notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nézd meg, hogy miért jó egyedülállónak lenned!

Tudományosan is megmagyarázták, hogy miért jó egyedülállónak lenni

vitalzone.hu
hirdetes

Ideje egy kicsit leállni a társkereső alkalmazások böngészgetésével. Erre utalnak legalább is azok a tudományos eredmények, amelyek szerint az egyedülállóságnak jó néhány előnye van, amelyek közül az egyedüllét az egyik legfontosabb. 

Nézd meg, hogy miért jó egyedülállónak lenned!

Az egyedülálló emberek nem csak könnyebben kezelik az egyedüllétet, de még előnyük is származhat belőle.


Bellad DePaulo, a Kaliforniai Egyetem, Santa Barbara egyik pszichológusa szerint a szingli élet egyik támogatójaként járja a nemzetet, hogy beszámoljon az érdeklődőknek ezekről a tudományos megállapításokról, amelyeket szerinte túl sokan figyelmen kívül hagynak a pszichológiai közösségen belül. A kutatások szerint pedig úgy néz ki, hogy sok mindenben igaza is van.


 
Az egyedülálló embereknek általában erősebb közösségi hálóik vannak


2015-ben két társadalomtudós, Naomi Gerstel és Natalia Sarkisian elkezdték azt vizsgálgatni, hogy milyen eltérések vannak az egyedülálló és párkapcsolatban élő amerikai felnőttek között családtagjaikkal, szomszédjaikkal, és barátaikkal ápolt viszonyaik tekintetében. Mint kiderült, az egyedülállók nem csak többet foglalkoztak közösségi hálóikkal (és itt most nem a Facebookra kell gondolni), de több segítséget is nyújtanak embertársaiknak, és többet is kapnak tőlük, mint a párkapcsolatban élők. Ezek a különbségek ráadásul nemtől, kortól, és keresettől is függetlennek bizonyultak.


 
Ezek alapján Gerstel és Sarkisian megállapították, hogy „az egyedülállóság mind a nőknél, mind pedig a férfiaknál fokozza a szociális interakciók számát”.

hirdetes

 

A barátságok ápolgatása kulcsfontosságú szerepet játszik a boldogság fokozásában, amit számos nemrégiben folytatott kutatás is megerősít. Az egyik ilyen rávilágított arra, hogy azok, akik rendszeresen valamilyen kapcsolatba léptek 10 másik emberrel, lényegesen boldogabbak voltak, mint azok, akiknél ez a szám kevesebb volt.


 
A családon kívüli barátok különösen fontosaknak számítanak. Egy közel 280 ezer főt vizsgáló kísérletpárosból kiderült, hogy a korosodással arányosan egyre fontosabbá válnak a barátságok is. Az idősebbeknél megfigyelték, hogy a barátságok sokkal fontosabb szerepet játszottak a jó egészségben és a boldogságban, mint a családon belüli kapcsolatok.


 
Az egyedülállók gyakran fittebbek is


Úgy tűnik, hogy a megállapodók között valóban gyakrabban fordulnak olyan emberek, akik „elengedik” magukat, és több káros szokást is felvesznek, amelyek fittségük kárára mehetnek. Egy több mint 13 ezer fős, 18 és 64 év közöttieket vizsgáló felmérésből kimutatták, hogy az egyedülállók (és korábban egyszer sem házasodottak) gyakrabban edzettek heti rendszerességgel, mint házas és elvált embertársaik.


 
Egy 2015-ös tanulmányban 4 500 ember (összesen 9 európai országból) BMI-jét hasonlították össze, és az eredmények szerint az egyedülállók átlagosan enyhén alacsonyabb BMI-vel rendelkeznek, mint a házas tesztalanyok. A házaspárok testsúlya átlagosan 2,2kg-mal voltak nehezebbek az egyedülállóknál.

 

Az egyedülállók önállóbban fejlődnek, és előnyük származhat az egyedül töltött időkből


Több tanulmány is párhuzamot húzott az egyedüllét és az olyan előnyök, mint például a fokozott szabadságérzet, kreativitás, és intimitás között. Amy Moren pszichoterapeuta szerint az egyedüllét produktívabbá is teheti az embereket: „Az egyedül töltött idő nem kell, hogy magánnyal teljen. Ez jelentheti a kulcsot önmagunk megismeréséhez is”.


 
2016-ban a már korábban megemlített DePaulo egy prezentációjában bizonyítékot mutatott fel arról, hogy az egyedülállók stabilabb önállóságra hajlamosak, és hogy nagyobb eséllyel tapasztalnak pszichológiai növekedést, mint házas embertársaik. Látható tehát, hogy habár a házaséletnek és kapcsolatoknak természetesen megvannak a maguk előnyei, az egyedülálló életvitel ugyan úgy pozitív hatással lehet az emberekre.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

A test börtönébe zárt lelkek – avagy az evés- és testképzavarok áldozatai!

2019-12-10

A test börtönébe zárt lelkek – avagy az evés- és testképzavarok áldozatai!

Az orthorexiában szenvedők az egészséges étkezés megszállottjai, a jelenséget itthon bio- vagy beteges egészségmániaként is emlegetik.

Milyen lelki problémák okoznak pajzsmirigy-megbetegedést?

2019-11-26

Milyen lelki problémák okoznak pajzsmirigy-megbetegedést?

A szerv kóros elváltozása szorongást, félelmet, elfojtott érzelmeket is jelenthet.

A legegészségesebb népek titka

2019-11-16

A legegészségesebb népek titka

Sok példa van rá a történelemben és a jelenben, hogy olyan primitív népek, amelyek egyszerű növényi étrendet követtek, nagy életerőnek és hosszú életnek örvendtek és örvendenek. Vajon vannak tudományos bizonyítéka a húsmentes étrend előnyeinek

A terhesség hatása a gerincoszlopra

2019-11-15

A terhesség hatása a gerincoszlopra

A gerincoszlop 33 csontból áll: 24 különálló csigolyából, öt csigolya pedig keresztcsonttá és másik négy csigolya farkcsonttá olvadt össze. A hátgerinc nagyon erős, ugyanakkor, mivel kisebb részekből tevődik össze, nagyon rugalmas is, és változatos mozdulatokat tesz lehetővé. A csigolyákat a köztük elhelyezkedő rostos porckorongok választják el

Munkahelyi szokások, melyek beteggé tesznek! Ezekre figyelj oda!

2019-11-12

Munkahelyi szokások, melyek beteggé tesznek! Ezekre figyelj oda!

Rengeteg olyan munkahelyi szokásunk van, mely hosszú távon károsan befolyásolja az egészségünket, bár nekünk talán föl sem tűnik a rohanó hétköznapokban. Összegyűjtöttük, hogy mire kell odafigyelned a munkahelyeden

Minden idők legnagyobb egészség titka

2019-11-10

Minden idők legnagyobb egészség titka

A cayenne borsot gyógynövénykutatók és sok természetgyógyász a gyógynövények királya címmel illeti. Hatásai olyan sokrétűek, hogy az ember el sem hiszi, hogy egyetlen gyógynövény ennyi mindenre képes lehet. Persze ez az információt nem verik túlságosan nagy dobra, ezért csak a kitartó igazságkeresőkhöz jut el

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
66 413
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 318 633
Közösség

Szótár

Aloe vera

Eredete   Az Aloe vera Afrika szubtrópusi, homokos területeiről származik, a... Tovább

Kreatin táplálékkiegészítők

  A kreatin az ételekben és a szervezetünkben is természetesen megtalálható aminosav... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 83

Átlagos értékelés: 5.0

lelki egészség