Amikor fogyókúrázol, nem csak a kalóriákat érdemes számolni, hiszen ezek nagyon gyakran szinte semmit nem mondanak arról, hogy egy étel mennyire laktató.
![Rost dús étkezéssel a fogyáshoz Rost dús étkezéssel a fogyáshoz](/kep/730x400/10009238.jpg)
Ezzel szemben az egyes táplálékok rosttartalma szorosan összefügg azzal, hogy egy étkezést mennyire érzel majd kiadósnak, és milyen gyorsan tér vissza utána az étvágyad.
A rostok jótékony hatása
A rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, sőt, vízben megdagadva fizikálisan is eltelítik az emésztőrendszert, így nagyon erősen csökkentik az éhséget. Eközben ráadásul szinte változatlan állapotban haladnak végig a bélrendszeren, így csak minimális mennyiségben nyer belőlük kalóriát a szervezet, de nagyban hozzájárulnak a bélbaktériumok egészségéhez és a megfelelő széklet kialakításához.
Ajánlott a diéta során napi nagyjából 30 grammot bevinni belőlük, mely segít abban, hogy folyamatosan, éhezés nélkül veszíts súlyt. A 30 gramm rostot a legjobb, ha egyenletesen osztod el a nap folyamán, és étkezésenként körülbelül 7 grammos adagokban viszed be. Ezt könnyű elérni, ha minden étkezés során olyan táplálékokat használsz alapanyagként, melyeknek kiemelkedő a rosttartalmuk.
10 ajánlott rostos étel
A következő tíz étel mindegyike a legmagasabb rosttartalmúak között van, míg a rost mennyisége 100 gramm nyers táplálékban értendő. Az éhségcsökkentő hatás még erőteljesebb, ha nemcsak rostot, de jelentős mennyiségű fehérjét is tartalmaz az adott étel. Fogyaszd őket gyakran a diéta során és a súly tartásához is!
A lencse laktató főételek alapja lehet. Nemcsak 100 grammonként 8 gramm rost van benne, de 9 gramm proteint is tartalmaz, így - akárcsak a többi hüvelyest - érdemes rendszeresen enni.
A zöldbabban ennél is kevesebb, csak 31 kalória van, míg rost- és fehérjetartalma a zöldségek közt kiemelkedő, a hüvelyesek közt közepes 3,4 gramm.
Brokkoliból nemcsak alakbarát leves, de köret, főzelék vagy zöldségfasírt is készülhet. Rosttartalma 2,6 gramm, amihez sok C-vitamin és vízhajtó kálium is járul.
Az articsókát az egyik legrostdúsabb zöldség, melyben 5 gramm rost van, sőt, 3,3 gramm fehérje is jár mellé.
A rizst helyettesítheti a quinoa, melyben több mint kétszer annyi, 2,7 gramm rost és 4,3 gramm fehérje van. Az arra érzékenyek számára pedig az is lényeges lehet, hogy gluténmentes.
A nyers árpagyöngy 100 grammjából 16 gramm csupa rost, így ez a gabonaféle kiváló lassú felszívódású szénhidrátot biztosít a fogyáshoz.
Az avokádó 7 grammal az egyik legrostdúsabb gyümölcs, ám ne feledd, hogy sok zsír van benne, így kalóriatartalma is magas a többi gyümölcshöz képest: 100 grammban 160 kalória.
Valamennyi bogyós gyümölcsben sok a rost, ám a legtöbb talán a málnában. A 7 gramm rost mellé ráadásul a málna 53 kalória, és nagyszerű antioxidánsforrás.
A körtében is viszonylag sok, 3,1 gramm rost van, ám akárcsak az almát, ezt se pucolva fogyaszd a maximális hatás érdekében.
Hiába van 100 gramm mandulában 576 kalória, mégis nagyszerű diétás étel. 12 grammos tartalommal a legrostdúsabb olajos magvak egyike, zsírjai pedig számos vitamin felszívódását segítik.
Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző