notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

10 érv az edzés utáni nyújtás mellett - Ezért nem szabad kihagyni soha

hirdetes

10 érv az edzés utáni nyújtás mellett

FO
10 érv az edzés utáni nyújtás mellett, amiért sose hagyd el!

3.    Az endorfin megtartása

Mozogni jó, és a mozgás boldogsághormonokat szabadít fel, vagyis mozgás következtében endorfin termelődik az agyban. Az edzés végeztével azonban a szervezetünk elkezd lelassulni, lehűlni, így lőttek az endorfinjainknak, és vele együtt annak a szuper felszabadító, boldog érzésnek is. A nyújtás azonban késlelteti a testnek ezt a folyamatát, így a kis hormonok sokkal tovább virgonckodhatnak a szervezetben, így elnyújtva a hatást, és segítenek abban is, hogy a szervezet az edzés után is energizálja magát.

4.     Vérkeringés

A nyújtás segít egyenletesebb tempóban visszaáramoltatni a vért az izmaidba, lehetővé téve, hogy a pulzusod a normális állapotba kerüljön. Így az izmokba megfelelő mennyiségű oxigén és tápanyag jut, amire ilyenkor fokozottan szüksége van.

5.     Hát- és derékfájás

 

Az emberek leggyakoribb panaszai közé tartozik az edzés után érzett fájdalom deréktájon, a hát alsó felén. Ez pedig a nyújtás hiányából fakad. Ha nem nyújtjuk le kellőképpen a szalagokat,  a csípő hajlítóizmait, és a hátizmokat, amelyek a medencéhez kapcsolódnak, akkor ne is csodálkozzunk, hogy hosszú ideig hátfájás kínoz minket.

hirdetes

6.     Általános testtartás

A nyújtással segíthetünk az általános testtartás javulásában. Az emberek többsége észre vette magán, hogy rendszeres nyújtást követően sokkal egyenesebbé vált a testtartásuk, különösen akkor, ha a hátizmokra, a vállakra és a mellkasra is fókuszáltak nyújtás közben.

7.    Feszültség és szorongás

Az általános feszültség és szorongás az izmok feszüléséhez vezet, legyen az merev nyak vagy felhúzott vállak. Az izmok elernyesztése és nyújtása gyakran a stresszoldás általános problémakezelése lehet.

8.    Rugalmasság

Minél rugalmasabb valaki, annál hatékonyabban tud majd edzeni. Ez általános érvényű szabály. Ennek ellenére sokszor kimarad a nyújtás. Úgyhogy jegyezzük meg: minél többet nyújtunk, annál nagyobb teljesítményre leszünk képesek. Az izmok formálásához ugyanis szükséges az esetlegesen letapadt izmokon segíteni, ezt pedig csakis nyújtással érhetjük el.

hirdetes

9.    Tónusos izomzat

A rendszeres nyújtással hangsúlyos és tónusos izomzatot érhetünk el, aminek következtében testünk is karcsúbb lesz. Elég csak ránézni azokra, akik rendszeresen jógáznak. A sok nyújtás miatt az ő izomzatuk sokkal hangsúlyosabb és tónusosabb.

10.    Csökkenti a sérülés kockázatát

Végül, de nem utolsósorban csökkenti a sérülés veszélyét, mivel jobb mozgásikoordinációra teszünk szert. Ugyanis megtanuljuk jobban használni az egyes izomcsoportokat.
 Szóval nem elfelejteni ezek után a nyújtást! Alkalmazzuk minden edzés után, és szánjunk rá legalább 10-20 percet, edzéstől függően. Hiszen az izmoknak legalább 25-30 másodpercre van szüksége, hogy visszanyerjék alakjukat. Ezért minden pozíciót tartsunk ki ennyi ideig legalább.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Edzéseszközök

  Azok az eszközök és eljárások, amelyek az edzések levezetését segítik. A... Tovább

Mezei zsurló

Latin neve: Equisetum arvense   Eredete, élőhelye   A mezei zsurló egész... Tovább

Tovább a lexikonra