notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Te is szeretnél frissen kipattani reggel az ágyból? Megmutatjuk a pihentető alvás 5 titkát

hirdetes

A pihentető alvás 5 titka

TB

Az alvás mindenki számára nagyon fontos. A napunk 1/3-át lényegében az ágyban töltjük. Fontos, hogy az alvásra szánt idő valóban pihentető legyen, és reggel frissen, üdén kezdhessük a napot. Az alvás zavarok súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, ezért érdemes több figyelmet fordítani a megoldásukra.

A jó alvás titkait ismerheted meg, nincs több forgolódással teli éjszaka - A pihentető alvás 5 titka

Mindenki szeret aludni, hiszen az emberi szervezet ilyenkor regenerálódik, és ilyenkor tudjuk kipihenni magunkat. Mindennapjaink része, azonban sokan nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy az alvással eltöltött idő valóban nyugodt, és pihentető legyen. Pedig nincs is jobb, mint reggel úgy ki kelni az ágyból, hogy frissek vagyunk, és teljes mértékben készen állunk a napra. Ezért fontos, hogy pár dolgot szem előtt tartsunk, ha alvásról van szó.  


Naponta 7-8 óra alvásra van egy átlagembernek szüksége ahhoz, hogy jól teljesítsen a nap folyamán. Ha csak 1 órával lecsökkentjük ezt az időt, érezhető negatív hatásokkal találjuk szembe magunkat. Már ilyen kis idő elhagyása is koncentrációs zavarokhoz, fejfájáshoz vezethet. Az alváshiánynak súlyos egészségügyi kockázati is lehetnek. Energiaitallal, kávéval nem lehet pótolni az elmulasztott órákat. Az alváshiány egyetlen megoldása az, ha többet és jobban alszunk. Ehhez pedig elengedhetetlen a megefelelő minőségű matrac, ágykeret és ágynemű. A rosszul megválasztott hálószobabútor ugyanis gyakran okoz alvászavarokat. 


Ha nem alszunk eleget az étvágyat szabályzó hormonok egyensúlya felborul, így gyakrabban leszünk éhesek késő este. Ez egyenes út az elhízáshoz. Az alváshiány stresszt okoz a szervezetnek, és ezzel nagyon megterheljük szívünket, így aki életvitel szerűen keveset alszik, kockáztatja a magas vérnyomást, és a szívbetegségeket. Azonban van egy nagyon könnyen észrevehető jele az alváshiány, a késleltetett reakcióidő, és a figyelemhiány megjelenése. Ha nem alszol eleget eszélyessé válhatsz önmagadra és a környezetedre.

A lecsökkent reakcióidő, és dekoncentráltság miatt nem csak úgy fogod érezni magad, mintha jó sok pálinkát ittál volna, hanem úgy is fogsz viselkedni. Például kifejezetten nem ajánlott volán mögé ülni, mert nem csak a saját, de mások életét is kockáztatod vele. Nem tudsz figyelni, romlik a látásod, és ezért nem fogod tudni felmérni rendesen a távolságokat, és a reakcióidő is rohamosan nő, így egy esetleges balesetet nem biztos, hogy helyesen el fogsz tudni kerülni. Arról nem is beszélve, hogy elaludhatsz a volán mögött. De hosszabb ideje fenn álló alváshiányos állapotban ne hozzunk nagy döntéseket, és ne menjünk tárgyalásokra, hanem inkább aludjuk jól ki magunkat.
 

1. Fontos a pihe-puha ágy jó kiválasztása


Az ágy az a bútora a lakásnak, amit állandóan használunk, ezért fontos, hogy ne spóroljunk a minőségen. Ágyat általában az ember nem csak 1-2 évre vesz, hanem legalább 10 évre. Fordítsunk rá inkább több pénzt, mint hogy a pihentető alvás helyett forgolódjunk mert annyira kényelmetlen. Ma már olyan sok matrac közül választhatunk, hogy biztosan mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Ha spórolunk rajta, a pihentető alvást spóroljuk meg.

Ha hátfájósak vagyunk, válasszunk olyan matracot, ami jót tesz a hátnak. Ha nem szeretjük a kemény matracokat, akkor a puhább változatot vásároljuk meg. A sok választék miatt, kérjük ki szakértők véleményét, vagy gerinc specialistákét, akik pontosan meg fogják tudni mondani nekünk milyen matracra van szükségünk a nyugodt pihentető alváshoz. Mindenki nyugodt és forgolódásmentes éjszakára vágyik, tegyél érte, hogy a tiéd mindenképpen olyan legyen.

hirdetes

2. Szoba berendezése


Nem csak az ágy fontos, hanem a szoba elhelyezkedése, berendezése is sokat javíthat az alvásunkon. Például jó ötlet lehet, ha lehetőség van rá abba a szobába lefeküdni aludni, amely a napfelkeltére néz, mert így reggel frissebben, üdébben ébredhetünk a meleg napsugarakra. Ha van rá lehetőség, ne költözzünk utcafronti szobába, főleg ha forgalmas út mellett lakunk, vagy a belváros bulinegyedében. Az alváshoz csönd kell! Nagyon idegesítő tud lenni, amikor éjszaka 5 percenként felriadsz az ablakod alatt elhaladó autókra, vagy bulizókra. Mindenképpen próbáljuk meg a ház legcsöndesebb szobáját kialakítani hálószobának. 
 

