notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezekkel az apró újításokkal sokkal boldogabb lehetsz munkahelyeden

hirdetes

6 tipp, amivel feldobhatod a munkádat

SF

Legtöbbünk sokkal többet dolgozik egy nap, mint amennyit az alváson kívül egyéb kikapcsolódásra vagy más tevékenységre áldozna. Egy átlagos ember egész életében 100,000 órát tölt munkával, ami önmagában elég elszomorító, de egyben fel is nyitja szemünket, hogy mennyire is fontos ez alatt az idő alatt is boldognak lenni.

Tedd boldogabbá magad

Nincs olyan, hogy álommunka, mindenhol kell dolgozni, de nem mindegy, hogy hogyan, milyen körülmények között. Egy új munkahelyen eltöltött első év után könnyű elveszíteni az optimizmust, a munka szeretetét, a motivációt és egyre inkább arra koncentrálunk, hogy munkatársaink éppen mivel mennek az agyunkra. Ezt mindenképp félre kell tennünk, és munka közben is jó dolgokra koncentrálni, amelyek felturbózzák napunkat és kedélyünket is. Főleg nyáron könnyű bedepizni, amikor kint száz ágra süt a nap, mi pedig a monitor előtt izzadva görnyedünk és már csak a gyorsan elillanó hétvégét várjuk. Lendüljünk át a holtponton és nyáron is dolgozzunk jókedvűen a következő praktikák bevetésével!

1 – Mozgasd meg magad

Talán már hallottál róla, hogy egy kis testmozgás oldja a stresszt, a feszültséget, jobbá teszi az ember közérzetét és, kitisztítja az agyat és ezáltal a koncentrációs képességet is növeli. A testmozgás indítja be az endorfintermelést, ami köztudottan jó közérzetünkért felel – akár boldogsághormonként is ismert. Bármennyire is sűrű az időbeosztás, bármennyire sok a munka, mindig szakíts időt a testmozgásra. Legyen az egy fél óra a konditeremben, egy kis jóga, de már az is megteszi, ha munkába gyalog vagy kerékpárral mész, ebédszünetben esetleg sétálsz egyet. Bármilyen mozgásformát is választasz, tedd azt rendszeressé, kezeld úgy, mint a munkádat és időrendedben legyen pontos helye, hogy sose felejtsd el. A rendszeres testmozgás bizonyítottan növeli az ember boldogságérzetét. Állítólag ha az ember fél éven keresztül heti legalább 3-4 alkalommal testmozgást végez, azzal 10-20%-kal boldogabb lesz.

2 – Oszd be az idődet

Az időbeosztás nem egyenlő azzal, hogy letöltöd valamelyik naptár appot és belepötyögöd a tárgyalásokat, munkákat, stb. Az időbeosztás a tervezésről és a feladatok fontosságának meghatározásáról szól. Nehéz úgy jól éreznie magát az embernek, miközben minden irányba figyelni kell, különböző határidők sürgetik. Érdemes egy általános időbeosztást készíteni (ha lehet), amelyben a folyamatosan előforduló munkafolyamatoknak helyet csinálsz, majd ezt minden héten át kell nézni és a heti teendők tükrében alakítani. Ha változás történne, azt azonnal módosítsd a táblázatban is, hogy véletlenül se tudj elsiklani felette. Ezzel megelőzöd, hogy a későbbiekben bármilyen problémád adódjon egy elcsúszott munka miatt (és nem is stresszeled magad majd emiatt). Ha teheted, sose szakíts félbe egy-egy munkafolyamatot, mert ha kizökkentél, nehezen veszed rá magad a munka folytatására, ráér még az az email, hogy megválaszold.

hirdetes

Az elkészült táblázatot tartsd szem előtt, legyen benne a telefonodban, tűzd ki a monitorod mellé munkahelyeden és otthon is, hogy ne felejtsd el teendőidet. Lehet, hogy eleinte még frusztrál, hogy mindenhol a munkára kell emlékezned, de hamar jó érzéssel fog eltölteni a tudat, hogy időd megfelelően be van osztva és letudtad a feladataidat időben.

