notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Cukormentes baracklekvár és egészséges palacsinta

Ultragyors, cukormentes baracklekvár és egészséges palacsinta – Kell ennél több?

Narancsik Fanni
hirdetes

A mai nap ékes példája volt annak, hogy hogyan ne engedjük elrontani a betervezett strandolásos hejehujázós napot, ha felhőszakadás és apokalipszis próbál nekünk keresztbe tenni. Na, nem úgy van az, hogy majd mi egész délután unatkozunk a fotelben… Én ezt a traumát úgy oldottam meg, hogy ijedtemben megfőztem életem első, mégis csudapazar házi baracklekvárját! Minden adalék, hozzáadott cukor és mesterséges anyag nélkül, meglepően gyorsan és nagyon egyszerűen.

Cukormentes baracklekvár és egészséges palacsinta – Kell ennél több?

Így készül a ultragyors, cukormentes baracklekvár

Apa meglepett a napokban pár kiló sárgabarackkal, de tudjátok, olyannal, amit rajzolni nem lehet, olyan gyönyörű és finom. Eszem is becsülettel, gyakorlatilag a hasfalrepedés határán vagyok, átmenetileg ignorálva a fruktóztartalmat, mert hát ki látott már baracktól elhízott embert? De még így is van bőven, és gondoltam egy merészet, miközben bikiniben ülve néztem a fekete égből ömlő víztömeget: hogy hát lekvár!
 
Átöltöztem „főzőruhába” (menő széjjelkinőtt hálóing), és nekiveselkedtem.
 
De akkor mi van, ha leég? Ha tizenöt órát kell főzni? (Én ugyan fel nem kelek hozzá éjjel átkavarni…) Ha rossz lesz? Ha elbarmolom? Ha nem teszek bele tartósítót, mert épp nincs itthon? Tojok rá. Megcsinálom! 
A mai szöszmötölésem kísérleti jellegű volt, ezért csak egy üvegnyit főztem. Így viszont tényleg nem kellett bele semmilyen tartósító, mert szerintem ennek nem lesz ideje megromlani, hűtőben pedig amúgy is remekül elvan egy-két hétig. Úgyhogy megosztom most Veletek is ezt az expressz receptet, mert igazi napsugár-ízű csodát gyártottam!
 
 
 

Ultragyors, cukormentes baracklekvár és egészséges palacsinta – Kell ennél több?

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgabarack
  • 2 dl eritrit
  • víz
 

Elkészítés:

  • Egy kis lábasban forraljunk fel vizet, és ha forr már, tegyük bele szépen a barackokat 2-3 percre. Ne tovább, mert szétfő, és idegrohamot fogunk kapni!
  • hirdetes
  • Ezután folyassunk rá hideg vizet, és szépen szedjük le a héját. Így gyönyörűen lejön, nem kell küszködni.
  • A lábasba tegyük bele a kimagozott, levetkőztetett kis pucér barackokat, és hangyányi vízzel (2-3 ek.) együtt szépen kis lángon főzzük szét. Én kezdetben fedő alatt rotyogtattam néha megkeverve, majd levettem a fedőt (Vigyázat, először pruttyog!!!), és kis lángon, gyakran átforgatva olyan sűrűre főztem, hogy ne folyjon, de kellemesen kenhető legyen. 
  • Félúton bele lehet tenni az eritritet, s azzal együtt készre főzni.
  • Ha megvagyunk, lehűtjük, és tiszta üvegbe töltjük. Vagy rögtön az arcba! 
 
Semmi nem kell a tetejére vagy bele, mert ez pontosan az a fajta lekvár, ami nagyon gyorsan megvan és nagyon gyorsan el is fogy. Szuper vészmegoldás sok gyerkőc vagy orbitális étvágyú férj mellé, ha nem szeretnénk szétcukrozott szutykokkal etetni őket vagy épp hirtelen kell valami finomság az esti palacsintához. 

 

Készítsünk hozzá egészséges palacsintát, nézd meg hogyan!

Ultragyors, cukormentes baracklekvár és egészséges palacsinta – Kell ennél több?

Apropó, palacsinta! Kell jó recept, amitől nem lesz másnap két mérettel nagyobb hátsónk? Hát persze! Van nekem egy nagyon klassz, ultra vékony, strandos, magyaros retro palacsintareceptem, ami kizárólag egészséges, alakbarát alapanyagokból készül. Felejtsük most el a finomlisztes tragikomédiát!
hirdetes
 
 

Gesztenyelisztes-zablisztes palacsinta (kb. 6 db)

 

Hozzávalók:

  • 5 dkg gesztenyeliszt
  • 5 dkg zabliszt
  • 2 tojás
  • 1 dl tej (paleo-verzióban kókusztej mehet helyette)
  • kb. 2 dl szénsavas víz
  • csipet só
  • 1 tk. kókuszzsír a tésztába + 1 tk. a serpenyőbe az első palacsinta alá
 

Elkészítés:

  • A hozzávalókat alaposan keverjük el, hogy csomómentes tésztát kapjunk. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy kellemesen kezelhető, klasszikus palacsintatészta-állagot érjen el. 
  • Ezután gyakorlatilag ugyanúgy süssük ki a palacsintákat, mint a hagyományos esetben: szűk merőkanálnyi adagokban, nagy/közepes lángon, csak az elsőnek aláolajozva (ha jó a serpenyőnk). 
  • Ha egy kész van (és nem tolja be rögtön valamelyik szerettünk a képébe), fektessük tányérra és fedjük le egy másikkal, majd mindig járjunk el így. Ezzel biztosítjuk, hogy puha legyen a palkó a feltekeréskor. 
  • Ezt aztán lehet töltögetni a vadiúj baracklekvárunkkal vagy amivel csak akarjuk! Isteni.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
294 414
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 418 801
Közösség

Szótár

Citromfű

Latin neve: Melissa officinalis   Eredete   A Közel-Keletről, Kis-Ázsiából... Tovább

Palástfű

Latin neve: Alchemilla vulgaris   Eredete, élőhelye   A Boldogasszony palástjaként... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 100

Átlagos értékelés: 4.7