notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nézd meg, hogy miért jó egyedülállónak lenned!

Tudományosan is megmagyarázták, hogy miért jó egyedülállónak lenni

vitalzone.hu
hirdetes

Ideje egy kicsit leállni a társkereső alkalmazások böngészgetésével. Erre utalnak legalább is azok a tudományos eredmények, amelyek szerint az egyedülállóságnak jó néhány előnye van, amelyek közül az egyedüllét az egyik legfontosabb. 

Nézd meg, hogy miért jó egyedülállónak lenned!

Az egyedülálló emberek nem csak könnyebben kezelik az egyedüllétet, de még előnyük is származhat belőle.


Bellad DePaulo, a Kaliforniai Egyetem, Santa Barbara egyik pszichológusa szerint a szingli élet egyik támogatójaként járja a nemzetet, hogy beszámoljon az érdeklődőknek ezekről a tudományos megállapításokról, amelyeket szerinte túl sokan figyelmen kívül hagynak a pszichológiai közösségen belül. A kutatások szerint pedig úgy néz ki, hogy sok mindenben igaza is van.


 
Az egyedülálló embereknek általában erősebb közösségi hálóik vannak


2015-ben két társadalomtudós, Naomi Gerstel és Natalia Sarkisian elkezdték azt vizsgálgatni, hogy milyen eltérések vannak az egyedülálló és párkapcsolatban élő amerikai felnőttek között családtagjaikkal, szomszédjaikkal, és barátaikkal ápolt viszonyaik tekintetében. Mint kiderült, az egyedülállók nem csak többet foglalkoztak közösségi hálóikkal (és itt most nem a Facebookra kell gondolni), de több segítséget is nyújtanak embertársaiknak, és többet is kapnak tőlük, mint a párkapcsolatban élők. Ezek a különbségek ráadásul nemtől, kortól, és keresettől is függetlennek bizonyultak.


 
Ezek alapján Gerstel és Sarkisian megállapították, hogy „az egyedülállóság mind a nőknél, mind pedig a férfiaknál fokozza a szociális interakciók számát”.

hirdetes

 

A barátságok ápolgatása kulcsfontosságú szerepet játszik a boldogság fokozásában, amit számos nemrégiben folytatott kutatás is megerősít. Az egyik ilyen rávilágított arra, hogy azok, akik rendszeresen valamilyen kapcsolatba léptek 10 másik emberrel, lényegesen boldogabbak voltak, mint azok, akiknél ez a szám kevesebb volt.


 
A családon kívüli barátok különösen fontosaknak számítanak. Egy közel 280 ezer főt vizsgáló kísérletpárosból kiderült, hogy a korosodással arányosan egyre fontosabbá válnak a barátságok is. Az idősebbeknél megfigyelték, hogy a barátságok sokkal fontosabb szerepet játszottak a jó egészségben és a boldogságban, mint a családon belüli kapcsolatok.


 
Az egyedülállók gyakran fittebbek is


Úgy tűnik, hogy a megállapodók között valóban gyakrabban fordulnak olyan emberek, akik „elengedik” magukat, és több káros szokást is felvesznek, amelyek fittségük kárára mehetnek. Egy több mint 13 ezer fős, 18 és 64 év közöttieket vizsgáló felmérésből kimutatták, hogy az egyedülállók (és korábban egyszer sem házasodottak) gyakrabban edzettek heti rendszerességgel, mint házas és elvált embertársaik.


 
Egy 2015-ös tanulmányban 4 500 ember (összesen 9 európai országból) BMI-jét hasonlították össze, és az eredmények szerint az egyedülállók átlagosan enyhén alacsonyabb BMI-vel rendelkeznek, mint a házas tesztalanyok. A házaspárok testsúlya átlagosan 2,2kg-mal voltak nehezebbek az egyedülállóknál.

hirdetes

 

Az egyedülállók önállóbban fejlődnek, és előnyük származhat az egyedül töltött időkből


Több tanulmány is párhuzamot húzott az egyedüllét és az olyan előnyök, mint például a fokozott szabadságérzet, kreativitás, és intimitás között. Amy Moren pszichoterapeuta szerint az egyedüllét produktívabbá is teheti az embereket: „Az egyedül töltött idő nem kell, hogy magánnyal teljen. Ez jelentheti a kulcsot önmagunk megismeréséhez is”.


 
2016-ban a már korábban megemlített DePaulo egy prezentációjában bizonyítékot mutatott fel arról, hogy az egyedülállók stabilabb önállóságra hajlamosak, és hogy nagyobb eséllyel tapasztalnak pszichológiai növekedést, mint házas embertársaik. Látható tehát, hogy habár a házaséletnek és kapcsolatoknak természetesen megvannak a maguk előnyei, az egyedülálló életvitel ugyan úgy pozitív hatással lehet az emberekre.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Egyszerű trükkök, amivel növelheted az önbizalmadat

2019-08-19

Egyszerű trükkök, amivel növelheted az önbizalmadat

A legtöbb nő sajnos nem rendelkezik elég önbizalommal. Pedig mindegyikük gyönyörű és különleges kortól, testalkattól függetlenül. A következőkben adunk néhány hasznos, mégis egyszerű tanácsot, melyek segítségével növelheted az önbizalmadat!

Ismerd meg a nő erejének pilléreit

2019-08-07

Ismerd meg a nő erejének pilléreit

A belőle fakadó és benne átfolyó Hit, Álom és Szeretet, mely képes arra, hogy megtartsa a legnehezebb terheket, és támaszul szolgáljon A Férfinak.

Fájt egy indiai kisfiú állkapcsa, aztán találtak benne 526 fogat

2019-08-02

Fájt egy indiai kisfiú állkapcsa, aztán találtak benne 526 fogat

Az orvosok is megdöbbentek a ritka rendellenességen.Kórházba vittek egy hétéves fiút Indiában, mert nagyon fájt az állkapcsa. Aztán amikor megröntgenezték, az orvosok alig hitték el, amit láttak: a gyerek alsó állkapcsa teli volt fogakkal, összesen 526 darab nőtt – írta a CNN.

Szavakkal való gyilkolás művészete!

2019-07-25

Szavakkal való gyilkolás művészete!

Vannak rosszindulatú emberek, akik sportot űznek abból, hogy másokat minél kellemetlenebb helyzetbe hozzanak. Mindez azért, mert csak így képesek önmagukat jobbnak láttatni a többieknél, s nem mellékesen, az ilyesfajta intrikák segítik őket abban, hogy középpontba kerüljenek.

My Body, Whose Choice? Önmagunk szeretése az új lázadás

2019-07-24

My Body, Whose Choice? Önmagunk szeretése az új lázadás

Megsemmisítő érzés utálni a testünket, de szeretni is kutya nehéz. És biztosan nem néhány hashtagcunamin fog múlni. Sok és összetett munka jóban lenni a külsőnkkel, többgenerációs kudarchalmot és a közösségi média szörnyeit is le kell gyűrni hozzá.

Amikor mínusz 40 kiló történelmet csinált

2019-07-19

Amikor mínusz 40 kiló történelmet csinált

A 20. század legnagyobb hatású szoprán énekesnője volt, lépten-nyomon lesifotósok követték, fiatal rajongói napokat álltak érte sorba az operaházak kasszáinál.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
154 775
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 780 327
Közösség

Szótár

Statikus streching

  A statikus gyakorlatokkal már sokkal hatékonyabban fejleszthető az ízületi... Tovább

Körte típusú elhízás

A körte típusú elhízás során az alma típusú elhízással szemben nem a hasra, hanem a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 83

Átlagos értékelés: 5.0

lelki egészség