notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan mentsük meg a vitaminokat a gyümölcsökből és zöldségekből?

hirdetes

Így mentsd meg a vitaminokat a gyümölcsökből és zöldségekből

KO
hirdetes

Ahhoz, hogy a gyümölcsök és zöldségek megőrizzék vitamintartalmukat, helyesen kell tárolni azokat. De mely fajták valók a hűtőszekrénybe és hogyan kell őket tárolni, hogy megmaradjon bennük a vitamin?

Hogyan tároljuk a gyümölcsöket, zöldségeket, hogy a vitamintartalmukat megtartsák? Íme, a válasz

Vitaminveszteség a helytelen tárolás miatt

A gyümölcs és a zöldség fontos vitaminforrások az egészséges táplálkozásban. Sok gyümölcsben lévő vitamin azonban hő- és fényérzékeny, és a helytelen tárolás következtében egyszerűen elpusztul. A gyümölcsöknek és zöldségeknek érett állapotban a legmagasabb a vitamintartalmuk – eltekintve a csodálatos ízüktől. Az érettség megállapításánál jó indikátor a mindenkori gyümölcs színe és illata. A banánnál ez viszonylag könnyű, mert bizonyára senkinek nem jutna eszébe, hogy egy zöld banánt meghámozzon és elfogyasszon. Az ananásznál ez már kicsit nehezebb. Ahhoz, hogy felismerjük az érettségi fokát, figyelni kell a tipikus illatra.
 

A gyümölcsök és zöldségek helyes tárolása

 

Hogyan tároljuk a gyümölcsöket, zöldségeket, hogy a vitamintartalmukat megtartsák? Íme, a válasz

Akinek nincs pincéje, figyeljen arra, hogy a gyümölcsöt ne a meleg szobában tárolja. Minden lakásnak van egy olyan sarka, amely hűvösebb és sötétebb, mint a többi rész. Itt tároljuk a zöldségeket; de soha ne együtt az almával. Mivel az alma az etilén nevű érési hormont termeli, az együttes tárolásnál ez oda vezet, hogy más gyümölcsök is gyorsan túlérnek. Általánosságban a gyümölcsöket és zöldségeket különválasztva tároljuk. A zöldségek – a paradicsomot kivéve – nem tudnak utóérni, csak megromlani. Mivel sok gyümölcsben  a növényről való elválasztás után is folytatódik a biológiai érés folyamata, ezért a körülötte lévő zöldségek is gyorsabban megromlanak. A saláta mellett tárolt alma a hűtőszekrényben is gyorsabb bomlásról gondoskodik. A banánokat gyakran mesterségesen bepermetezik ezekkel az érési gázokkal, így a banán mellé se helyezzünk semmi romlandót, pl. fejes salátát vagy uborkát.

hirdetes

 

Melyik a jobb: a mikró vagy a tűzhely?

Minden vitamin hő- és fényérzékeny. Minél rövidebb időre tesszük ki tehát őket ezeknek a zavaró tényezőknek, annál jobb. Ha a zöldséget csak rövid ideig melegítjük a mikrohullámú sütőben, a vitaminok tovább megmaradnak benne, mint főzéskor. Ebben a hosszan tartó folyamatban a burgonya a vitaminoknak mintegy egyharmadát veszíti el. Különösen súlyos a vitaminveszteség, ha a már megfőzött zöldséget még egyszer felmelegítjük.
 
 

 

Hogyan tároljuk a gyümölcsöket, zöldségeket, hogy a vitamintartalmukat megtartsák? Íme, a válasz

A gyümölcsöket és zöldségeket helyes tárolás mellett is mielőbb fogyasszuk el, mivel a vitaminok aránya a friss árunál a legmagasabb. Hatásos trükk a „belső értékek” megőrzésére a fagyasztás. Például az a karfiol, amelyet közvetlenül leszedés után megpucolnak, blansíroznak és mélyhűtenek, több vitamint és másodlagos növényi anyagot tartalmaz, mint amelyet több napig tárolnak a hűtőszekrényben, és csak aztán fogyasztanak el. A blansírozás azt jelenti, hogy a megtisztított zöldséget néhány percre forrásban lévő vízbe teszik, és aztán hideg vízben lehűtik. Ennek során elpusztulnak azok az enzimek, amelyek a tápértéket és az ízt tartósan megváltoztatják, a szín és a ropogósság azonban megmarad.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Ne dőlj be mindennek, amit a címkéken olvasol!

2020-01-20

Ne dőlj be mindennek, amit a címkéken olvasol!

A light címke mágikus jelentőséggel bír a fogyókúrázók és az egészséges életmódot folytatók körében. valld be, hogy te is inkább a kosaradba rakod a „light”, a „diet”, a „wellness” vagy épp „zsírszegény” felirattal forgalmazott ételeket, mint a hagyományosakat, hiába drágábbak.

Izotóniás sportital – Minden amit tudnod kell!

2020-01-20

Izotóniás sportital – Minden amit tudnod kell!

A sportitalokra csak élsportolóknak van szüksége? Mit takar az, hogy „izotóniás” egy ital? Most mindenre választ kapsz!

8 bél-barát szénhidrát alternatíva

2020-01-19

8 bél-barát szénhidrát alternatíva

Bemutatunk 8 szénhidrát alternatívát amelyek elősegítik az egészséges bélműködést.

6 rendkívül egészséges étel, amelyet rendszeresen kellene ennünk

2020-01-19

6 rendkívül egészséges étel, amelyet rendszeresen kellene ennünk

Íme a 6 legegészségesebb élelmiszer ami minden diétába könnyen beleilleszthető

Termálfürdőzés: egyre népszerűbb a magyar fiatalok körében

2020-01-17

Termálfürdőzés: egyre népszerűbb a magyar fiatalok körében

Magyarország köztudottan termálvíz-nagyhatalom, aminek előnyeivel a fiatalok is mindinkább tisztában vannak, mert egyre többen keresik fel a termálfürdőket – derül ki a hévízi NaturMed Hotel Carbona adataiból. Az orvosszakértő szerint ez nem véletlen, hiszen a termálvíz sok, a modern életvitelhez kapcsolódó problémára is megoldást kínál.

Terhesség alatt szabad e edzeni?

2020-01-16

Terhesség alatt szabad e edzeni?

Képzeld el, hogy hetekig rosszullétek gyötörnek, egyre több súlyt cipelsz magadon, ötpercenként jársz pisilni és minden figyelmed a benned növögető magzat biztonságára összpontosul.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
143 138
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
143 138
Közösség

Szótár

Energia felvétel

A felvett energia a táplálék energiájából származik.   Tovább

Glükóz

A glükóz nem más, mint vércukor, hétköznapi néven szőlőcukor. A glükóz olyan cukor,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 163

Átlagos értékelés: 4.7