notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Cukormentes baracklekvár és egészséges palacsinta

Ultragyors, cukormentes baracklekvár és egészséges palacsinta – Kell ennél több?

Narancsik Fanni
hirdetes

A mai nap ékes példája volt annak, hogy hogyan ne engedjük elrontani a betervezett strandolásos hejehujázós napot, ha felhőszakadás és apokalipszis próbál nekünk keresztbe tenni. Na, nem úgy van az, hogy majd mi egész délután unatkozunk a fotelben… Én ezt a traumát úgy oldottam meg, hogy ijedtemben megfőztem életem első, mégis csudapazar házi baracklekvárját! Minden adalék, hozzáadott cukor és mesterséges anyag nélkül, meglepően gyorsan és nagyon egyszerűen.

Cukormentes baracklekvár és egészséges palacsinta – Kell ennél több?

Így készül a ultragyors, cukormentes baracklekvár

Apa meglepett a napokban pár kiló sárgabarackkal, de tudjátok, olyannal, amit rajzolni nem lehet, olyan gyönyörű és finom. Eszem is becsülettel, gyakorlatilag a hasfalrepedés határán vagyok, átmenetileg ignorálva a fruktóztartalmat, mert hát ki látott már baracktól elhízott embert? De még így is van bőven, és gondoltam egy merészet, miközben bikiniben ülve néztem a fekete égből ömlő víztömeget: hogy hát lekvár!
 
Átöltöztem „főzőruhába” (menő széjjelkinőtt hálóing), és nekiveselkedtem.
 
De akkor mi van, ha leég? Ha tizenöt órát kell főzni? (Én ugyan fel nem kelek hozzá éjjel átkavarni…) Ha rossz lesz? Ha elbarmolom? Ha nem teszek bele tartósítót, mert épp nincs itthon? Tojok rá. Megcsinálom! 
A mai szöszmötölésem kísérleti jellegű volt, ezért csak egy üvegnyit főztem. Így viszont tényleg nem kellett bele semmilyen tartósító, mert szerintem ennek nem lesz ideje megromlani, hűtőben pedig amúgy is remekül elvan egy-két hétig. Úgyhogy megosztom most Veletek is ezt az expressz receptet, mert igazi napsugár-ízű csodát gyártottam!
 
 
 

Ultragyors, cukormentes baracklekvár és egészséges palacsinta – Kell ennél több?

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgabarack
  • 2 dl eritrit
  • víz
 

Elkészítés:

  • Egy kis lábasban forraljunk fel vizet, és ha forr már, tegyük bele szépen a barackokat 2-3 percre. Ne tovább, mert szétfő, és idegrohamot fogunk kapni!
  • hirdetes
  • Ezután folyassunk rá hideg vizet, és szépen szedjük le a héját. Így gyönyörűen lejön, nem kell küszködni.
  • A lábasba tegyük bele a kimagozott, levetkőztetett kis pucér barackokat, és hangyányi vízzel (2-3 ek.) együtt szépen kis lángon főzzük szét. Én kezdetben fedő alatt rotyogtattam néha megkeverve, majd levettem a fedőt (Vigyázat, először pruttyog!!!), és kis lángon, gyakran átforgatva olyan sűrűre főztem, hogy ne folyjon, de kellemesen kenhető legyen. 
  • Félúton bele lehet tenni az eritritet, s azzal együtt készre főzni.
  • Ha megvagyunk, lehűtjük, és tiszta üvegbe töltjük. Vagy rögtön az arcba! 
 
Semmi nem kell a tetejére vagy bele, mert ez pontosan az a fajta lekvár, ami nagyon gyorsan megvan és nagyon gyorsan el is fogy. Szuper vészmegoldás sok gyerkőc vagy orbitális étvágyú férj mellé, ha nem szeretnénk szétcukrozott szutykokkal etetni őket vagy épp hirtelen kell valami finomság az esti palacsintához. 

 

Készítsünk hozzá egészséges palacsintát, nézd meg hogyan!

Ultragyors, cukormentes baracklekvár és egészséges palacsinta – Kell ennél több?