3 – Ismerd el mások munkáját

Számos kutatással találkoztunk már, amelyek mind azt bizonyítják, hogy az elismerés képes javítani az emberek hangulatán. Egyszer egy főiskolai kontrollcsoportot osztottak ketté, akiknek le kellett írniuk tapasztalataikat az előző hétről. Az egyik csoportnak a legidegesítőbb dolgokat, a másiknak pedig azokat, amelyek miatt boldognak érezték magukat. A „boldog csoport” számos tagja említette meg, hogy mennyire jó érzéssel töltötte el őket, amikor a jó teljesítményüket dicsérték. Ez a csoport sokkal nagyobb optimizmussal állt a következő héthez.

hirdetes

Ha úgy érzed, hogy feszült vagy, sok a munka, próbálj meg emlékezni rá, hogy ezzel valószínűleg kollégáid hasonló módon vannak, őket is nyomasztja számtalan dolog, nincs rá szükséged, hogy te legyél az, aki tovább ront a helyzetükön. Nem kell nagyon rámenősnek lenni, de néha el kell ismerni, ha valaki jól csinált valami, jól oldott meg egy feladatot, volt egy jó ötlete, hiszen ezzel az ő napját is feldobod. Ezzel a hozzáállással nem csak az ő napján javíthatsz, de a munkakör egészének hangulatán és jövőbeli viselkedésén. Egymás dicsérete nem nyalás, csupán egy kis emberség, ami folytán te is jobb hangulatba kerülhetsz, hiszen az éremnek is két oldala van.

4 – Tedd próbára magad

Az unalom a legnagyobb akadály közted és a munkahelyeden elérni kívánt siker között. Körülbelül egy évnek kell eltelnie ahhoz, hogy belefásulj a monoton munkába: minden reggel bemenni, leülni ugyanahhoz az asztalhoz, ugyanazt a munkát végezni, ugyanott ebédelni, ugyanarra hazamenni. Próbáld meg visszaszerezni azt az érzést, ami még munkád kezdetén fogott el. Ezt úgy próbálhatod meg, hogy megpróbálod máshogy csinálni a feladataidat, másképp hozzáállni különböző dolgokhoz. Ez akár annyi is lehet, hogy más irányból mész munkába, kicsit átrendezed az asztalodat, máshova mész ebédelni, saját ebédet viszel és kiülsz vele egy közeli parkba. Rengeteg lehetőség van, csak meg kell találnod azt, ami valami újdonságot hordoz magában. Azt se feledd, hogy az ember mindig akkor a legboldogabb és legproduktívabb, ha saját határait feszegeti. Próbáld meg.

5 – Találj egy jó hobbit

Ha nem sportolsz és nincs is hobbid, ideje találni egyet, vagy feltüzelni a lelkesedésed egy régivel kapcsolatban. Hogy ez miért lesz jó neked? Igaz nem viheted magaddal a hobbidat a munkahelyedre, de annak élvezete elkísérhet oda is, ami ugyanúgy boldogsággal és izgatottsággal fog eltölteni. Emlékszel még, amikor régen az iskolában csak arra tudtál gondolni, hogy kicsengetés után azonnal focizni mehess? Hogy felülhess a biciklidre és tekerhess a barátokkal? Hogy hazaérve végre megépíts Legoból egy hatalmas várat? Ezt a lelkesedést kell megkeresned. Nem kell drága hobbit választanod, csupán valami olyat, ami fellobbantja benned a lángot. Készíts egy polcot, makettezz, fess, rajzolj, vagy akár vágj bele egy saját projektbe. Sosem árt, ha több lábon áll az ember.

6 – Ha semmi sem segít, mosolyogj

Ha minden összeomlik a fejed felett, akkor se keseredj el, inkább próbálj meg mosolyogni. Ha mosolyogsz, azzal át tudod verni az idegsejtjeidet amik így azt hiszik majd, hogy boldog vagy, ezért endorfint fognak termelni. Ha bármikor rosszul érzed magad, próbálj meg magadra erőltetni egy kis mosolyt 10 másodpercre és a rossz gondolatok máris elillannak. Egy próbát megér.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Koleszterin

  A szervezet ezt a zsírnemű anyagot részben a táplálékból nyeri, részben pedig... Tovább

C-vitamin

Aszkorbinsav. Vízben jól oldódó, erősen redukáló vegyület. Képlete: C6H8O6. Teljesen... Tovább

Tovább a lexikonra