notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

terepfutás természet

hirdetes

Terepfutás - Vegyük lábunkra a természetet!

szaddam

A futás az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb sport. Sokan művelik, van aki konditeremben a futópadon, van, aki otthoni gépen, és van, aki a városban ró köröket. Mi lenne ha, kivinnénk hobbinkat a sárba?

Terepfutás Természet

Unalmas a konditerem? Zavar a sok ember? Vegyük lábunkra a természetet!

A konditermek sok esetben egyet jelentenek a zsúfoltsággal, zajjal és a kellemetlen fáradt levegővel. Persze az ember télidőben négy fal közé kényszerül, ha egy kis testmozgásra vágyik. A gépek kattogása, a futópadok szakadatlan mormogása, a fásult emberek látványa az amúgy is szürke hangulatunkat csak tovább rontja. Az edzés, és egészségünkért tett erőfeszítéseink örömét teljesen el tudják venni a minket körülölelő falak. Ekkor jön képbe a terepfutás.

Hazánk rengeteg lehetőséget kínál, síkság, dombság, hegy egyaránt megtalálható. Így mindenki megtalálhatja magának az ideális terepet. A terepfutás az egyik legjobb lehetőség azoknak, akik szeretnek sportolni és a természettel is szoros barátságot ápolnak. Az edzés egyéb hozadék, a az ország szebbnél szebb tájainak megismerése. Nem utolsó sorban a konditermi bérlet árát egy izgalmasabb edzésforma gyakorlásába fektethetjük. Télen még csak-csak érthető az otthoni/konditermi futás, de amint beköszönt a jó idő, nincs kifogás, Irány az erdő.  Kicsit vállalkozóbb természetűeknek új és izgalmas kihívásokat jelenthet, ha lelépnek a járt utakról. A terepfutás életforma. Zöldellő természet, madárszó és Mi. 

Terepfutás Természet

 

Igaz, még nyakunkon a tél, de lassan újra kiszabadulhatunk a természetbe. Itt az ideje beszerezni a szükséges felszereléseket (kulacs, pulzusmérő, térkép, esőkabát, cipő és feltöltött mobil!) és megtervezni az útvonalakat. Megfelelő útvonalat könnyedén találhatunk, rengeteg útvonal található a neten.

Felvetődik a kérdés, hogy a magyar viszonyokhoz, tájakhoz szükséges-e kimondottan terepfutáshoz ajánlott cipő beszerzése. A terepfutás sarkalatos kérdése a cipő. A megszokottaktól teljesen más jellegű igénybevételt is jelenthet a cipőnek és lábunknak egyaránt. A konditermi és aszfalton történő futáskor nem igazán találkozunk sárral, vízzel, kőtörmelékes (sziklás), vagy hepe-hupás felszínnel. Ilyen esetekben fontos a cipő minősége, vízhatlansága, talpának minősége és szerkezete. Fontos, hogy bokánkat tartsa, talpa megfelelő tapadást biztosítson csúszós, vizes, törmelékes és egyenetlen terepen is. Cipőnket mindig a terephez válasszuk meg.

hirdetes

A cipő mellett fontos kiegészítők még a megfelelő ruházat (kényelmes, könnyen száradó) a kulacs, a térkép. A szükséges eszközöket bármelyik sport-, vagy túraboltban megtalálhatod. A sok apróságot egy kisebb hátizsákba pakolhatjuk. 

Terepfutás Természet

hirdetes

Hagyjunk időt magunknak

A természetben vagyunk. Nem vár senki a futógépre. Kezdjük egy kis átmozgató sétával, lassú kocogással (15-20perc), majd mikor úgy érezzük szervezetünk alkalmazkodott az előttünk álló feladathoz, elkezdhetünk a természetben futni. A terepfutás időt igényel. Az idő gyorsan telik, a kilométerek lassan fogynak.

Kezdőként az első pár alkalommal lankásabb vagy sík területeket válasszunk, ne egyből a hegyekbe vágyjunk. A terepfutás nem jelent mindig futást, a legmeredekebb szakaszokon még a profik is "csak" sétálnak.  A magyar domborzat bőségesen kínál szebbnél szebb tájakat. A tervezett táv megtétele és levezető kocogás/séta után, ne felejtsünk nyújtani.

A terepfutás nem pusztán sport tevékenység. Azzal, hogy a természetet választjuk a konditermek, vagy a város helyett, egy teljesen más miliőbe csöppenünk. Futás közben hagyjunk időt a szemeinknek is és csodáljuk a tájat. A tiszta levegőn töltött percek, órák sokkal többet érnek, mint a termek poros, izzadtságszagú levegőjében töltött idő. Kikapcsolunk, nyugalom vesz körül minket. Kell ennél több?

Vigyázzunk magunkra és a természetre

A természetben történő kikapcsolódásnak vannak szabályai, melyeket önmagunk és a természet védelmének érdekében is be kell tartanunk. Legyen nálunk egy kisebb táska, amiben elfér egy palack víz, egy tekercs fásli, egy energiaszelet, sebtapasz, feltöltött mobil és egy zacskó. Bármikor kerülhetünk szorult helyzetbe, egy rossz lépés és már is kiment a bokánk, ilyen helyzetben nagy segítség lehet egy fásli és feltöltött mobilunk, amin segítséget hívhatunk. Terepfutás során jóval több energiát égethetünk el, mint a megszokott futás során. A terep változékony, a kalóriák fogynak. Soha ne induljunk energiát adó csoki, zabszelet, vagy energizáló folyadék nélkül a természetbe, ha leesik vércukorszintünk komoly bajba kerülhetünk.

Mire kell a zacskó? – ne felejtsük, a természetben vagyunk. Nem mutat jól egy eldobott csokis papír, vagy egy üres palack a bokorban. Aki szokott túrázni az tudja, hogy amit magunkkal vittünk, azt vigyük is haza. Ne szemeteljünk. Hiába vannak a túraösvényeken kihelyezett szemetesek, ezeket ritkán ürítik. Ha szemetet találunk ,azt is nyugodtan magunkkal vihetjük, táskánkban elfér. A Mi érdekünk. Rajtunk is múlik, hogy meddig járhatunk még a szabadba futni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Palástfű

Latin neve: Alchemilla vulgaris   Eredete, élőhelye   A Boldogasszony palástjaként... Tovább

Csipkebogyó

Latin neve: Rosa canina   Eredete, élőhelye   Európától Közép-Ázsiáig... Tovább

Tovább a lexikonra