notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Növényalapú táplálkozás: tévhitek és tények

hirdetes

6 mítosz a növényi alapú táplálkozásról

SzSz
Növényi alapú táplálkozás

3. mítosz: A növényalapú étrend korlátozó


Akik áttérnek a növényi alapú táplálkozásra, azoknál hirtelen nehéz lehet a váltás, hiszen olyan magasan feldolgozott élelmiszerekre koncentrált táplálkozást folytattak, amely után nehezebb az életmódváltás. 


A húsokat gombára, tofura, hüvelyesekre lehet cserélni, amelyek ugyanolyan teljesértékű élelmiszerek. A sajt alternatívái lehetnek házi készítésűek, akár dióval, fűszerekkel kombinálva. Az elkészített desszertek gazdag tápanyagtartalmúak és ízletesek, szemben az agyon cukrozott többszörösen feldolgozott élelmiszerekkel. 
Ki kell próbálni minél többféle zöldségt, gyümölcsöt és hüvelyest. Ezekből igazán izgalmas ételeket is elkészíthetünk, ha van hozzá kreativitásunk. 

4. tévhit: Izmot fogsz veszíteni 


Ez a mítosz szorosan követi az elsőt. Azok, akik eddzenek, és talán még versenyeznek is, azok számára fontos az izomnövekedés és a fizikai teljesítmény. A kutatások azonban azt mutatják, hogy az izomtömeg és az erősség növekedése a fehérjéhez kapcsolódik, függetlenül a forrástól. Más szóval, a fehérjetartalmú növényi élelmiszerek fogyasztása ugyanolyan hatékonyan képes építeni az izmokat, mint az állati eredetű élelmiszerek.

hirdetes


Fontos megjegyezni, hogy az izomnövekedést az erősítő edzés, nem pedig a fehérje bevitel ösztönzi. Szóval, mindegy is milyen étrendet folytatsz a lényeg, hogy vigyél be kellő mennyiségű fehérjét.

5. mítosz: Éhes leszek a növényi táplálkozás alatt


Mivel a növények alacsony kalóriatartalmúak, szubjektíven úgy tűnik, mintha nem tudnák kielégíteni éhségünket. Mivel azonban a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek magas rosttartalommal bírnak - amitől valószínűleg hosszabb ideig lesz telítettség érzeted- így ez nem jelent problémát.


Az emberek többsége nem fogyaszt kellő mennyiségű rostot, és megfelelő arányú makrotápanyagot, amely azonban hozzájárul az egészséghez, beleértve a jobb emésztést, és a vércukorszint szabályozását egyaránt. Kezdjük a napot zabkásával, kedvenc gyümölcseinkkel, ebédre együnk sült tofut zöldséggel, vacsorára pedig vega chilis babot. Ez egy tökéletes példa a napi megfelelő tápanyagbevitelre növényi alapú étrend esetén. 

hirdetes

6. mítosz: A növényi alapú étrend nem nyújt elegendő vitamint és ásványi anyagot


Ez a mítosz van legtávolabb az igazságtól. A növények messze a leginkább tápanyagban gazdag élelmiszerek, amiket enni tudunk. Például a leveles zöldek és a hüvelyesek kalciumban, vasban és cinkben gazdagok, a bogyós gyümölcsök rendkívül magasak K-vitaminban és mangánban, és a trópusi gyümölcsök, mint a mangó és az ananász C-vitaminban gazdagok. 


Az egyetlen vitamin, amelyet pótolnunk kell növényi alapú táplálkozás esetén az a B12-vitamin, hiszen ez húsokból származik. 

A növényi táplálkozás tápláló és nem unalmas


A közös mítoszok ellenére a növényi táplálkozás megfelelő makroszintű tápanyagokat biztosíthat, és nem kell unalmasnak lennie, vagy a teljes fizetésed erre fordítani. Tehát, ha még mindig a növényi táplálkozásra szeretnél áttérni, itt az ideje!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Laparoszkópia

A hasüreg tükrözése a hasfalon keresztül. A hasfalat a köldök közelében szúrják át, majd... Tovább

Koleszterin

  A szervezet ezt a zsírnemű anyagot részben a táplálékból nyeri, részben pedig... Tovább

Tovább a lexikonra