notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

10 érv az edzés utáni nyújtás mellett - Ezért nem szabad kihagyni soha

hirdetes

10 érv az edzés utáni nyújtás mellett

FO

Befejezted a fárasztó edzésedet, és máris azon jár az eszed, hogy mennyi mindent kell még csinálni otthon? Ezért aztán rohansz haza, hogy időben a teendőid végére érj. Ha te is gyakran vagy így ezzel, akkor valószínűleg hajlamos vagy arra, hogy elhagyd a lazítást. Igazából nem vagy egyedül a helyzettel, a legtöbben ugyanis nem fordítanak kellő figyelmet a nyújtásra. Mi viszont most 10 okot is adunk, miért ne hagyd ki soha többé!

10 érv az edzés utáni nyújtás mellett, amiért sose hagyd el!

Reggel korán felkelsz, megmosakszol, esetleg bekapsz egy falat reggelit, vagy útnak indítod a családot. Aztán munka egész nap, délután rohanás a gyerekekért, vagy haza, majd irány az edzőterem. Letudod a napi edzésprogramot, beugrasz a zuhany alá, majd bekapsz valami snacket, hogy pótold az energiát. Rohanás, rohanás, rohanás. Talán emiatt a felgyorsult életvitel miatt feledkezünk meg arról, hogy mennyire fontos az edzés végén a levezetés, a nyújtás. Annyira benne vagyunk a mókuskerékben, hogy elfelejtünk még egy ennyire fontos teendőt is. Pedig a fájdalom csökkentésében, a regenerálódásban, és az endorfin szint megemelésében is fontos szerepe van a nyújtásnak.

A legfőbb probléma, hogyan sokan a bemelegítésre és a nyújtásra is úgy tekintenek, mintha az agától az edzéstől egy különálló feladat lenne. Valami plusz, amit nem el kell, hanem el lehet végezni. Pedig ez nem így van! A nyújtás a gyakorlatsor szerves részét kell képezze. Nem egy plusz teendő, amihez ha van kedvem, megcsinálom, de ha nincs, az sem baj. Sajnos ez nem egy figyelmen kívül hagyható dolog, hiszen a sportsérülések jelentős százaléka származhat abból, hogy kimaradt ez a jelentős lépés. Fiatalként ez még nem feltétlen tűnik fel. Én sem foglalkoztam sokat vele, ugyan mi bajom származhatna abból, ha futás, fallabda, vagy fitnesz után nem nyújtok le? Ahogy teltek az évek, úgy elkezdtem érezni: egyre gyakrabban fájtak az izmaim, izületeim, csökkent a rugalmasságom, mivel figyelmen kívül hagytam ezt a lényeges elemet. Úgyhogy lássuk azt a 10 érvet, hogy te ne ess többé ebbe a hibába!

hirdetes

1.    Merevség és fájdalom

Az intenzív edzés közben az izmok számos összehúzódáson mennek keresztül, amelynek köszönhetően azok rövidülnek, és megváltozott alakban maradnak. Ezeknek köszönhetően érezzük a merevséget és a fájdalmat, ha nem próbáljuk meg lelazítani és lenyújtani az izmokat, mert így nem tudunk segíteni abban, hogy visszanyerjék eredeti formájukat és állapotukat. Szóval jöhet a napokig tartó szenvedés és fájdalom.

hirdetes

2.    A tejsav visszaszorítása

Mozgás közben a szervezet tejsavat termel. Ez az az anyag, amitől izomzatunkat fáradtnak érezzük, és aminek  a fájdalmas izomlázat is köszönhetjük. Ha nem nyújtjuk le magunkat, ez a tejsav ott marad, és napokba is telhet mire kiürül a szervezetből és megszűnik az izomláz. A nyújtás tehát segít a tejsav eltávolításában.

Lapozz tovább a többi fontos indokért!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Nulldiéta

A nulldiéta egy olyan diéta, melynek során a teljes táplálékmegvonás mellett csak a... Tovább

Aerobik

  Amerikából származó sportág, lényege a zenére végzett testmozgás, amely a test... Tovább

Tovább a lexikonra