notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az edzés fontossága: miért fontos rendszeresen mozogni?

hirdetes

A rendszeres edzés fontossága

vitalzone.hu

A legtöbb ember szív- és érrendszeri betegségek következtében hal meg a világon. Nemzetközi összehasonlításban igen kedvezőtlen néhány hazai egészségügyi mutató, mint pl. a születéskor várható élettartam, vagy a szív- és érrendszeri betegség okozta korai halálozás.

Egészséges szív

Néhány életmódbeli változtatás – egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás - viszont jelentősen javítana ezeken a mutatókon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a fizikai aktivitás hiánya évente mintegy 2 millió halálesethez vezet. A daganatos betegségek egyharmada megelőzhető lenne egészséges táplálkozással, a megfelelő testsúly megőrzésével, és az egy életen át tartó aktív életmód fenntartásával. Az egészségtelen táplálkozás, a fizikai aktivitás hiánya és a dohányzás tehető felelőssé a korai koszorúér-betegségek 80 százalékának kialakulásáért.

 

Különböző országokban végzett felmérések – pl. Kína, Finnország, vagy az USA - azt bizonyították, hogy már egy relatíve kis mértékű életmódváltozás is elegendő a 2-es típusú cukorbetegség csaknem 60 %-ának megelőzéséhez. 

 

A fizikai aktivitás kedvező hatásait részben közvetlenül, részben közvetett módon fejti ki. A gyermekkori rendszeres testmozgás biztosítja a növekedés és a fejlődés optimális szintjének elérését, a lelki-testi egészséget, mindemellett gyermekkorban alapozhatjuk meg az egy életen át fenntartható aktív életmódot; csökkentheti a fiatalok agresszivitását, elősegíti a dohányzás- és drogmentes életmódot; a felnőttkori krónikus betegségek, így a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a mozgásszervi betegségek kockázatának csökkentésében is fontos szerepet játszik.

 

A hazai statisztikai adatok szerint az általános iskolás gyermekek csak egyharmada végez rendszeres testmozgást. Iskola-egészségügyi adataink is jól tükrözik a fiatalok inaktív életmódjának következményeit. Kimutatták, hogy évről-évre nő az elhízott gyermekek aránya, és a mozgásszervi elváltozások gyakorisága is. Az egész világon megfigyelhető tendencia, hogy serdülőkortól kezdődően az aktív gyermekek aránya jelentősen lecsökken. Ugyanakkor a teljes fizikai inaktivitással járó tévénézésre, video- és számítógépes játékokra fordított idő napi 3 - 3,5 óra. Egy amerikai vizsgálat adatai szerint az elhízás valószínűsége minden tévénézésre fordított órával 2 %-kal nő. A gyermek- és serdülőkorúak mozgásszegény életmódjának terjedése mára már világjelenség.

 

hirdetes


  Miért szükséges a rendszeres edzés ?

  • csúcsformában tartja a szívet, az ereket
  • gyorsítja az anyagcserét
  • megelõzi az elhízást, ami számos betegség elõfutára
  • meggátolja a magas vérnyomás és a vércukorzavarok, mint például a diabétesz kialakulását
  • jó lelki közérzetet biztosít
  • segít kimászni a depresszióból, növeli az önbizalmat 


Nem kell hozzá más, csak naponta 30 perc nem túl intenzív mozgás. Heti öt napon át napi fél óra aerob tevékenység segítségével fitten tarthatod önmagad. 


Fontos, hogy olyan tevékenységet találj, amiben örömöt okoz, különben nem lesz kedved hosszú távon csinálni. A szakértõk véleménye szerint a többféle mozgás hatékonyabb. A napi testedzés beépítésén túl fontos az is, hogy egész életünket egy kicsit energikusabban bonyolítsuk. Már néhány apró dolog (például, hogy gyalog mész fel a lépcsõn, esetleg biciklivel jársz a munkahelyedre ) sokat változtathat közérzeteden. A szervezet természetes tisztító és védekező rendszerei jobban mûködnek, ha valamilyen testmozgást végzel, és mind testileg, mind lelkileg jobb lesz a közérzeted. A testmozgás egyik legjobb formája az aerob mozgás, ami stimulálja a nyirokrendszert és gyorsabb munkára készteti a szívet. Ez utóbbi hatásának kétszeres elõnye van: egyrészt több oxigén és tápanyag jut a sejtekbe, másrészt a mérgezõ anyagok kiürülése is hatékonyabb. 

