notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Viszlát fehér liszt! – Élet a péksüteményeken túl

hirdetes

Viszlát fehér liszt! – Élet a péksüteményeken túl

Puskás Rékka

Az egészségünkért sok mindent megteszünk. Rendszeresen járunk sportolni, figyelünk a megfelelő vitamin bevitelre és diétázunk, ha arra van szükség. Sokszor azonban nem egy megfelelően átgondolt életmódváltást követünk, hanem csak úgy tessék-lássék csinálunk dolgokat, így viszont az eredmény sem olyan lesz, mint szeretnénk. Ezért most a probléma gyökeréig ásunk, és megmutatjuk, hogyan száműzheted a fehér lisztet az életedből!

Van ám élet a péksütemények után

Az egészséges étrend rendkívül fontos minden szervezet számára. Nem csak az számít viszont, hogy mikor, milyen gyakorisággal, és mennyit eszünk, hanem az is, hogy mit. Ez pedig nem áll meg ott, hogy kerüljük a gyors kajákat, a cukros ételeket és a túlzott alkoholfogyasztást, hanem egészen mélyre kéne ásni, az alapanyagok szintjére. Nem attól lesz valami egészségtelen, vagy hízlaló, hogy édes, hanem attól, ha sima kristálycukor van benne. Az egészséges alapanyagok használata már nem olyan bonyolult, mint mondjuk 20 évvel ezelőtt. Óriási a kínálat az élelmiszerpiacon az egészséges alapanyagokból, amik a különböző étel intoleranciákra is megoldást nyújtanak.

A fehér liszt az életünk nagy részében jelen van/volt, és bátran mondhatjuk, a legtöbb ember minden nap fogyaszt valamilyen terméket, ami ebből készül. Péksütemények, cukrászda, a nagyi isteni finom fánkja… A legfanatikusabbak biztos azt mondanák erre, hogy mind méreg, ne egyél belőle! De lássuk be, ezek az ételek finomak, és ezért szeretjük a fehér lisztet, akkor is, ha ez a népszerű összetevő nem jó a testünk számára. Tehát ha egészséges ételeket szeretnénk enni, akkor az összes ízletes ételtől meg kell válnunk? Dehogy is, szerencsére nem! Léteznek egészséges lisztek is, amik között van érdekesebb is, de egy kis kísérletezéssel saját kezűleg is készíthetünk egészséges és finom süteményeket.
 

Viszlát fehér liszt! – Élet a péksütemények után

Miért rossz a fehérliszt?

A finomított fehér lisztnek nagyon kevés természetes vitaminja és ásványi anyaga van. A teljes kiőrlésű gabonának a jó tulajdonságai javarészt hiányoznak belőle, de ami még rosszabb, hogy egy csomó olyan adalék van benne pluszban, ami meg kifejezetten rosszat tesz a szervezetünknek, mint például a tartósítószerek és a magas fruktóz tartalmú kukorica szirup. A dúsított fehér liszt ráadásul nem tartalmazza az egész gabonaszemek egészséges összetevőit, és a testünk keményítő formájában szívja fel (ami azt jelenti, hogy az energia gyorsan, nem lassan és hatékonyan kerül felhasználásra).

hirdetes

Hiába nem édes, a hatása olyan, mintha megennénk egy marék cukrot! Miért is?

-    Magas vérnyomás, szívroham, stroke, elhízás, cukorbetegség és magas koleszterinszint kialakulásának kockázata

-    Egyes rákos megbetegedések és gyulladásos megbetegedések, például az ízületi gyulladás kockázata

-    A zsíros májbetegség fokozott kockázata

-    Gyenge immunrendszer

-    Fáradtság, depresszió, szorongás, hipoglikémia és egyéb egészségügyi problémák

Helyettesítsük fekete babbal

 

Jó ötlet lehet például, ha kipróbáljuk a fekete babot. Kicsit érdekesen hangzik, beismerem, de közel sem lesz olyan rossz, mint amilyennek tűnik. Sütés közben cseréljük ki a lisztet fekete babra. Előtte a babot mossuk meg, főzzük, majd pépesítsük. Egy az egyben aránylik a liszthez. Ez a csere lecsökkenti a kalóriák egy részét, és plusz fehérjét ad az ételhez.
 

Viszlát fehér liszt! – Élet a péksütemények után

Egészséges fehérliszt alternatívák

-    Teljes kiőrlésű liszt - mindenképpen válasszunk teljes kiőrlésű lisztet, nem pedig búzalisztet.

-    A tönköly lisztnek kevesebb kalóriája van, mint a búzának, és nagyobb a fehérje tartalma. A tönköly liszt használatakor figyeljünk arra, hogy ne keverjük túl, mert nem fog

összeállni.

-    A barna rizsliszt különösen jó, ha más lisztekkel, például hajdinával vagy cirokkal kombináljuk. 

hirdetes

-    A kókuszliszt gluténmentes, rostban gazdag, alacsony szénhidráttartalmú és jó fehérje forrás. A kókuszliszt használatakor több folyadék szükséges, de kevesebb cukrot (vagy

más édesítőszert) igényelnek az ételek.

-    A szójaliszt egy gluténmentes és szemcsés liszt, amely több fehérjét tartalmaz, mint a fehér liszt, és finom, zamatos ízt ad az ételeknek. Tökéletes karcsúsító receptekhez.

-    A kölesliszt szintén gluténmentes, finom ízű és krémes színű, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag liszt. Leginkább más lisztek keverékével lehet használni, mert

könnyen szemcsés lehet.

-    Az amaránt liszt magas fehérjetartalmú és gluténmentes.

-    A hajdina lisztet a hajdina dara őrlésével készítik, amelyek valójában magvak és nem gabonák, így mind glutén, mind gabona mentes.

-    A zablisztet a legtöbb sütési receptben 1: 1 arányban lehet használni, de több folyadékot kell hozzáadni.

-    A rozsliszt gluténmentes, sötétebb és sűrűbb, mint a legtöbb egyéb liszt.

-    A mandula liszt földi mandulából készült, így gluténmentes és gabonamentes.

-    A szezámmag őrlemény gluténmentes, gabonamentes és diómentes alternatíva a lisztből.

-    A napraforgómagból készült liszt gluténmentes és gabona mentes.

-    A lenmagliszt földi magvakból készül, és a tojásmentes sütés egyik legkedveltebb kötőanyaga.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Dió

Latin neve: Juglans regia   Eredete, élőhelye   A közönséges dió délkeletre a... Tovább

Cellulit

  A cellulit vagy más néven narancsbőr a bőr göröngyös, narancshéjra emlékeztető... Tovább

Tovább a lexikonra
diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód étrend