notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Milyen kapcsolatban áll a száj és a szervezet egészségügyi állapota? Most megtudhatja!

hirdetes

A száj és a szervezet egészségének kapcsolata

SzSz

Tudta, hogy szája egészsége rengeteget elárul teste többi részének állapotáról? Vagy azt, hogy a szájban fellépő problémák szervezetünk egyéb területeire is hatással lehetnek? Ismerkedjen meg a legfontosabb ilyen kapcsolatokkal szája és teste között, hogy elkerülhesse a súlyosabb egészségügyi gondokat!

Milyen kapcsolatban áll a száj és a szervezet egészségügyi állapota? Most megtudhatja!

Hogyan kötődik egymáshoz a száj és a test általános egészsége?

Mint a test egyéb részei, az ember szája is tele van baktériumokkal, amelyek többsége teljesen ártalmatlan. Azonban az ember szája egy közvetlen kapu az emésztő- és a légzőrendszerhez is, és bizonyos baktériumok sajnos betegségeket is okozhatnak.
Az esetek többségében a szervezett saját védőrendszere (az immunrendszer), illetve a helyes szájhigiénia megőrzése segítenek kordában tartani ezeket a baktériumokat. Azonban, ha az utóbbira nem figyelünk oda (tehát nem mossuk eleget, vagy megfelelően fogainkat stb.), akkor a szájban elterjedhetnek azok a káros baktériumok, amelyek fogszuvasodást, ínybetegséget, illetve egyéb súlyos problémákat okozhatnak.

Ha ezeket szeretnéd elkerülni, és itt az ideje, hogy ellátogass a fogorvoshoz, akkor kérj időpontot a Rosental Fogászati magánrendelőbe, ahol alapos fogászati szűrővizsgálattal várnak és segítenek kezelni bármely fogászati problémád! Kérj időpontot most hozzájuk az alábbi linkre kattintva: magán fogorvos

Egyes gyógyszerek (például az antihisztaminok, egyes fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok stb.) csökkenthetik a nyáltermelést is. A nyál egy természetes védőeszköz szánkban, ugyanis segít elmosni a káros baktériumokat, illetve semlegesíteni a baktériumok által előállított savakat is.
Egyes tanulmányok szerint a szájban élő baktériumok, illetve a súlyos fogínybetegséggel (Periodontitis) járó gyulladás szerepet játszhatnak bizonyos betegségek kialakulásában. A probléma kétirányú: az olyan betegségek, mint az AIDS vagy a cukorbetegség gyengítik a szervezet fertőzések elleni védekezését, ami a szájbetegségeket is súlyosbíthatja.

hirdetes

Milyen betegségek kötődnek a száj egészségéhez?

A száj egészségének többféle betegségre és egészségügyi problémára lehet hatása, mint például:

 • Szívbelhártya gyulladás: A szív belső hártyáinak gyulladásos betegsége általában akkor alakul ki, amikor valamilyen baktérium vagy más kórokozó az ember száján keresztül bejut a véráramba, majd a szívbe.
 • Szív- és érrendszeri betegségek: Habár a szakértők nem tudják pontosan, hogy mi okozza ezt az összefüggést, egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy a szívbetegség, az eltorlaszolt artériák, illetve a stroke mind kapcsolatban állhatnak a szájbaktériumok okozta gyulladásokkal és fertőzésekkel.
 • Várandósság és szülés során fellépő komplikációk: A súlyos fogínybetegséget (Periodontitis) párhuzamba állították már a koraszüléssel és az alacsony születési testsúllyal.
 • Tüdőgyulladás: A szájban leledző baktériumok a tüdőbe is könnyedén eljuthatnak, ahol tüdőgyulladást és más légúti problémákat okozhatnak.

Mint említettük, ez a kapcsolat kétirányú, és a test különféle egészségügyi zavarai a száj egészségére is kihathatnak. Íme néhány példa erre:

 • Cukorbetegség: A cukorbetegség legyengíti a szervezett természetes fertőzések elleni védekezését, megnövelve ezzel többek között a fogínybetegség kockázatát is. Az ilyen megbetegedések gyakrabban fordulnak elő a cukorbetegek között. Mi több, egyes kutatások szerint a fogínybetegségben szenvedők nehezebben tudják szabályozni vércukorszintjüket. A fogíny rendszeres kezelése segíthet a cukorbetegség kezelésében is.
 • AIDS: Az AIDS-ben szenvedők köreiben gyakoriak a szájban kialakuló, fájdalmas sebhelyek.
 • hirdetes
 • Csontritkulás: A csontritkulást is párhuzamba állították már a fogakat érintő csontgyengüléssel és a fogak elveszítésével is. Egyes csontritkulást kezelő gyógyszerek enyhe veszélyt jelenthetnek az állkapocs csontjaira.
 • Alzheimer-kór: Az Alzheimer-kór előrehaladtával a száj egészségének folyamatos romlása is megfigyelhető.

A száj egészségét olyan egészségügyi problémák is befolyásolhatják, mint a táplálkozásizavarok, a rheumatoid arthritis, egyes daganatos betegségek, illetve a Sjögren-szindróma, ami többek között a száj kiszáradását okozza.
Fontos, hogy egy fogorvosi vizsgálat során közölje szakorvosával, hogy milyen gyógyszereket szed, milyen betegségekkel kezelik éppen, vagy, hogy milyen betegségeken esett át nemrégiben.

Hogyan védhető meg a száj egészsége?

A száj egészségének védelme érdekében fontos, hogy minden nap odafigyelj a megfelelő szájhigiéniára:

 • Mosd meg fogad naponta legalább kétszer. Használj puhaszálú fogkefét és magas fluoridtartalmú fogkrémet.
 • Használj naponta fogselymet.
 • Öblítsd ki szád tiszta vízzel alaposan étkezés után.
 • Korlátozd a hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztását – táplálkozz egészségesen!
 • Legalább háromhavonta (például az évszakokhoz kötötten) cseréld le fogkeféd, vagy akár korábban is, ha a szálak kezdenek tönkremenni rajta.
 • Legalább félévente járj fogorvoshoz, még ha nem is tapasztalsz semmilyen problémát.
 • Ha panaszais vannak, rögtön keresd fel a fogorvost!
 • Ne használj dohánytermékeket.
   
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Anorexia

 Az orvosok anorexia nervosának nevezik a lelki eredetű kóros lesoványodást. Az anorexia... Tovább

Nulldiéta

A nulldiéta egy olyan diéta, melynek során a teljes táplálékmegvonás mellett csak a... Tovább

Tovább a lexikonra