont a másik ellentéte. És most lássuk a tevékenységeket!

Festés

Az első a listán – nem titkolom, többek között azért, mert ez az egyik személyes kedvencem – a festés. És itt nem arra kell gondolni, hogy egy nehéz nap végén rittyentesz egy Mona Lisát, hanem arra, hogy szimpla vízfestékkel egyszerű formákat festesz, vagy akár csak a színekkel játszol, átmeneteket készítesz. Lehet kapni tartályos ecsetet, amivel a festés már majdnem olyan lesz, mintha színeznél!

Színezés

És ha már szóba jött a színezés, a következő a listán épp ez, ami történetesen az én kedvenc elfoglaltságom. Vannak olyan színezők, melyek kifejezetten stresszlevezető mintákból állnak, végtelen mandalák, hogy ne kelljen agyalni, csak színezni. És persze számos más, felnőtteknek készített színező is akad. Túl azon, hogy fejleszti a kézügyességet a feszültséglevezetés egyik legjobb formája.

hirdetes

Gyöngyfűzés

Ha szereted a kézműves dolgokat, akkor nem fog meglepni, hogy a gyöngyfűzésnek is erőteljes stresszoldó hatása van. Mindegy, hogy csak nyakláncot-karkötőt készítesz egymás után fűzött gyöngyökből, vagy bonyolult állat- és emberformákat, a lényeg, hogy el tudj vele pepecselni, mert az eltereli a gondolataidat!

Süteménysütés

A konyhai sürgés-forgás is remek kikapcsolódást nyújt számos ember számára. Én például, ha nagyon nyakamba szakad a világ, gyakran állok neki sütit, muffint, tortát sütni, aztán hosszú órákon át csak díszítem, szépítem őket.

hirdetes

Legózás

Szintén igényel némi kézügyességet, bár nem annyit, mint egy festmény elkészítése: ez a legózás. A legóból nem lehet kinőni, nem lehetsz hozzá túl idős. Már az alap darabokból kirakott erődök megépítése egy remek érzés, de vannak ún. Technics Legók, melyeket kimondottan felnőtteknek gyártanak. Ezeknél a bonyolult mechanikai gépeknél – autók, repülők, tankok és miegymás – nem csak az összerakás nyújt élvezetet, ugyanis ezekben akkumulátor és egy pici motor is van, így aztán távirányítással lehet őket vezetni is.

Csocsózás

A csocsózás egy olyan csapatjáték, mely során lehet tombolni, erőt kifejteni, izgulni, ügyeskedni, de mindezt úgy, hogy cseppet sem balesetveszélyes. Egy csocsóasztal rendelés az egész család számára öröm, lehet tartani családi bajnokságot, vagy csak meccsezni egymás ellen.

Pingpongozás

A pingpong is egy olyan sport, melyre játékként is gondolhatunk, és mely ugyancsak minimális veszélyforrást rejt magába, mint a csocsó. Ráadásul mindkettőre igaz az is, hogy nem csak szórakoztatóak, de fejlesztenek is: a geometriai érzéket, a szem-kéz koordinációt, és a reflexeket is javítják.

Görkorcsolyázás

A korcsolyázás abból a szempontból hasonló a bringázáshoz, hogy ha egyszer sikerül ráérezni, onnantól már többet nem felejted el. Bár jégkorcsolyázni csak télen van lehetőség, a görkorid egész évben használhatod! A stresszlevezetés egyik legjobb módja felkapni a kerekeket, aztán magad mögött hagyni mindent és csak cél nélkül tekeregni. A sporttevékenységek amúgy is stresszoldók, a mozgás ilyen formája pedig ráerősít a szabadságérzetre is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Energia felvétel

A felvett energia a táplálék energiájából származik.   Tovább

Mangán

A mangán olyan ásványi anyag, amely sok enzim működésének beindításához és... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő betegség egészség egészséges életmód életmód lelki egészség stressz