Apropó, palacsinta! Kell jó recept, amitől nem lesz másnap két mérettel nagyobb hátsónk? Hát persze! Van nekem egy nagyon klassz, ultra vékony, strandos, magyaros retro palacsintareceptem, ami kizárólag egészséges, alakbarát alapanyagokból készül. Felejtsük most el a finomlisztes tragikomédiát!
hirdetes
 
 

Gesztenyelisztes-zablisztes palacsinta (kb. 6 db)

 

Hozzávalók:

  • 5 dkg gesztenyeliszt
  • 5 dkg zabliszt
  • 2 tojás
  • 1 dl tej (paleo-verzióban kókusztej mehet helyette)
  • kb. 2 dl szénsavas víz
  • csipet só
  • 1 tk. kókuszzsír a tésztába + 1 tk. a serpenyőbe az első palacsinta alá
 

Elkészítés:

  • A hozzávalókat alaposan keverjük el, hogy csomómentes tésztát kapjunk. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy kellemesen kezelhető, klasszikus palacsintatészta-állagot érjen el. 
  • Ezután gyakorlatilag ugyanúgy süssük ki a palacsintákat, mint a hagyományos esetben: szűk merőkanálnyi adagokban, nagy/közepes lángon, csak az elsőnek aláolajozva (ha jó a serpenyőnk). 
  • Ha egy kész van (és nem tolja be rögtön valamelyik szerettünk a képébe), fektessük tányérra és fedjük le egy másikkal, majd mindig járjunk el így. Ezzel biztosítjuk, hogy puha legyen a palkó a feltekeréskor. 
  • Ezt aztán lehet töltögetni a vadiúj baracklekvárunkkal vagy amivel csak akarjuk! Isteni.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Mire jó a köles? – recept

2019-09-06

Mire jó a köles? – recept

Jól neveltek nyelnek egyet, és megtartják a véleményüket. Mások felháborodottan tiltakoznak „nem vagyok én madár ” felkiáltással, és már szórnák is az etetőbe.

Mire jó a zabpehely? - recept

2019-09-04

Mire jó a zabpehely? - recept

Nagyanyáink zabpelyhe, amellyel a sápkóros gyerekeket és az ideges gyomrú férfiembereket vajákolták, manapság ismét kezd a trendi alapanyagok közé besorolni.

Tényleg szükséged van minden héten új ruhára?

2019-09-04

Tényleg szükséged van minden héten új ruhára?

Biztosan szükséged van arra az új ruhára? Akkor is, ha tudod, hogy az előállításakor keletkezett szén-dioxid mennyisége, egy 60 kilométeres autóútéval ér fel?

Tökéletes görögdinnyés nyári fogások – recept

2019-09-01

Tökéletes görögdinnyés nyári fogások – recept

A görögdinnye szezononként legalább kétszer keveredik gyanúba. Az elején és a végén. Először azért, mert lehet, hogy tényleg görög, aztán meg azért, mert egy bizonyos Lőrincnek engedi, hogy garázdálkodjon. Most azonban fussunk a legközelebbi árushoz, tapogassuk, kongassuk, vegyük, együk.

Tökéletes gombák - recept

2019-08-23

Tökéletes gombák - recept

Fogyókúrázóknak és vegáknak valóságos aduász, ínyencek bolondulásig variálhatják. A gomba igazán sokféleképpen és gyorsan elkészíthető, szinte minden sarki zöldségesnél kapható, piacokon pedig egyre többféle ízes, illatos erdei változata ingerkedik.

Új halféle terjed – itt van hozzá két recept

2019-08-13

Új halféle terjed – itt van hozzá két recept

Az Ausztráliában őshonos barramundi nagyon egészséges, és Magyarországon is tenyésztik.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
84 075
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 905 810
Közösség

Szótár

Ingersűrűség

  A terhelési és pihenési fázis közötti időbeli viszonyt jelzi az egyes edzéseken,... Tovább

ORAC

  Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelő/... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 101

Átlagos értékelés: 4.7