notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A test börtönébe zárt lelkek

hirdetes

A test börtönébe zárt lelkek – avagy az evés- és testképzavarok áldozatai!

vitorlazas.hu

Az orthorexiában szenvedők az egészséges étkezés megszállottjai, a jelenséget itthon bio- vagy beteges egészségmániaként is emlegetik. 

A test börtönébe zárt lelkek

A falászavar és a purgálás a bulimia nervosa legjellemzőbb tünetei, azonban önálló zavarként egyre gyakrabban fordulnak elő az elmúlt években. Az elhízásban szenvedők között gyakran előfordulnak a falásrohamok, azonban ezek a személyek nem folyamodnak kompenzáló viselkedéshez; azaz a betegek túleszik magukat, de ezt nem követi önhánytatás. Az elhízottaknak ezt a csoportját elkülönítették és így született meg a falászavar fogalma. A szintén önálló zavarként létező purgáló zavar esetében a falásrohamok hiányoznak.


A betegek nem esznek látványosan sokat, inkább csak eszegetnek, azonban ezt akár naponta többször öntisztító folyamatok követik. Az orthorexia nervosa, azaz az egészségesétel-függőség 1997-ben jelent meg az evészavarok palettáján. Fókuszában nem az étel mennyisége, hanem annak minősége áll.

hirdetes


Az egészségesnek vélt ételekkel kapcsolatban patológiás mértéket is elérő kényszergondolatok és viselkedésformák léphetnek fel. A betegek életének központi tényezőjévé az evés válik, a személyes értékeket, kapcsolatokat és korábbi élvezetes tevékenységeket felülmúlva. A diéta betartásának sikeressége intenzíven befolyásolja a betegek önértékelését.


Az evés- és testképzavarban szenvedők hosszú, akár évekig tartó utat járhatnak végig gyógyulásuk során. Kezelésükben az egyéni, csoportos és családterápia egyaránt célt érhet. Súlyos lefogyás esetében, mint az anorexiában a testsúly helyreállítása a terápia kezdeti célja. A fiatal, családjukban élő betegek számára a családterápia bizonyulhat a leghatékonyabbnak, továbbá napjainkban egyre inkább terjed a család-csoport terápia, mely során több család vesz egyszerre részt a folyamatban.

hirdetes


A testképzavar oldását tekintve a nonverbális és testorientált terápiák bizonyulnak a leghatásosabbnak, mint például a mozgás- és a táncterápia. A bulimiában szintén több terápiás lehetőség vezethet a teljes gyógyuláshoz. A kognitív- és viselkedésterápiák a megváltozott étkezési szokások korrekciójában nyújthatnak segítséget, bulimiával élő betegek körében ez a módszer érte el a legtöbb sikert.


Szerző: Suba Krisztina

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Glükóz

A glükóz nem más, mint vércukor, hétköznapi néven szőlőcukor. A glükóz olyan cukor,... Tovább

Betegség

 Az élő szervezet olyan állapota, amelyben az életfolyamatok a normálistól eltérnek. A... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő betegség cukorbetegség diéta divat egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás lelki egészség