notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A test börtönébe zárt lelkek

hirdetes

A test börtönébe zárt lelkek – avagy az evés- és testképzavarok áldozatai!

vitorlazas.hu
hirdetes

Az orthorexiában szenvedők az egészséges étkezés megszállottjai, a jelenséget itthon bio- vagy beteges egészségmániaként is emlegetik. 

A test börtönébe zárt lelkek

A falászavar és a purgálás a bulimia nervosa legjellemzőbb tünetei, azonban önálló zavarként egyre gyakrabban fordulnak elő az elmúlt években. Az elhízásban szenvedők között gyakran előfordulnak a falásrohamok, azonban ezek a személyek nem folyamodnak kompenzáló viselkedéshez; azaz a betegek túleszik magukat, de ezt nem követi önhánytatás. Az elhízottaknak ezt a csoportját elkülönítették és így született meg a falászavar fogalma. A szintén önálló zavarként létező purgáló zavar esetében a falásrohamok hiányoznak.


A betegek nem esznek látványosan sokat, inkább csak eszegetnek, azonban ezt akár naponta többször öntisztító folyamatok követik. Az orthorexia nervosa, azaz az egészségesétel-függőség 1997-ben jelent meg az evészavarok palettáján. Fókuszában nem az étel mennyisége, hanem annak minősége áll.

hirdetes


Az egészségesnek vélt ételekkel kapcsolatban patológiás mértéket is elérő kényszergondolatok és viselkedésformák léphetnek fel. A betegek életének központi tényezőjévé az evés válik, a személyes értékeket, kapcsolatokat és korábbi élvezetes tevékenységeket felülmúlva. A diéta betartásának sikeressége intenzíven befolyásolja a betegek önértékelését.


Az evés- és testképzavarban szenvedők hosszú, akár évekig tartó utat járhatnak végig gyógyulásuk során. Kezelésükben az egyéni, csoportos és családterápia egyaránt célt érhet. Súlyos lefogyás esetében, mint az anorexiában a testsúly helyreállítása a terápia kezdeti célja. A fiatal, családjukban élő betegek számára a családterápia bizonyulhat a leghatékonyabbnak, továbbá napjainkban egyre inkább terjed a család-csoport terápia, mely során több család vesz egyszerre részt a folyamatban.


A testképzavar oldását tekintve a nonverbális és testorientált terápiák bizonyulnak a leghatásosabbnak, mint például a mozgás- és a táncterápia. A bulimiában szintén több terápiás lehetőség vezethet a teljes gyógyuláshoz. A kognitív- és viselkedésterápiák a megváltozott étkezési szokások korrekciójában nyújthatnak segítséget, bulimiával élő betegek körében ez a módszer érte el a legtöbb sikert.


Szerző: Suba Krisztina

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Tökéletes reggeli depressziós emberek számára

2020-01-08

Tökéletes reggeli depressziós emberek számára

Íme néhány ötlet amivel feldobhatod a reggelid, hogyha depressziós vagy..

Hangolódjunk az ünnepekre edzés közben

2019-12-18

Hangolódjunk az ünnepekre edzés közben

Íme a tökéletes karácsonyi zenei lejátszási lista, amelyre szükséged van ebben a szezonban az edzéseid mellé!

Milyen lelki problémák okoznak pajzsmirigy-megbetegedést?

2019-11-26

Milyen lelki problémák okoznak pajzsmirigy-megbetegedést?

A szerv kóros elváltozása szorongást, félelmet, elfojtott érzelmeket is jelenthet.

A legegészségesebb népek titka

2019-11-16

A legegészségesebb népek titka

Sok példa van rá a történelemben és a jelenben, hogy olyan primitív népek, amelyek egyszerű növényi étrendet követtek, nagy életerőnek és hosszú életnek örvendtek és örvendenek. Vajon vannak tudományos bizonyítéka a húsmentes étrend előnyeinek

A terhesség hatása a gerincoszlopra

2019-11-15

A terhesség hatása a gerincoszlopra

A gerincoszlop 33 csontból áll: 24 különálló csigolyából, öt csigolya pedig keresztcsonttá és másik négy csigolya farkcsonttá olvadt össze. A hátgerinc nagyon erős, ugyanakkor, mivel kisebb részekből tevődik össze, nagyon rugalmas is, és változatos mozdulatokat tesz lehetővé. A csigolyákat a köztük elhelyezkedő rostos porckorongok választják el

Munkahelyi szokások, melyek beteggé tesznek! Ezekre figyelj oda!

2019-11-12

Munkahelyi szokások, melyek beteggé tesznek! Ezekre figyelj oda!

Rengeteg olyan munkahelyi szokásunk van, mely hosszú távon károsan befolyásolja az egészségünket, bár nekünk talán föl sem tűnik a rohanó hétköznapokban. Összegyűjtöttük, hogy mire kell odafigyelned a munkahelyeden

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
195 518
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
195 518
Közösség

Szótár

P-vitamin

Flavonoidok. Egyes vérzékenységgel járó, a skorbuthoz hasonló betegségek tiszta C-vitaminnal... Tovább

Csalán

Latin neve: Urtica dioica   Eredete, élőhelye   Európában őshonos,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 1

Átlagos értékelés: 5.0

akaraterő betegség cukorbetegség diéta divat egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás lelki egészség