Hogyan mentsük meg a vitaminokat a gyümölcsökből és zöldségekből?

Így mentsd meg a vitaminokat a gyümölcsökből és zöldségekből

KO
hirdetes

Ahhoz, hogy a gyümölcsök és zöldségek megőrizzék vitamintartalmukat, helyesen kell tárolni azokat. De mely fajták valók a hűtőszekrénybe és hogyan kell őket tárolni, hogy megmaradjon bennük a vitamin?

Hogyan tároljuk a gyümölcsöket, zöldségeket, hogy a vitamintartalmukat megtartsák? Íme, a válasz

Vitaminveszteség a helytelen tárolás miatt

A gyümölcs és a zöldség fontos vitaminforrások az egészséges táplálkozásban. Sok gyümölcsben lévő vitamin azonban hő- és fényérzékeny, és a helytelen tárolás következtében egyszerűen elpusztul. A gyümölcsöknek és zöldségeknek érett állapotban a legmagasabb a vitamintartalmuk – eltekintve a csodálatos ízüktől. Az érettség megállapításánál jó indikátor a mindenkori gyümölcs színe és illata. A banánnál ez viszonylag könnyű, mert bizonyára senkinek nem jutna eszébe, hogy egy zöld banánt meghámozzon és elfogyasszon. Az ananásznál ez már kicsit nehezebb. Ahhoz, hogy felismerjük az érettségi fokát, figyelni kell a tipikus illatra.
 

A gyümölcsök és zöldségek helyes tárolása

 

Hogyan tároljuk a gyümölcsöket, zöldségeket, hogy a vitamintartalmukat megtartsák? Íme, a válasz

Akinek nincs pincéje, figyeljen arra, hogy a gyümölcsöt ne a meleg szobában tárolja. Minden lakásnak van egy olyan sarka, amely hűvösebb és sötétebb, mint a többi rész. Itt tároljuk a zöldségeket; de soha ne együtt az almával. Mivel az alma az etilén nevű érési hormont termeli, az együttes tárolásnál ez oda vezet, hogy más gyümölcsök is gyorsan túlérnek. Általánosságban a gyümölcsöket és zöldségeket különválasztva tároljuk. A zöldségek – a paradicsomot kivéve – nem tudnak utóérni, csak megromlani. Mivel sok gyümölcsben  a növényről való elválasztás után is folytatódik a biológiai érés folyamata, ezért a körülötte lévő zöldségek is gyorsabban megromlanak. A saláta mellett tárolt alma a hűtőszekrényben is gyorsabb bomlásról gondoskodik. A banánokat gyakran mesterségesen bepermetezik ezekkel az érési gázokkal, így a banán mellé se helyezzünk semmi romlandót, pl. fejes salátát vagy uborkát.

hirdetes

 

Melyik a jobb: a mikró vagy a tűzhely?

Minden vitamin hő- és fényérzékeny. Minél rövidebb időre tesszük ki tehát őket ezeknek a zavaró tényezőknek, annál jobb. Ha a zöldséget csak rövid ideig melegítjük a mikrohullámú sütőben, a vitaminok tovább megmaradnak benne, mint főzéskor. Ebben a hosszan tartó folyamatban a burgonya a vitaminoknak mintegy egyharmadát veszíti el. Különösen súlyos a vitaminveszteség, ha a már megfőzött zöldséget még egyszer felmelegítjük.
 
 

 

Hogyan tároljuk a gyümölcsöket, zöldségeket, hogy a vitamintartalmukat megtartsák? Íme, a válasz

A gyümölcsöket és zöldségeket helyes tárolás mellett is mielőbb fogyasszuk el, mivel a vitaminok aránya a friss árunál a legmagasabb. Hatásos trükk a „belső értékek” megőrzésére a fagyasztás. Például az a karfiol, amelyet közvetlenül leszedés után megpucolnak, blansíroznak és mélyhűtenek, több vitamint és másodlagos növényi anyagot tartalmaz, mint amelyet több napig tárolnak a hűtőszekrényben, és csak aztán fogyasztanak el. A blansírozás azt jelenti, hogy a megtisztított zöldséget néhány percre forrásban lévő vízbe teszik, és aztán hideg vízben lehűtik. Ennek során elpusztulnak azok az enzimek, amelyek a tápértéket és az ízt tartósan megváltoztatják, a szín és a ropogósság azonban megmarad.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

A tudomány szerint a növények egészségesebbé és boldogabbá tesznek bennünket

2019-05-21

A tudomány szerint a növények egészségesebbé és boldogabbá tesznek bennünket

A legtöbben gyilkosok vagyunk. Na persze ezt nem a szót hétköznapi értelmében kell venni, de sokan biztosan számos növény haláláért felelnek – többért, mint amennyire vissza tudnának emlékezni.

Emésztőszervi betegségek lelki háttere

2019-05-20

Emésztőszervi betegségek lelki háttere

Állandó sietség, rohanás, nincs időd ebédelni, csak bekapni pár falatot, és már szaladsz is tovább. Gyakran még az étel alapos megrágása is elmarad, a nagyobb falatokkal viszont nehezebben birkózik meg a gyomor.

Rhabdomyolysis a vázizomzat szétesése!

2019-05-20

Rhabdomyolysis a vázizomzat szétesése!

A rhabdomyolysis a vázizomzat károsodásával, szétesésével, pusztulásával járó megbetegedés, amely az izomzat myoglobin proteinjének a vizeletbe történő kiválasztódásával jár.

Egészséges e a túlzásba vitt fehérje?!

2019-05-20

Egészséges e a túlzásba vitt fehérje?!

A magas fehérjetartalmú étrendnek lehetnek mellékhatásai. A fehérje nélkülözhetetlen a szervezet számára, mivel olyan aminosavakból áll, melyek a testszövetek építő kövei, beleértve az izmokat, az ereket, a hajat, a bőrt és a körmöket is.

Kókuszvirág cukor a legjobb választás

2019-05-16

Kókuszvirág cukor a legjobb választás

A kókuszvirág cukor évezredek óta használt közkedvelt édesítőszer a déli- és délkelet-ázsiai régióban, ahol igen bőséges a kínálat kókuszpálmából. A kókuszból készült termékek legnagyobb előállítói és forgalmazói a Fülöp-Szigetek és Indonézia. A hazai alternatív édesítőszerek piacán körülbelül 5 éve jelent meg a kókuszvirág cukor.

Az ásványvíz egészséges, de melyik? A savas vagy a szénsavmentes ajánlott?

2019-05-16

Az ásványvíz egészséges, de melyik? A savas vagy a szénsavmentes ajánlott?

A víz nagyon egészséges, ajánlott belőle akár napi két liter elfogyasztása. Leginkább az ásványvízből! Bár általában mindenki annyi vizet fogyaszt, amennyi neki jólesik, a szakértők szerint napi akár három liter vizet is érdemes meginnunk, hogy egészségesek legyünk.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
134 305
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 053 394
Közösség

Szótár

Kakukkfű

Latin neve: Thymus serpyllum   Eredete, élőhelye   A Földközi-tenger... Tovább

Flabélos

OTO FLABéLOS (FL-3000) (Gyártói információ)   Professzionális TTV (teljes test... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 163

Átlagos értékelés: 4.7