notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

20 tény, amitmég nem tudtál a kávéról

hirdetes

20 tény, amit eddig nem tudtál a kávéról

SF

Ha igazi kávéfogyasztó vagy, ezeket a tényeket mindenképp el kell olvasnod. Ha eddig kételkedtél, hogy egészséges mennyiségben fogyasztod-e kedvenc koffeines italodat, érdekel a kávé története vagy gazdasági háttere, ne késlekedj. 

20 tény, amit nem tudtál a kávéról

Theodore Roosevelt, amerikai elnök egy tonna kávét ivott meg

Ez nem túlzás. Roosevelt arról volt ismert, hogy egy gallon kávét ivott meg minden nap, ami 3,7 liternek felel meg. Nem csoda, hogy rengeteg dolgot ért el a polgárháború kapcsán. 

Törökországban váló ok volt, ha a férj nem tudott kávét biztosítani feleségének

„Míg a halál vagy a kávé hiánya el nem választ benneteket.” Furcsán hangzik igaz? Akár ez is lehetett volna egy török esküvőn elhangzó szöveg. Ez a hagyomány manapság már persze nem él. Ma már az egyenlőség világában élünk, ahol férj és feleség egyenlő, mindketten készíthetnek kávét a másiknak, de ha már főztél magadnak kávét, anélkül, hogy megkérdezted volna kedvesedet, biztosan ismered a következményeket…

Brazília a világ legnagyobb kávétermelője, mögötte Vietnámmal és Kolumbiával.

2011-ben a brazilok majdnem kétszer annyi kávét termeltek, mint Vietnám, Kolumbia és a világ kávétermelőinek egyharmada! Ezek az adatok az elmúlt 150 évre is igazak. Brazília az egyetlen ország a Földön, ahol arabica és robusta kávébabok nőnek. Nem csoda, hogy ők az elsőszámú kávé exportőrök a világon, és ez adja az ország GDP-jének nagy részét.

New Yorkban hétszer több kávét fogyasztanak, mint bárhol máshol a világon összesen

Talán ezért is hívják úgy, hogy a város, ami sosem alszik. Annyit tudunk ajánlani, hogy napnyugta után ne igyanak több kávét. Vannak találgatások arra, miért is isznak ennyi kávét a nagy almában. Lehet a népsűrűség is az oka, vagy azért, mert mindenhol kávézók vannak, vagy csupán azért, mert a kultúra része?

A kávé szó az arab „qahhwat al-bun”, vagyis „bor a babból” kifejezésből ered

Ezt a szót az a nemzet találta fel, akik a legszentebb rituáléként kezelik a kávéfogyasztást. Felkelés után nem jobb úgy gondolni a kávézásra, mintha borozgatnánk? Sokkal előkelőbbnek hangzik. Az eszpresszó szó az olasz „caffe espresso” kifejezésből ered, ami préselt kávét jelent. Amikor tehát eszpresszót rendelünk, akkor azt is mondhatnánk, hogy egy préseltet kérek! Angolul talán jobban hangzik a pressed kifejezés, de abban a szövegkörnyezetben sem lehet több értelme.

Voltaire állítólag 50 csésze kávét ivott naponta

Francois Marie Arouet, vagyis Voltaire egy igazán energetikus személyiség volt, és most már azt is tudjuk, miért. Bár egy kicsit furán hangzik, hogy napi 50 csészével ivott, de valószínűleg akkor egy csésze sokkal kisebbnek számított, mert akkor talán emésztési problémákat okozott volna ez a mennyiség. Ez persze még mindig csak feleannyi, mint a halálos dózis, és az is lehetséges, hogy az ereje sem volt egy egy csészének akkora, mint manapság.

A kávét állítólag etióp kecskepásztorok fedezték fel

Legeltetés közben arra lettek figyelmesek a pásztorok, hogy a kecskéik táncolnak. Állítólag. Bárhogy is legyen, egész New York köszönetet mondhat nekik, hogy fel tudtak kelni reggel. Áldassék meg a kecske, amiért a világ legnagyobb felfedezését tette, ráadásul nem is akármilyen módon. Minden idők legjobb körítéssel megáldott felfedezése. Kávézás előtt ne felejts el áldást mondani neki!

hirdetes

Az első webkamerát a kávé miatt találták fel

Az első webkamerát a Cambridge egyetemen azért szerelték fel, hogy ellenőrizni tudják, mennyi kávé maradt az egyetem konyhájában. Teljesen bizarrul hangzik, de 1991 és 2001 között szerelték fel az egyetem tudósai, hogy számítógépükről meg tudják nézni, tudnak-e éppen kávézni vagy nem. Senki sem akart az az ember lenni, aki odamegy és meglátja, hogy nincs kávé, és így nyilván neki kell újat főznie. Így nyugodt szívvel várhatta mindenki az irodájában, hogy valaki majd főz egyet.

A kávé helyettesítheti a fosszilis energiahordozókat

A kávébab gyúlékony anyag, és kutatók azt vizsgálják, hogyan helyettesíthetnék vele az jelenlegi energiahordozókat. Brit tudósok létrehoztak egy olyan autót még 2011-ben, ami kávébab hajtással működött, és rekordott döntött, mint a leggyorsabb autó, ami természetes üzemanyaggal működik. Egy napon lehet, hogy minden autó kávéval fog üzemelni!

