notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így egyél több finom és egészséges sajtot!

Így teheted kevésbé zsírossá és egyben sokkal ízletesebbé a sajtokat!

emszi
hirdetes

Szereted a sajtot, de félsz, hogy túl sok zsírt viszel be vele a szervezetedbe? Ezzel a módszerrel csökkentheted a zsírtartalmát, és sokkal finomabbá is teheted!

Így egyél több finom és egészséges sajtot!

Tegye fel a kezét, aki imádja a sajtokat – ha ezt a cikket olvasod, akkor bizonyára te is szeretnél több sajtot fogyasztani anélkül, hogy sok lenne a jóból. Szerencsére van egy egyszerű módszer, amivel csökkentheted a sajt zsír- és kalóriatartalmát, mielőtt elfogyasztanád azt.

 

A rövid válasz: süsd meg a sajtot! A sült sajtok kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaznak, mint a „nyers” változatok, ráadásul egy teljesen más ízvilágba is elrepítenek, ha megfelelően készíted el őket.

 

Viszont nem a boltban kapható, kisütnivaló sajtokról van szó. Az olyan sajtok „bundája” bőven elég olajat szív magába kisütés alatt, hogy az egész folyamat értelmét veszítse. Nem, itt most sima, egyszerű sajtokról van szó, ropogós, egészségesebb formában!

 

Fontos, hogy megfelelő sajtot válasszunk a sütéshez, ami nem esik össze vagy olvad szét magasabb hőmérséklet hatására. Szükséged lesz továbbá egy tapadásmentes felületre (valamilyen tepsi vagy serpenyő). Lássuk a következő oldalon, hogy mikre kell odafigyelned!

Így egyél több finom és egészséges sajtot!

A legtöbb sajtfajta szétfolyik a serpenyőben – az olvadt sajt pedig egy különös köztes állagot hajlamos felvenni, ami senem krém, senem szósz – ebben az állapotban pedig igen nehéz bánni vele. Azonban hosszas próbálkozás után néhány sajtimádónak sikerült kiderítenie, hogy milyen fajtákat érdemes sütögetni. Először kissé krémes, utána pedig ropogósabb változatot is mutatunk!

hirdetes

 

Ha valami melegre és krémesre vágysz, ami még képes megtartani a formáját, akkor egy egész sajtcsalád áll a rendelkezésedre: az olyan friss sajtok, mint a queso blanco, haloumi vagy a paneer tökéletesek az ilyen hatás elérésére. Vágd őket 1 centinél vékonyabb szeletekre, és pirítsd vagy grillezd őket néhány percig a tapadásmentes serpenyőben amíg barnulni nem kezdenek. Fordítsd meg őket és ismételd meg ezt a másik oldalukkal is.

 

Ha kész, papírtörlővel érdemes óvatosan letörölgetni őket, hogy felszívjuk az extra zsírokat. Ízlés szerint egy kis sóval ízesíthetjük őket a fokozott ízhatás kedvéért. Hogy ezek után mivel fogyasztod, az csak rajtad áll – akár magában, akár mártogatva valamibe, akár köretként. Forrón a legjobb fogyasztani őket!

 

Valami ropogós jobban esne? Mutatjuk a következő oldalon!

hirdetes

Így egyél több finom és egészséges sajtot!

Ha sajtot szeretnél ropogtatni, akkor a provolone vagy a parmezán lesznek a legjobb barátaid ebben. Kezdjük a provolonéval, amit könnyebb elkészíteni. Szerezz előre szeletelt kiszerelésben – keress olyan vastagságú sajtot, amilyen vastag sonkát tennél mondjuk egy szendvicsbe.

 

Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes. vagy közepesen nagy lángon és helyezd a sajtot a közepére. Néhány percen belül elkezd buborékosodni, de hagyd tovább forrni, amíg el nem kezd barnulni a széleken. Fordítsd meg a sajtot és a másik oldalát is pirítsd addig, amíg barnulni nem kezd – ez körülbelül 30-60 másodpercet vesz majd igénybe.

 

Tedd a kész sajtot egy papírral kibélelt tányérba és törölgesd le, szintén papírral. Látod azt a sok olajat a serpenyőben? Az az összes zsír és kalória, amitől elbúcsúzhatsz a sütésnek köszönhetően. Ha már nem égetően forró, fogyaszthatod is – érdemes néhány órán belül végezni velük!

 

Lássuk a parmezán elkészítését a következő oldalon!

Így egyél több finom és egészséges sajtot!

A „parmezánchips” elkészítése valamivel több lépésből áll, mint a provolone változat, ugyanis ebben az esetben a sajtot le kell reszelni. Érdemes annyi reszeléket készíteni, amennyit nem sajnálsz, mert biztosan hamar elkapkodják, amint elkészül!

 

Szükséged lesz egy tepsire és egy kis sütőpapírra is, amivel lefeded azt – a lényeg, hogy tapadásmentes legyen a felület, amin dolgozol. Egy evőkanállal mérj ki másfél centis adagokat a papírra. 200 fokon süsd őket úgy 5 percig, amíg nem válnak barnává és ropogóssá. Hagyd kihűlni őket és már ropogtathatsz is.

 

A provolonéhoz hasonlóan magában, vagy valami mellé, esetleg mártogatva érdemes fogyasztani őket – vagy bárhogy, ahogy jól esik!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Izomtömegnövelő táplálkozás. Mindenkinek, aki bajban van az izomtömeg növelésével.

2019-10-21

Izomtömegnövelő táplálkozás. Mindenkinek, aki bajban van az izomtömeg...

Izomtömegnövelő táplálkozás, mindenkinek ajánlom, aki bajban van az izomtömeg növelésével, nagyon hasznos tanácsok, hogy te is sokkal eredményesebb legyél

Egészségesen minden nap egy avokádóval

2019-10-18

Egészségesen minden nap egy avokádóval

Mit tesz napi egy avokádó a szervezetünkkel? Milyen hatásai vannak ennek a gyümölcsnek? Igen, gyümölcs. A superfoodként emlegetett kis termés, rengeteg érdekességet rejt magában.

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

2019-10-09

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

Nemrégiben derült, hogy egy családtagomnak változtatnia kell a táplálkozásán, mert a jelenlegi táplálkozási szokásának köszönhetően felborult a szervezete.

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

2019-10-09

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

Napjainkban egyre több ember küzd a gluténérzékenységgel. De ami a legszomorúbb, hogy már nagyon fiatal korban is jelentkeznek a tünetek. De, hogy mik is ezek a jelek azt sokan nem tudják.

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

2019-10-08

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

A következő cikkben szeretnék pár olyan dolgot leírni, amiknek általában az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten az étkezésről kapcsolatban. Tehát mondhatni táplálkozásbeli tévhitekről fogok írni.

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

2019-10-07

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

"A főzés voltaképpen szeretetteljes és önzetlen tevékenység, ami a szakács számára is örömmé válik a hozzáértő vendég révén."

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
60 524
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 145 439
Közösség

Szótár

Koleszterin

  A szervezet ezt a zsírnemű anyagot részben a táplálékból nyeri, részben pedig... Tovább

Csipkebogyó

Latin neve: Rosa canina   Eredete, élőhelye   Európától Közép-Ázsiáig... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 219

Átlagos értékelés: 4.9