notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

15 érdekesség a tojásról, amit valószínűleg eddig nem tudtál

hirdetes

15 érdekesség a tojásról, amit valószínűleg eddig nem tudtál

SFV

Miért tartjuk a tojásokat dobozban és hogy tudjuk megkülönböztetni a főtt és a nyers tojásokat, ha véletlenül összekevertük őket? Ezekre és még több érdekes kérdésre választ kaphatsz mostani cikkünkből!

Érdekességek a tojásról

No.1. Ha hűtőben tartod a tojást, akkor a sárgája és a fehérje könnyebben szétválaszthatóvá válik.


No.2.    A főtt keménytojást könnyebb megpucolni, ha miután megfőtt hideg vizet engedünk rá és hagyjuk kihűlni.


No.3.    A már megrepedt tojás sem fut ki főzés közben, ha egy kevés sót vagy ecetet (inkább előbbit) teszünk a vízbe.


No.4.    Ha tojást főzünk, akkor érdemes a tojás nagyobb, tompább végét egy tűvel megszúrni, így kevésbé törik majd szét a tojásfehérje.


No.5.    Az 1-2 hetes tojás héja a főzést követően könnyebben leszedhető, mint a friss tojásé.


No.6.    Ha a nyers tojás héját bekenjük szalonnabőrrel, akkor a tojás tovább friss marad.


No.7.    Ha a főtt tojás sárgája körül egy zöldes rész keletkezik, akkor a tojás nem rossz, hanem vagy túlfőztük, vagy magas a főzővíz vastartalma. Ez az elváltozás elkerülhető a megfelelő főzési idő betartásával, illetve a tojások gyors lehűtésével.

hirdetes


No.8.    Ha a tojásaink beleragadnak a tojástartóba, akkor a dobozt melegvízbe mártva könynen elválaszthatjuk attól a tojásokat.


No.9.    Szobahőmérsékleten a tojás hétszer olyan gyorsan „öregszik”, mint a hűtőszekrényben. Tehát egy szobahőmérsékleten tartott tojás egy nap alatt ugyanolyan „réginek számít”, mint a hűtőben tartott egyhetes tojás. Ennek értelmében a hűtőben tárolt tojások a vásárlást követően egy hónapig sem veszítenek minőségükből.


No.10.    Ha véletlen egy helyre tettük a főtt és a nyers tojásokat, akkor úgy tudjuk őket megkülönböztetni egymástól, hogy egy sima asztallapon megpörgetjük őket. A nyerssel ellentétben főtt tojás szabályosan fog forogni.


No.11.    Ha nagyobb méretű rántottát szeretnénk, a tojásfehérjét habbá verve is hozzáadhatjuk, így nagyobb, könnyebb és lazább reggeli lesz a miénk.

hirdetes


No.12.    Egy tojás héján körülbelül 17000 pórus található, melyeken keresztül vizet veszít a tárolás során, illetve más illatot és ízt is felvehet. Ezért érdemes – a törésvédelem mellett – a tojásokat tojástartó dobozban tárolni.


No.13.    Nagyobb mennyiségű tojáshabot nyerhetünk, ha a habverés előtt a tojásfehérjét 20-30 percig állni hagyjuk szobahőmérsékleten.


No.14.    Ha több tojást is fel szeretnél használni egy ételhez, akkor érdemes a tojásokat egyenként csészébe felütnöd, majd onnan átönteni a többihez. Ezzel a módszerrel elkerülheted, hogy egy rossz tojás a többit is, vagy akár az egész ételt tönkretegye.


No.15.    A tojást érdemes a hegyesebb végével lefelé a dobozba helyezni, így a sárgája középen marad, és nem tapad majd a héjhoz.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Alma típusú elhízás

A hasi elhízást nevezik alma típusú vagy férfias elhízásnak. Az ilyen típusú elhízás... Tovább

Fekete áfonya

Latin neve: Vaccinum myrtillus   Ismertetése, termőhelye   Fás szárú cserje,... Tovább

Tovább a lexikonra
egészség egészséges táplálkozás élelmiszer táplálkozás tévhitek