A kávé eredetileg étel volt

Az első afrikai törzs a kávét ételként, nem italként fogyasztotta. A kávét zsírral keverték össze, amelyeket energiagolyóként fogyasztottak, így a benne lévő koffein felturbózta őket. Lehet, hogy nem hangzik olyan jól a zsíros kávégolyó, mint egy jeges eszpresszó egy kis csokisziruppal, de remek hordozható energiaforrásnak annál inkább. Meglepő, hogy nincs még cég, aki energiagolyót gyártana.

hirdetes

Kétfajta kávébab létezik

Ezek az arabica és a robusta. Ezeknek a baboknak minden lefőzési körülmény között más ízük van. Az arabica a világon a legelterjedtebb, a világ több mint 70%-a ezt fogyasztja. A robusta más éghajlaton nő, nagyrészt Afrikában és Indonéziában. Bár az arabicát isszák és szeretik a legtöbben, a robustát is sokan kedvelik különleges íze miatt, és persze azért, mert kétszer annyi koffeint tartalmaz.

George Washington találta fel az instant kávét

Na jó, nem az amerikai elnök. Egy belga/amerikai feltaláló fejéből pattant ki az ötlet 1906-ban. Az eredeti instant kávé reklámok azt állították, hogy az sokkal egészségesebb a sima kávénál, és más a koffeintartalma is. Persze egyik sem volt igaz, de az emberek elhitték, mert sokkal rosszabb volt az íze. 50 évvel később kezdtek csak jó ízű instant kávét gyártani.

Az kávé az egyik legfőbb árucikk

A kávé a 2. legtöbbet eladott dolog a földön, amit csak az olaj előz meg. Belegondolva ez azért elég durva. A kávéfogyasztás főképp a fejlődő országoknak kedvez, mivel az éghajlatuk a legjobb a termesztésre, és a világ kávétermesztőinek 90%-a fejlődő ország, míg a fogyasztók a fejlett országokban vannak. 

Hawaii az egyetlen amerikai állam, ahol kávét termesztenek

A kávé sokkal jobba nő az egyenlítő-közeli éghajlaton, így kontinentális éghajlaton igazán nehéz lenne a termesztése. Hawaii-nak viszont tökéletes az éghajlata ilyen szempontból. Hawaii a Kona kávéról ismert, amit a világ számos részére exportálnak. Ha a hawaiiaknak nem lenne elég, hogy csodás helyen laknak, a gyönyörű tengerparton lehetnek minden nap, még a világ egyik legjobb kávéja is náluk nő.

Egy eszpresszó egy rendes csésze kávé koffeinadagjának harmadával rendelkezik

Vannak olyanok, akiknek nem elég egy csésze, meg kétszerezik vagy háromszorozzák az adagot, de van olyan is, aki egy eszpresszót képes egy csészébe lefőzni. A french-press is egyre népszerűbb, hiszen így magad tudod szabályozni a kávémennyiséget, amit lefőzöl, megiszol. 

A kávé igazából gyümölcs

Igen, jól olvastad, a kávé bogyós gyümölcsnek számít. A kávébogyó, vagy más néven kávé cseresznye ehető gyümölcs, aminek belsejében található a kávébab. Csak azért hívják őket babnak, mert alakjuk arra hasonlít. Amikor tehát lattét iszol, az nem gyümölcslének számít. Ez magyarázatot ad arra is, hogy a brazil acai bogyó miért hasonlít annyira a kávébabra.

Az Americano kávé elnevezés a második világháborúban harcoló katonáktól ered

Annyira erős volt nekik az eszpresszó, hogy vízzel hígították fel. Kicsit vicces, amikor a kemény katonákról ilyet hall az ember. Az americano úgy készül, hogy a forró vizet a kész eszpresszóra öntik. Ha fordítva készítik, az a hosszú fekete.

Nagyjából 100 csésze kávé kell a koffein túladagoláshoz

Ez ugye elképzelhetetlen mindenki számára. Már 2-3 csésze is durva állapotokat tud előidézni egyeseknél, mi lenne 90 után? Lehet, hogy repülni is tudnánk és hatalmas erőnk lenne. Talán nem, de nem is ajánljuk, hogy bárki kipróbálja. A koffein túladagolás nem a kávéfogyasztókat szokta sújtani, hanem azokat, akik más utakon juttatják be a koffeint szervezetükbe, ami infarktushoz vezethet.

A világ legkedveltebb innivalói a víz és a kávé, ebben a sorrendben

Belegondolva ez egyáltalán nem meglepő. Mindenkinek fel kell ébrednie valahogy az egész világon, nem véletlen, hogy a modern társadalmak alapköve lett mára a kávé. Épp emiatt a gazdaságnak is hatalmas részét képzi, és új kutatások azt is megerősítik, hogy a kávéfogyasztás egészséges szokás, amit folytasson bátran mindenki.

A kávéfogyasztók kevésbé fogékonyak az Alzheimerre és az öregkori elmezavarokra

Ezt egy 2009-es kutatás is alátámasztja, hogy a kávéfogyasztás egészséges szokás. Persze nem árt normális körülmények között tartani, napi 3-5 csészénél többet nem inni. A kávénak az edzéssel összefüggésben is jó hatásai vannak. Azok, akik edzés előtt isznak egy kávét, jobban és keményebben tudnak edzeni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Aerob edzés

  Hosszan tartó, alacsony vagy közepes intenzitású mozgásforma, mely során a... Tovább

Hormon

  A hormonok különböző mirigyek által termelt anyagok, melyek pontosan meghatározott... Tovább

Tovább a lexikonra
egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás reggeli