3. Elalvás előtt már ne tegyük

Van pár dolog, amit lefekvés előtt tudatosan megtehetsz azért, hogy nyugodtabban, pihentetőbben teljen az éjszaka. Fontos hogy délután 4-5 után már ne igyál koffein tartalmú italokat. A koffein nem csak pár óráig hat a szervezetre, hanem később, amikor már este le akarsz feküdni is érezheted hatását. Kerüljük a nehezen emészthető ételeket. A gyomor éjszaka alvás fázisban végzi a legnagyobb munkát. Ha megterheljük, a szervezetünk egész éjszaka az emésztéssel lesz elfoglalva. Ez azzal jár, hogy nehezebben tudunk elaludni, vagy sokszor ébredünk fel éjszaka. Nem tudunk eljutni a mély alvás fázisába, és így másnap fáradtak, kialvatlanok leszünk. Ezért ha csak teheted figyelj oda, hogy ne egyél túl sokat, és elalvás előtt pár órával már egyáltalán ne egyél.

hirdetes

Ha egész nap rendszeresen sokszor ettél keveset, nem leszel éhes este lefekvés előtt.
Ne nézzünk tv-t, helyette próbáljunk meg valamilyen nyugodt elfoglaltságot keresni magunknak. Ha tv műsorokat nézünk elalvás előtt egyrészt nehezebben fog menni az elalvás, másrészt az agyunk nem tud kikapcsolni, mert a műsorra koncentrál, és így a mély alvás fázisba is nehezen tudunk eljutni. Válasszunk egy jó könyvet, és olvasgassunk, amíg el nem álmosodunk. Sokkal pihentetőbb lesz az éjszaka, és a képernyő fénye sem fog zavarni minket. 

4. Nem tudsz elaludni?

Ha nehezen megy az elalvás, és többnyire csak forgolódsz az ágyban valószínűleg valamilyen alvászavarral küszködsz. Biztosan ismerős az érzés, amikor már sötétben a paplan alatt vagy, de valahogy sehogy sem találod meg a kényelmes pozíciót. Folyamatosan jár az agyad, és nem tudsz kikapcsolni, így az álom is elkerül. Nehéz huzamosabb ideig elviselni az álmatlanságot, mert egyre kimerültebb lesz a szervezetünk. Azonban vannak módszerek, amik segítenek abban, hogy könnyen és gyorsan tudj elaludni, kikapcsolni. Este lefekvés előtt 1 órával, már ne dolgozz, csak lazító tevékenységeket végezz.

Vegyél egy forró fürdőt, ha a vízbe csepegtetsz egy kis levendulát, az illatától jobban el fogsz tudni lazulni, így már az alvásra felkészülve érkezhetsz az ágyba. Ha már lefeküdtél, de nem sikerül elaludni, jó tanács, hogy csak akkor menj az ágyba ha már álmos vagy. Ezenkívül a levendula nyugtató hatása itt is segíthet. Kaphatóak direkt alvást segítő teák, amik tényleg nagyon hasznosak, ha már hosszabb ideje fenn áll a probléma. De ha semmi sem segít, próbáld ki a lazító légzés gyakorlatokat. Ennek az a lényeg, hogy ahelyett hogy a munkán stresszelnél a légzés figyelése elvonja a figyelmedet.

Alkalmazd a 4,7,8  lazító légzésgyakorlatot. Maradj mozdulatlan, majd fújd ki a levegőt teljesen, majd csukd be a szádat, és az orrodon keresztül szívd be a levegőt míg elszámolsz 4-ig. Ezután tartsd bent a levegőt míg elszámolsz 7-ig, majd lassan fújd ki a levegőt, míg elszámolsz 8-ig. Majd ismételd meg 4-szer a gyakorlatot. A számolás teljes mértékben elviszi a figyelmedet a napi gondokról, és a légzés ellazítja az izmokat, így szinte majdnem biztosan mindenki el tud aludni, még a legmakacsabb éjjelibaglyok is.


5.  Pozitív hozzáállás

A pozitivitás az egész élet területén nagyon fontos. Pozitív gondolkodással nem csak sikeresebbek, és boldogabbak lehetünk az életünkben, de még jobban is alhatunk. A rossz gondolatok rossz alvásminőséget szülnek, a rossz alvás pedig negatív gondolatokat. Éppen ezért fontos, hogy ügyeljünk lelkünk egészségére, és próbáljunk meg minden rosszban felfedezni valami jót. Kizökkenthet a negativitásból, ha olyan képekkel, tárgyakkal vesszük az ágyunkat körül, melyek jó emlékeket őriznek, és fontosak számunkra. Segíthet az elalvásban, ha felidézünk részletesen egy számunkra nagyon kedves emléket.

Ezek a dolgok jó érzéssel, és nyugalommal töltenek el minket, és segítenek nem csak éjszaka, de nap közben is pozitívnak lennünk. Sokan azt vallják, hogy  a problémák 99 %-a maguktól is megoldódna, a maradék 1 %-al elég akkor foglalkozni, ha kiderült, hogy magától nem fog megoldódni. Ez az életszemlélet sok terhet levehet a vállunkról, és a mai stresszes világban, találhatunk egy kis nyugalmat. 
Összefoglalva, ha jól akarjuk érezni magunkat a bőrünkben, próbáljunk meg minél minőségibben aludni, és próbáljuk meg minél jobban elkerülni a stresszt. Ezen tanácsok betartásával, számos egészségügyi problémát kerülhetünk el, és egy boldog kiegyensúlyozott életet teremthetünk magunknak. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Szeder

(Rubus fruticosus)   Eredete, élőhelye   A szeder nemzetségen belül a szeder fajok... Tovább

Táplálékkiegészítő

  Az étkezések kiegészítésére, pótlására szolgáló legális készítmények, melyek... Tovább

Tovább a lexikonra
alvás