notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mást is lehet egy medencében, nem csak úszni!

hirdetes

Vízi sportok az úszáson kívül

Puskás Rékka

A vízben szerencsére nem csak úszni lehet, hanem különböző mozgásformákat is végezhetünk! Mostani cikkünkben mutatunk öt olyan edzésmódot, amit érdemes kipróbálnotok! 

Más vízi sportok is vannak, nem csak az úszás

Amikor a medencés edzésről van szó, akkor a legtöbbeknek három dolog jut az eszébe: úszás, gyógytorna, vagy időseknek készített edzésprogramok. Habár tény, hogy ezek a népszerűbb opciók, a kreatív programszervezésnek és az újszerű felszereléseknek köszönhetően ma már sokkal több mindenre lehetőségünk akad a vízben, amelyek ráadásul minden korosztálynak kínálnak valamilyen egészséges, aktív kikapcsolódást. Az utóbbi időben szinte minden népszerű szárazföldi sport bemerészkedett a vízbe. Ha ízületkímélő mozgásra vágysz, akkor próbáld ki a következő újszerű vízi sportok egyikét!

Vízi rúdfitnesz (Aquapole)

A rúdtánc nem való mindenkinek, azonban a víz alatti rúdtánccal már más a helyzet. Mivel a víz alatti rúdfitnesz során a résztvevők testének nagy része a víz alatt helyezkedik el, így sokkal többen veszik rá magukat erre a diszkrétebb alternatívára. Vannak táncos edzések, míg mások az erősítésre fókuszálnak. Mivel az ember test lényegesen könnyebb a vízben, ezért számtalan olyan mozdulatot is el lehet végezni, ami a szárazföldön sokkal nehezebb lenne.

hirdetes

Vízi kick-box

A vízben töltött idő a legtöbbek számára az ellazulásról szól, azonban remek alkalmat kínál némi agresszió levezetésére is. A kick-box és más küzdősportok vízi verziója egyre népszerűbbé válik. Az ilyen edzések során a tanoncok nem a levegőbe, hanem a vízbe elhelyezett zsákokat célozzák meg ütéseikkel és rúgásaikkal. A következő oldalon további három remek mozgásforma vár! 

Állószörfözés (Paddleboarding)

hirdetes

Az állószörfözés természetesen alapjáraton is egy vízi sport, azonban teljesen más, amikor az ember nem nyílt vízen, hanem egy medencében végzi. A medencés állószörfözés során a SUP deszka ki van kötve a medencében, hogy egyhelyben maradjon. Ezen aztán lehet evezni, jógázni, vagy akár ugró gyakorlatokat is végezni. Egy-egy rossz lépés pedig nem okoz majd igazi baleseteket, egy látványos csobbanáson kívül! Ugyanakkor amennyire veszélytelen, annyira komoly pozitív hatásai vannak az egész testre, ezért érdemes legalább egyszer kipróbálni! Ha pedig megszereted, mindenképpen próbáld ki a szabad vízi verziót is!

Vízi kiképzőtábor

Akárcsak a szárazföldi verziók esetén, a vízi kiképzőtáborok között is találunk olyanokat, amelyek kellékes vagy saját testsúlyos ellenállás-gyakorlatokra épülnek. Persze a csapatmunka itt is jelen van, valójában ez adja az egész élvezetének nagy részét. A kiképzőtáborok vízi verziója ráadásul minden korosztály és képességi szint számára ideális.

Víz alatti futás és kerékpározás

Imádod a szobabiciklizés (spinning) lendületét, de valami újdonságra vágysz? Sok nagyobb vízi létesítmény és üdülőhely kínál víz alatti futópadokat és kerékpárokat, ráadásul ezek általában egy-egy szervezett fitneszprogram keretei között is igénybe vehetők, ahol az edzők segítenek az ismerős, mégis szokatlan elhelyezkedésű gépek leghatékonyabb használatában. Mivel a vízben való mozgás sokkal több erőfeszítést igényel, mint a szárazföldön (hiszen a víz sokkal sűrűbb, mint a levegő), mindkét szerkezet lényegesen nagyobb kihívást jelent majd az ízületek megterhelése nélkül!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Orbáncfű (Közönséges)

Latin neve: Hypericum perforatum   Eredete, élőhelye   A Közönséges orbáncfű... Tovább

Palástfű

Latin neve: Alchemilla vulgaris   Eredete, élőhelye   A Boldogasszony palástjaként... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás edzésmódok egészség egészséges életmód fitness mozgás sport