notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A rúdtánc segítségével is fogyhatunk

hirdetes

Rúdtánc: a legújabb őrület!

Borbély Brigitta

Az emberek nagy részének nem a sport jut eszébe, ha egy rúdon táncoló hölgyre gondol. Manapság azonban hihetetlen népszerűségnek örvend ez a mozgásforma, ami igenis sportágnak számít, méghozzá a tánc és az akrobatika kombinációja. 

Rúdtánc tudnivalók

A rúdtánc tehát a fitnesz és a tánc a 21. században egyre elterjedtebb formája, amit Magyarországon leginkább táncstúdiókban, vagy fitnesztermekben van esélyünk gyakorolni, országszerte több helyen. A világ számos országában rendeznek amatőr és profi bajnokságokat ebben a sportágban, természetesen ezeket a versenyeket is komoly felkészülés, rengeteg gyakorlás, és ebből adódóan komoly elhatározás előzi meg, de a végeredmény mindig magáért beszél.

A rúdtánc eredete

A rúdtánc eredete az 1920-as évekhez köthető, amikor az utazó cirkuszok táncosai a cirkuszi sátor tartórúdját használták előadásuk kellékeként. Ezután csak az 1950-es években kezdték el a bárokban, klubokban szórakoztató műsorok részeként használni a rúdtáncot.

A rúd

A rúd általában üreges fémből vagy sárgarézből van és padlótól plafonig ér. Ahol lehet, a plafonhoz rögzítik a tetejét, ami nagyobb stabilitást nyújt, viszont ez nem mindig oldható meg pl. versenyek helyszínén. A rúd standard átmérője általában 5 cm, mivel így kényelmesen meg lehet fogni egy kézzel is.

Rúdtánc tudnivalók

A rúdtánc lényege

Természetesen a nőiességet maximálisan meg lehet élni a sportágban, de azt a hölgyek kifinomult formában teszik, úgy hogy közben szinte minden izmukat uralják és irányítják. Ettől a mozdulatok egyszerre nőiesek, ugyanakkor hihetetlenül erőteljesek, talán ebben rejlik e mozgásforma különlegessége is. Manapság egyre több táncstúdió hirdet edzéseket kisebb gyermekeknek is, akik kissé játékosabb formában ugyan, de lehetőséget kapnak a rúd segítségével alaposan átmozgatni és formálni szinte minden izmukat.

hirdetes
hirdetes

A sportszintű rúdtáncban az előadó atletikus mozdulatokat hajt végre: felmászik a rúdra, pörgéseket végez, és erőelemeket mutat be. Az utóbbi esetben a felső test és a törzs jelentős fizikai ereje elengedhetetlen, ami folyamatos, kitartó, kemény edzést igényel. Minden egyes mozdulatsor, a pózok kitartása komoly gyakorlás eredménye, miközben az izmok napról napra könnyebben alkalmazkodnak az új feladatokhoz, majd szinte észrevétlenül segítenek a mozdulatok helyes végrehajtásában. Minél magasabb szintre jutnak, annál nagyobb fizikai erőre és rugalmasságra van szükség az egyes, egyre nehezebb, komplexebb gyakorlatok végrehajtásához.

Rúdtánc tudnivalók

Miért érdemes ezt a sportágat választani?

A rúdtánc napjainkban igen elterjedt edzésforma világszerte, mivel nagy hangsúlyt helyez az általános erőnlétre és állóképességre egyaránt. Ez a mozgásforma növeli a testi erőnlétet, mert saját testsúlyunkat használjuk ellenállásként, miközben az egész testet formálja. További előnye, hogy önbizalmat növel és energiát ad.

Versenyek, bajnokságok

Világszerte számtalan amatőr és profi bajnokságot rendeznek a műfajban. Mindegyik szigorúan tiltja a meztelenséget, sőt, a versenyzőt kizárhatják a versenyből, ha bizonyos testrészei kilátszódnak. A versenyeken a hangsúlyt a rúdtánc atletikus és művészi mivoltára helyezik.

A műkorcsolyához hasonlóan a rúdtánc bajnokságon is vannak kötelező elemek, amiket a versenyzőknek be kell mutatniuk és szabadon választható gyakorlatok, ahol az indulók saját maguk által kifejlesztett elemeket is előadhatnak. A versenyeken azért van szükség arra, hogy kevés ruhadarabot viseljenek, mert kezeiken kívül más testrészeikkel tartják magukat a rúdon, mint pl. térdhajlat, hónalj, comb, vagy akár has, ezért többnyire a gyakorló órákon is csak egy sortot és rövid felsőt viselnek a lányok.

A magyar országos bajnokság, a Miss Poledance Hungary verseny először 2008-ban került megrendezésre, azóta is minden évben várja a sikeres versenyzőket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Nyelési nehézség

Diszfágia Legtöbbször valamilyen mechanikus akadály (szűkület, daganat, idegen test) vagy... Tovább

Gőzfürdő

  A gőzfürdők története az ókori görögökig és rómaiakig vezethető vissza.... Tovább

Tovább a lexikonra