notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tippek az eredményességhez

hirdetes

Ezt kell tenned, ha szeretnél kitartani edzésterved mellett

Sz.F.

A legtöbben már megpróbáltuk több-kevesebb sikerrel rászoktatni magunkat a rendszeres edzésre, egy új étrendre, vagy legalább arra, hogy egy káros szokásunkat valami egészségesre cseréljük. Persze kimondani mindent könnyebb, mint valóban tenni is érte, amit konkrét számadatok is bizonyítanak.

Ezt kell tenned, ha szeretnél kitartani edzésterved mellett

A University of Scranton szerint az emberek 92%-a nem tartja be önmagának tett ígéreteit, valahányszor kitűz egy ilyen célt maga elé. A legtöbben 1-2 hónapon belül lemondanak az edzésekről és a plusz fizikai megterhelésről. Ha azonban ezt a cikket olvasod, akkor feltételezzük, hogy te nem szeretnél erre a sorsra jutni, és megteszel mindent, hogy kitarts edzésterved és új étrended mellett. A következő tippek pontosan ezt hivatottak egyszerűbbé tenni!

Legyenek realisztikus céljaid

Minden a célokra épül, minden döntésedet ezek alapján hozod majd meg. Éppen ezért fontos, hogy olyan célokat tűzz ki magad elé, amikről tudod, hogy elérhetők. A „mindent vagy semmit” hozzáállás az, ami sokakat eltérít a sikerhez vezető útról.

Kezdd az alapokkal

Ahogy a kitűzött célok tekintetében sem ajánlatos TÚL nagyot álmodni, úgy a kezdetekben se várd el magadtól, hogy minden egyes nap csúcsteljesítményt hozol majd. Minél kíméletesebben bánsz magaddal eleinte, annál egyszerűbb lesz rászoktatni magad a kihívásra. Amikor már úgy érzed, hogy nem megerőltető az eddigi rutinod, feljebb tekerheted a hangerőt!

Csinálj olyasmit, amit élvezel is

Az edzések után a testben endorfinok szabadulnak fel, amelyeket boldogsághormonokként is szokás emlegetni. Viszont ha ezt valamilyen önkínzó, könyörtelen edzéssel éred el, amit már az első perctől kezdve utálsz, akkor egyáltalán nem éri meg törni magad miatta. Helyette keress inkább valami olyan aktív tevékenységet, amit csinálni is szeretsz, és nem csak utána, hanem közben is jól érzed magad. Ha megmozgat és élvezed is, akkor nyert ügyed van! A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ezt kell tenned, ha szeretnél kitartani edzésterved mellett

Vezess naplót

Több kutatás eredményei is arra engednek következtetni, hogy azok, akik naplót vezetnek testmozgásukról és súlyleadásukról, jobb eredményeket látnak. Ha szeretnél kitartani új edzésterved mellett, akkor kezdj naplót írni róla. Egy-egy nap különbségei nem lesznek túl izgalmasak, de nézd csak meg, hogy egy héttel ezelőtt hol álltál, és máris látni fogod a haladást.

Bírd ki a harmadik hetet

Az újévi fogadalmaknak csupán 58,4%-a tart 3 hétnél tovább. Hidd el, ha rendesen csinálod három hétig, akkor sokkal könnyebb lesz folytatni!

Ne hagyd ki a bemelegítést és a levezetést

Az edzők nagyon jól tudják, hogy minden edzés előtt és után is szükség van egy bizonyos gyakorlatsorra, amik segítenek felkészíteni a testet a keményebb megpróbáltatásokra, illetve lenyugtatni azt ezek után. Ha szeretnéd egy intenzív edzés után is jól érezni magad, akkor ne hagyd ki ezt a két fontos részt!

Jutalmazd meg magad

Szintén kutatási eredmények támasztják alá, hogy az emberek egyszerűbben érik el a testmozgás terén kitűzött céljaikat, ha valamivel ösztönzik őket. Egy jutalom mindenképpen motiváló lehet egy hosszú napot záró edzés után. Ráadásul nem kell mindenképpen költekezésről szólnia – egy egészséges, de finom desszert például kiváló motiváló lehet, de a hamburgereket továbbra is kerüld!

hirdetes

Ne csináld egyedül

Mint kiderült, az emberek jobban teljesítenek a fizikai tevékenységekben, ha társaságban végzik azokat. Családtagok vagy barátok mellett lényegesen szórakoztatóbb lesz végigcsinálni az edzéseket, legyen szó egy sétáról, vagy egy komolyabb menetről az edzőteremben.

Ezt kell tenned, ha szeretnél kitartani edzésterved mellett

Ne vidd túlzásba!

A jóból is megárt a sok, ami az edzésekre első fokon vonatkozik. Az edzések lényegében a test terhelését jelentik, ha pedig nem tudod, hogy hol a határ, akkor fennáll a túlterhelés veszélye. A cél az egészséges, fitt állapot, nem pedig a sérülések begyűjtése. Bármilyen kemény is az edzésterved, mindenképpen szükséged lesz egy-egy pihenőnapra, amikor tested regenerálódhat és izmaid kipihenhetik magukat az új megpróbáltatások előtt. 

Csinálj szokást belőle!

Ha a testmozgást valahogyan bele tudod építeni napi rutinodba, akkor az eredmények garantáltak. Például ha reggelente be tudsz iktatni egy könnyű kocogást az utcában, akkor máris energetikusabban indul majd a napod. Ha össze tudsz rakni a nap folyamát több ilyen kis mozgásfoszlányt, akkor nem feltétlenül kell majd edzőtermi bérletet váltanod. A kitartás és a kemény munka előbb-utóbb elhozza majd azokat az eredményeket, amikre mindig is vágytál!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Bazsalikom

Latin neve: Ocimum basilicum L.   Származása, élőhelye   Dél-Ázsiában,... Tovább

Aerob edzés

  Hosszan tartó, alacsony vagy közepes intenzitású mozgásforma, mely során a... Tovább

Tovább a lexikonra