notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mik azok a szuperételek (és miért érdemes fogyasztani őket)?- 15 szuperétel

hirdetes

Mik azok a szuperételek (és miért érdemes fogyasztani őket)?

VN

Ki ne szeretné szuperebbé varázsolni étkezéseit? A „szuperétel” szó kétségtelenül valami pozitívat sugall, de mégis mik azok a szuperételek, és mitől lesz valami ehető igazán szuper?

Mik azok a szuperételek

A helyzet az, hogy a „szuperételek” valójában nem sokban különböznek a hétköznapi élelmiszerektől. Nincs semmiféle hivatalos mérce, aminek egy ételnek meg kellene felelnie, hogy szuperré nyilvánítsák (ellentétben azokkal a fogalmakkal, amiket a gyártók rányomtatnak termékeik címkéire).

A Merriam-Webster angol értelmező szótár a következőképpen definiálja a szuperétel fogalmát: „olyan élelmiszer (úgymint lazac, brokkoli, vagy kékáfonya), amely tele van vegyületekkel (úgymint antioxidánsokkal, rostokkal vagy zsírsavakkal), és pozitív hatása van az embere egészségére.” E magyarázat szerint (és hivatalos szabályozások hiányában) lényegében minden egészséges élelmiszer „szuperételnek” számít.

hirdetes

Gyakran előfordul, hogy egy kevésbé népszerű, vagy az idők során háttérbe szorult gyümölcsre vagy zöldségre ráaggatják a „szuperétel” jelzőt, hogy több fogyjon belőlük a boltokban. Ennek a trendnek azonban van egy hátránya, mégpedig az, hogy a népszerűbb, mindig gyakran vásárolt zöldségek és gyümölcsök (alma, sárgarépa, stb.) kevésbé tűnnek táplálóknak az agyonreklámozott szuperételek mellett – holott éppen olyan egészségesek lehetnek, mint azok.

hirdetes

Na persze annyi pozitívuma mindenképpen van ennek a trendnek, hogy felhívja az emberek figyelmét a ritkábban emlegetett, tápláló, hasznos élelmiszerekre is – például az elfeledett gabonafélékre, vagy épp a matchára.

Az alábbiakban néhány ilyen „szuperételt” sorolunk fel, amelyek valóban több figyelmet érdemelnének, de ez nem jelenti azt, hogy más egészséges élelmiszereknek nincs helyük az étrendedben, lapozzatok egyet, és már mutatjuk is őket!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Glükóz

A glükóz nem más, mint vércukor, hétköznapi néven szőlőcukor. A glükóz olyan cukor,... Tovább

Rostok

  A rostok a legösszetettebb szénhidrát-félék. Ezek nem emészthető növényi anyagok... Tovább

Tovább a lexikonra
vitamin