notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Október 16: az Újraélesztés világ napja

hirdetes

Október 16: az Újraélesztés napja

vitalzone.hu

Tudtad? Minél többen állnak körül egy baleseti sérültet, annál kisebb az esély arra, hogy valaki a segítségére siet.  Életbevágóan fontos, hogy mindannyian többet tudjunk az újraélesztés technikájáról, és merjük is használni ezt a tudást. 

Újraélesztés

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány napirenden tartja a laikus újraélesztés ügyét, és minden évben, október 16-án külön is felhívja rá a figyelmet. Ebben ez évben egy hétköznapi hős bemutatásával.  Aki a rövid videóban megszólal, egy átlagos napon hazafelé tartott az autópályán, amikor egy közlekedési baleset tanúja lett.  S végül ő lett az, aki a baleset áldozatát újraélesztette. Életet mentett. A videóban így fogalmaz: „Ránéztem, és azt mondtam magamnak: én ez nem tudom megtenni. Aztán a következő pillanatban nekiálltam…” 

hirdetes


Október 16-a szerte a világon az újraélesztés nemzetközi napja.


Magyarországon a hirtelen szívhalál több mint 25 ezer áldozatot követel évente. Az esetek döntő részében meg lehetne menteni a sérültet, ha a laikusok tudnának és mernének cselekedni, és megkezdenék az újraélesztést. Az Európai Újraélesztési Társaság javaslatára létrejött világnap az újraélesztés módszereire, és az azonnali segítségnyújtás fontosságára hívja fel a figyelmet.


Tudtad?


A statisztikák szerint négyből három szívleállás otthon következik be.  Tehát, ha valaha újra kell élesztenünk valakit, az nagy valószínűséggel a szeretteink közül kerül ki.

hirdetes
Ha nem ismerjük az újraélesztés legegyszerűbb módját, akkor drasztikusan csökken a túlélés esélye. A mellkas másodpercenként körülbelül kétszeri, erős, 5-6 centiméter mélyre történő ütemes benyomásával – akár szájból szájba történő lélegeztetés nélkül is – életben lehet tartani a bajbajutottat addig, amíg megérkeznek a mentők.


Tanuld meg az újraélesztést!


Merj cselekedni!
 

Forrás: Országos Mentőszolgálat Alapítvány

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Csalán

Latin neve: Urtica dioica   Eredete, élőhelye   Európában őshonos,... Tovább

Atkins diéta

Sokan az Atkins módszernek köszönhetik ideális testalkatuk visszanyerését. Az Atkins könyv... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő betegség egészség