notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Sírni, jó, sírni egészséges! – Ezért sírj te is!

hirdetes

Sírni, jó, sírni egészséges! – Ezért sírj te is!

SzF

A könnyek úgymond a test szelepei, amelyen keresztül fel tudjuk szabadítani magunkat a túlzott szomorúság, stressz, szorongás és frusztráció alól. Amellett ismerjük az öröm könnyeit is, amelyek épp ellenkezőleg, a túláradó boldogságtól keletkeznek. Milyen érdekes, igaz? 

Sírni, jó, sírni egészséges! – Ezért sírj te is!

A pszichológusok sem tartják helyesnek a sírás visszatartását, hiszen szükségünk van rá, hogy felszabadítsuk a stresszt és lenyugtassuk az idegeinket. Akár az óceán vize, a könny is sós. Védelmet szolgáltat a szemgolyónak, eltávolítja a szennyeződéseket, csökkenti a stresszhormon szintet és olyan antitesteket tartalmaz, amelyek képesek kórokozók ellen harcolni. Háromféle könnyet választanak ki a könnycsatornák: folyamatosan termelt könny, reflexkönny, érzelmi könny

Mindegyik kissé más módon fejti ki jótékony hatásait. A reflex könnyek segítenek a szemnek megszabadulni a káros anyagoktól, mint például a cigarettafüst, kipufogógáz, apró idegentest. Úgyszólván kimossák azokat. A folyamatos könny rendszeresen termelődik és nedvesen tartja a szemgolyó felszínét. Egy lizozim nevű enzimet is tartalmaz, amelynek antibakteriális hatása van és segít a fertőzések elleni védelemben. A könnyek a könnycsatornán keresztül az orrüregbe is eljutnak és az orrnyálkahártyát nedvesen és baktérium mentesen tartják. Sírás után a légzésünk és szívverésünk lelassul és egy érzelmileg nyugodtabb állapotba kerülünk.

hirdetes

Az érzelmi könnyeknek speciális hatásuk van. Biokémiai vizsgálatok kimutatták, hogy a reflex könnyek 98%-a víz, míg az érzelmi könnyek stressz hormonokat is tartalmaznak, amely a szervezetben termelődik ilyenkor. A könnyek segítenek kijuttatni az ilyen hormonokat és méreganyagokat a szervezetből, amelyek a stressz során halmozódtak fel bennünk. A sírás ezzel együtt az endorfin nevű, “boldogsághormon” termelését is stimulálja, amely természetes fájdalomcsillapítóként is működik.

hirdetes

Sírni nem szégyen, hanem hasznos

Ha valaki azt mondja, hogy nem akar sírni, nehogy gyengének tűnjön, az csak azt ismételgeti, amit a társadalom az idők során belesulykolt. Sírni nem szégyen, hanem egészségünk szempontjából előnyös dolog. Nem gyengévé, hanem éppen ellenkezőleg, erősebbé tesz minket. Ezt ne felejtsd el, ha legközelebb a könnyeiddel küzdenél. Engedd őket szabadjára!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Kalcium

Az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben fellelhető ásványi anyag. A csontjaink... Tovább

Csalán

Latin neve: Urtica dioica   Eredete, élőhelye   Európában őshonos,... Tovább

Tovább a lexikonra
egészség