notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nézd meg, hogy miért jó egyedülállónak lenned!

Tudományosan is megmagyarázták, hogy miért jó egyedülállónak lenni

vitalzone.hu
hirdetes

Ideje egy kicsit leállni a társkereső alkalmazások böngészgetésével. Erre utalnak legalább is azok a tudományos eredmények, amelyek szerint az egyedülállóságnak jó néhány előnye van, amelyek közül az egyedüllét az egyik legfontosabb. 

Nézd meg, hogy miért jó egyedülállónak lenned!

Az egyedülálló emberek nem csak könnyebben kezelik az egyedüllétet, de még előnyük is származhat belőle.


Bellad DePaulo, a Kaliforniai Egyetem, Santa Barbara egyik pszichológusa szerint a szingli élet egyik támogatójaként járja a nemzetet, hogy beszámoljon az érdeklődőknek ezekről a tudományos megállapításokról, amelyeket szerinte túl sokan figyelmen kívül hagynak a pszichológiai közösségen belül. A kutatások szerint pedig úgy néz ki, hogy sok mindenben igaza is van.


 
Az egyedülálló embereknek általában erősebb közösségi hálóik vannak


2015-ben két társadalomtudós, Naomi Gerstel és Natalia Sarkisian elkezdték azt vizsgálgatni, hogy milyen eltérések vannak az egyedülálló és párkapcsolatban élő amerikai felnőttek között családtagjaikkal, szomszédjaikkal, és barátaikkal ápolt viszonyaik tekintetében. Mint kiderült, az egyedülállók nem csak többet foglalkoztak közösségi hálóikkal (és itt most nem a Facebookra kell gondolni), de több segítséget is nyújtanak embertársaiknak, és többet is kapnak tőlük, mint a párkapcsolatban élők. Ezek a különbségek ráadásul nemtől, kortól, és keresettől is függetlennek bizonyultak.


 
Ezek alapján Gerstel és Sarkisian megállapították, hogy „az egyedülállóság mind a nőknél, mind pedig a férfiaknál fokozza a szociális interakciók számát”.

hirdetes

 

A barátságok ápolgatása kulcsfontosságú szerepet játszik a boldogság fokozásában, amit számos nemrégiben folytatott kutatás is megerősít. Az egyik ilyen rávilágított arra, hogy azok, akik rendszeresen valamilyen kapcsolatba léptek 10 másik emberrel, lényegesen boldogabbak voltak, mint azok, akiknél ez a szám kevesebb volt.


 
A családon kívüli barátok különösen fontosaknak számítanak. Egy közel 280 ezer főt vizsgáló kísérletpárosból kiderült, hogy a korosodással arányosan egyre fontosabbá válnak a barátságok is. Az idősebbeknél megfigyelték, hogy a barátságok sokkal fontosabb szerepet játszottak a jó egészségben és a boldogságban, mint a családon belüli kapcsolatok.


 
Az egyedülállók gyakran fittebbek is


Úgy tűnik, hogy a megállapodók között valóban gyakrabban fordulnak olyan emberek, akik „elengedik” magukat, és több káros szokást is felvesznek, amelyek fittségük kárára mehetnek. Egy több mint 13 ezer fős, 18 és 64 év közöttieket vizsgáló felmérésből kimutatták, hogy az egyedülállók (és korábban egyszer sem házasodottak) gyakrabban edzettek heti rendszerességgel, mint házas és elvált embertársaik.


 
Egy 2015-ös tanulmányban 4 500 ember (összesen 9 európai országból) BMI-jét hasonlították össze, és az eredmények szerint az egyedülállók átlagosan enyhén alacsonyabb BMI-vel rendelkeznek, mint a házas tesztalanyok. A házaspárok testsúlya átlagosan 2,2kg-mal voltak nehezebbek az egyedülállóknál.

hirdetes

 

Az egyedülállók önállóbban fejlődnek, és előnyük származhat az egyedül töltött időkből


Több tanulmány is párhuzamot húzott az egyedüllét és az olyan előnyök, mint például a fokozott szabadságérzet, kreativitás, és intimitás között. Amy Moren pszichoterapeuta szerint az egyedüllét produktívabbá is teheti az embereket: „Az egyedül töltött idő nem kell, hogy magánnyal teljen. Ez jelentheti a kulcsot önmagunk megismeréséhez is”.


 
2016-ban a már korábban megemlített DePaulo egy prezentációjában bizonyítékot mutatott fel arról, hogy az egyedülállók stabilabb önállóságra hajlamosak, és hogy nagyobb eséllyel tapasztalnak pszichológiai növekedést, mint házas embertársaik. Látható tehát, hogy habár a házaséletnek és kapcsolatoknak természetesen megvannak a maguk előnyei, az egyedülálló életvitel ugyan úgy pozitív hatással lehet az emberekre.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Mi az a böjt, és miért van szükség rá?

2019-10-17

Mi az a böjt, és miért van szükség rá?

A böjt nem csak valamiről való lemondást jelent, hanem az 5-7 napig tartó tejes étkez elhagyását, sok folyadék fogyasztással. A következőkben bemutatjuk a böjt kialakulását, illetve megismerheted a böjt pozitív hatásait a szervezetre

Önbizalom növelés edzéssel

2019-10-13

Önbizalom növelés edzéssel

Tudtad, hogy naponta 45.000 – 51.000 gondolat cikázik át a fejedben? Ez kb 150 és 300 szó/perc. Akár tudatában vagyunk, akár nem, állandóan beszélgetünk magunkkal.

A modern civilizáció vadhajtásai: az evés- és testképzavarok. Az evés és testképzavarok összefüggései.

2019-09-23

A modern civilizáció vadhajtásai: az evés- és testképzavarok. Az evés és...

A pozitív testkép legtöbbünk számára az én-erő és a biztos önértékelés fontos alkotóeleme. Ha a testünk élménye negatív, esetleg egész testünkkel vagy annak egyes jellemzőivel elégedetlenek vagyunk, az negatívan hat önértékelésünkre, életminőségünkre és jó eséllyel kapcsolatainkra is.

Ezzel az öt lépéssel véget vethetünk egy mérgező kapcsolatnak

2019-09-12

Ezzel az öt lépéssel véget vethetünk egy mérgező kapcsolatnak

Hogyan szabadulhatunk meg egy mérgező kapcsolatból? Segítségképpen íme öt gyakorlati lépés Philip Zimbardo és Rosemary Sword szociálpszichológusok Időperspektíva-módszer a gyakorlatban című könyvéből.

A stressz okozza a gyomorfekélyt? – Tíz

2019-09-11

A stressz okozza a gyomorfekélyt? – Tíz "gyógyító" mítosz

Az utóbbi évtizedekben számos teória, alternatív gyógymód született, amely sokszor még az orvostudomány alaptételeit is megkérdőjelezi. Sokszor gyógyítatlan betegségeknél, gyakran a rák esetében bukkannak fel az univerzális csodaszer-elméletek.

Mitől is vagy igazán nő?!

2019-09-02

Mitől is vagy igazán nő?!

Ahhoz, hogy valaki nőies legyen, elég pár ruha, némi pipere és egy jól belőtt haj.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
98 305
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 036 102
Közösség

Szótár

C-vitamin

Aszkorbinsav. Vízben jól oldódó, erősen redukáló vegyület. Képlete: C6H8O6. Teljesen... Tovább

Méhtoxin terápia

Ezt a fajta gyógymódot már 300 éve ismerik, azonban 2007-ben kezdték el világszerte... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 83

Átlagos értékelés: 5.0

lelki egészség