notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A wellness jelentése

hirdetes

Mit is jelent pontosan a wellness?

vitalzone.hu

Az egészséges életmódhoz szorosan kapcsolódik a napjainkban egyre nagyobb teret hódító WELLNESS életforma fogalma. A következőkben egy kicsit jobban utánajárunk annak, hogy mit is jelent valójában a wellness. 
 

Wellness

A wellness régóta létezik


A wellness csak látszólag új trend, valójában egyidős az emberiséggel, és azzal a törekvésével, hogy felvegye a harcot önnön esendőségével, javítson fizikális és szellemi fittségén, megelőzze a betegségek kialakulását, egyszóval jobban érezze magát a bőrében.


Maga a ma használt kifejezés azonban csak 1950-ben született; akkor alkotta meg egy amerikai orvos, Halbert L. Dunn a wellbeing és a fitness (azaz a jó közérzet és a jó fizikális kondíciót jelentő) szavakból. Dr. Halbert L. Dunn, aki az amerikai National Office for Health Statistics első igazgatója volt, az 1950-es évek végén írta meg High Level Wellness című munkáját. Jóllehet a wellness-szel - mint életérzéssel - tudományosan csak a XX. század utolsó évtizedeiben kezdtek foglalkozni, de a testi-lelki egészség megteremtésére és megtartására irányuló törekvések egészen az ókorig nyúlnak vissza. Példaként említhetnénk az antik görögöknél a Kalokagatiát, mely a test és lélek egységének megteremtésére törekszik, de a holisztikus szemléletmódot, vagy a reneszánsz embereszményt is. 

hirdetes

A wellness szerepe


hirdetes
A wellness a mai kor emberének kialakított egészségtudatos, reform életforma, melyben a wellness-t gyakorló jól érzi magát. A wellness életformában kiemelt hangsúlyt kap a jó közérzet és az egészségmegőrzés. Követői fejlesztik az egészségüket és a fizikai fittségüket, környezettudatos életet élnek, emellett szellemi, spirituális és szociális kiegyensúlyozottságra törekszenek. Rövid távon pihentető, frissítő élményt nyújt, hosszú távon pedig más szemléletet, jobb életminőséget, teljes értékű életet kínál. A wellness életmód gyakorlásával elkerülhetők az olyan civilizációs betegségek, mint az infarktus, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, továbbá megelőzhetők a szív- és érrendszeri és vagy mozgásszervi megbetegedések. 


A wellness minőségi tartalmát és gazdasági jelentőségét az egészségturizmus, a vállalati wellness koncepció és a lakossági életmódprogram biztosítja. A wellness, mint iparág óriási lendülettel fejlődik. Az "anti-aging", vagyis a minőségi élet fenntartásának és az öregedési folyamatok késleltetésének igénye társadalmunkban is egyre inkább előtérbe kerül. Ehhez számos terület összefogására van szükség, s a fejlődés egyértelmű jele, hogy a szépségipar, a fitness, a reform-táplálkozás és táplálék-kiegészítés, a naturmedicina, a SPA-központok és wellness szállodák sohasem látott fejlődésének lehetünk tanúi. 


Amerikában és Nyugat - Európában a wellness a gazdaság egyik hajtómotorja. Hazánkban is igen nagy szükség van jól képzett wellness szakemberekre, akik képesek minőségi munkára és fejlesztésre. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Bulémia

Mély lelki válságban előforduló, kórosan fokozott étvágy, amely csupán táplálkozással... Tovább

Flabélos

OTO FLABéLOS (FL-3000) (Gyártói információ)   Professzionális TTV (teljes test... Tovább

Tovább a lexikonra
egészség egészséges életmód életmód lelki egészség szépség