 

hirdetes

Mozgás közben megizzadunk, ami segíti a mérgek távozását a bõrön keresztül. Ezzel egyidejûleg elégedjük a felesleges zsírokat is, amelyek viszont a toxikus anyagok legfõbb rejtekhelyei. A mozgás mentális szinten is érezteti hatását: serkenti egy morfinszerû anyag, az endorfinok termelését, amelyek fájdalomcsillapítók, stresszoldók és egyben jó közérzetet is biztosítanak.


 
A lakosság több mint 50%-a túlsúlyos vagy elhízott, a halálozási okok 50%-áért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek, ezzel szemben a felnőtt férfiak 67%-a, a nők 81%-a soha nem sportolt. A rendszeres testedzés, a sport lehetne az a hatékony eszköz, amely révén a krónikus mozgáshiány okozta kóros elváltozásokat hatékonyan lehetne kivédeni. A fizikai aktivitás fokozhatja az alapanyagcserét, és a táplálkozás által kiváltott hőtermelést, vagyis növeli az energiafelhasználást, segít a negatív energiamérleg kialakításában, és végeredményben minden eredményes fogyókúra ezen alapszik. A testmozgásban részt vevő izmok működéséhez szükséges energiát az első 10 percben az izmokban tárolt glikogén, majd 10 és 60 perc között a májban tárolt glikogén lebontása biztosítja, és csak 1 óránál tovább tartó testmozgás energiáját szolgáltatják a zsírok lebontása révén felszabaduló szabad zsírsavak.

 

Mindebből következően javasolt az alacsonyabb intenzitású (kb. 60-70%-os), hosszan tartó (legalább 60 perces) testedzés, sport, és ha fogyni szeretnénk akkor legalább hetente öt alkalommal.

 

Egy új felmérés szerint az a lakókörnyezet, amelyik kedvez a gyalogosan közlekedőknek, vagyis alkalmas kellemes és hosszú sétákra, óvja az idősebb férfiakat a depressziótól. Amerikai kutatók kimutatták, hogy a „gyalogosbarát” negyedekben lakók, kevesebb depressziós tünetet mutatnak, mint a gyalogosok számára előnytelen környékeken élők.

 

Az Amerikai Geriátriai Társaság Folyóiratában megjelent teszteredmények szerint a rendszeres, mérsékelt testmozgás csökkenti a depressziós hajlamot, és erre még inkább rásegít a „gyalogosbarát” környezet, ahol a boltok könnyen megközelíthetőek, séta közben meg lehet állni, esetleg beszélgetni is lehet másokkal, és az autók nem karnyújtásnyira suhannak el az emberek mellett. Így az ilyen környéken élő emberek nyitottabbak a közösségek felé, és kevésbé érzik magukat elszigeteltnek. A nőknél az ilyen típusú környezet – még tisztázatlan okból – nem befolyásolta a depressziót.

 

Az egyik leghatékonyabb mozgásforma az aerob mozgás. Különösen az a fajtája, amikor a szívverés eléri a maximális teljesítménye (220/perc mínusz életkor) 60-70 százalékát, és ezen a szinten tartja legalább 20 percen keresztül. Mindezek alapján a gyors séta, az úszás, a kocogás és biciklizés javasolt, de akár a tánc is megfelelõ, ha elég intenzíven, elég hosszú ideig végezzük az adott mozgást. Tûzze ki célul, hogy 20-30 percig végez aerob mozgást – hetente legalább 3-5 alkalommal.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Diófa

Latin neve: Juglans regia   Eredete, élőhelye   A közönséges dió délkeletre a... Tovább

Fekete áfonya

Latin neve: Vaccinum myrtillus   Ismertetése, termőhelye   Fás szárú cserje,... Tovább

Tovább a lexikonra