notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Rossz szokásaink a legfőbb ellenségeink. Ne pusztítsd magad!

Rossz szokásaink a legfőbb ellenségeink. Ne pusztítsd magad!

vitalzone.hu
hirdetes

Gondolkodásunk és hangulatunk érzékeny a körülöttünk levő világra. A stresszes események - egy szakítás, a munkahely elvesztése, egy hozzátartozó halála -, természetesen nagyon megviselhetnek, de napi rutinunk, szokásaink ugyancsak rossz hatással lehetnek hangulatunkra. Ezen szokások közé tartoznak a kevés alvás, a túl sok ivás is - mind alááshatják mentális egészségünket, legyen szó csak egy rövid szomorú epizódról vagy akár szorongásról, depresszióról. Szerencsére azonban ezeken lehet segíteni - de hogyan?

Rossz szokásaink

Rossz szokások, melyeken változtatnod kell, hogy ne pusztítsd önmagad

 

1. A mozgást kerüljük


Nemcsak az a lényeg, hogy formában tartsuk magunkat. A fizikai aktivitás hatással van hangulatunk javítására! Még a depresszió, a szorongás tüneteit is csökkentheti. A gyakori mozgásnak jó hatása van a hangulatot befolyásoló hormonokra, elősegítik a jobb mentális egészséget.Nem kell azonnal edzőterembe járni - sokaknak épp ez jelent problémát -, elég, ha kezdésnek napi 20-25 percet mindig sétálunk, kicsit gyorsabb tempóban. Tanulmányok szerint még a közepes megerőltetés is javítja a hangulatot.

 

2. Figyelmen kívül hagyjuk a rendetlenséget


Még ha nem is olyan súlyos mértékű a rendetlenség otthonunkban, károkat okozunk vele - forrása lehet ugyanis a szorongásnak. A rendetlenség lehúz bennünket, minden értelemben. Szakemberek kimutatták, hogy kapcsolódik a depresszióhoz, a szorongáshoz és a súlygyarapodáshoz is. Amit nem használtunk már vagy 12 hónapja, azt nyugodtan dobjuk ki! Ajándékozzuk el, adjuk el, vigyük el annak, akinek szüksége lehet rá. Ahelyett, hogy gyűjtjük a kacatokat, a rájuk költött pénzt tegyük inkább félre valami hasznos célra - pl. spórolunk egy hangulatos éttermi vacsorára!

 

3. Keveset alszunk


Mindegy, milyen okból hanyagoljuk az alvást, az eredménye stressz, ingerlékenység, rossz hangulat, amely ráül a következő napunkra. Ha az alváshiány és az alvászavarok krónikussá válnak, növelik az illető esélyét a depresszió és szorongásos zavarok kialakulására. Sokban hozzájárul a mentális gyengeséghez!Mit tehetünk? Mindig legyen elég idő aludni! Ezt az életünk szempontjából nagyon fontos dolgot nem hanyagolhatjuk el. Alakítsunk ki egészséges alvási szokásokat, csökkentsük a koffein- és alkohol bevitelt, különösen az alvás előtti órákban. Késő este már nem számítógépezzünk, az ilyen eszközök által kibocsátott kék fény ugyanis elnyomja az alváshoz kapcsolódó melatonin hormont, zavarja a cirkadián ritmust.

 

4. Sok alkoholt iszunk


Az alkohol tompítja az idegrendszert, lelassít és a hangulatot is lehúzza. Mi több, a túl sok ivás éjszakai ébrenlétet generál, és cseppet sem frissítő alvást.Alkoholfogyasztásunkat mindenképp mérsékelt szinten kell tartani - vagyis nők naponta egy pohár italt, férfiak maximum kettőt igyanak. Persze vannak események, amikor az alkoholfogyasztás magasabb mennyiséget jelent, de ilyenkor is tartsuk alaposan számon, mennyit iszunk és mindig fogyasszunk jelentős mennyiségű vizet az alkoholos italok között!  

hirdetes

 

5. Irigykedés, lépéstartás azokkal, akiknek több pénzük van


Magunkat másokkal összehasonlítgatni kifejezetten káros! Számos ember azzal rontja folyamatosan a hangulatát, hogy másokkal méri össze magát, pedig a kapcsolat a jövedelem és a boldogság között sokkal kisebb, mint gondolnánk.Koncentráljunk inkább arra, amink van, és legyünk ezért hálásak. Mindenért adjunk hálát, minden jó dologért, ami történik velünk. Egy „hála-lista” vezetése, vagy levél írása valakinek, akit szeretünk, mind-mind a nagyobb elégedettséghez, optimizmushoz és boldogsághoz köthető.

 

6. Önkínzó gondolkodás


A káros gondolatokra újra és újra visszatérés (más néven „kérődzés”), agyunknak azt a stressz-üzenetet továbbítja, hogy „harcolj vagy menekülj”. Légzésünk és szívverésünk felgyorsul, testünk andrenalin és kortizol stressz hormont szabadít fel, mely fizikai és lelki egészségünkre is kihat.Azonosítsuk be a gondolatokat, amelyek állandóan foglalkoztatnak és szoktassuk magunkat arra, hogy ezeket kerüljük. Lélegezzünk mélyeket, vagy tegyünk a csuklónkra egy gumiszalagot, és valahányszor ismét visszatérünk a negatív gondolatokhoz, húzzunk rajta egy kicsit. Ez emlékeztetni fog arra, hogy leálljunk, megváltoztassuk gondolataink menetét.

 

hirdetes

7. Düh és frusztráció


Teljesen normális reakciók bizonyos élethelyzetekre; ám ha valaki ezeket elnyomja magában és csak gyűlnek, gyűlnek benne, abból nagy baj lehet. Számos tanulmány rámutatott, hogy az elfojtott düh és a dühön, frusztráción való állandó „kérődzés” depressziós tüneteket eredményezhet.Fontos tehát kommunikálnunk negatív érzéseinket, de megfelelő módon. Tegyük ezt higgadtan, és jobban érezzük majd magunkat. Ha erre nincs mód, az is segíthet, ha megbocsátunk amiatt, ami dühöt vált ki belőlünk - szakemberek szerint a mentális egészségre nézve ez is hatékony.

 

8. Munkamánia


Ha felborul életünkben a munka és a magánélet egyensúlya, stresszesek leszünk és nő a kockázata a súlyos mentális betegségeknek. Egy 2011-es tanulmány szerint 11 órát dolgozni az átlagos 7-8-hoz képest megduplázza az ember esélyét a depresszió kialakulására.Alaposan gondoljuk át tehát a prioritásokat. A szórakozásra, a pihenésre ugyanúgy készítsünk tervet - még ha viccesnek hangzik is -, mint ahogy megtervezünk pl. egy munkanapot, munkahetet. Muszáj hagynunk időt a családra, a barátokra, a hobbira, különben nagy az esély arra, hogy a munka és a magánélet egyensúlya teljesen felborul, és ez az egészségünkbe kerülhet.

 

9. Állandóan bent tartózkodni


Ha mellőzzük a szabad levegőt, a mentális egészségre nézve igen fontos dolgoktól fosztjuk meg magunkat: a D-vitamintól, amely akkor termelődik a szervezetben, ha napfénynek vagyunk kitéve, valamint véd a depresszió ellen is; és magától a természettől, amely nagymértékben megnyugtat bennünket tudatalatti szinten.Egy tanulmány rámutatott, hogy a parkon áthaladó emberek sokkal nyugodtabbak és kevésbé frusztráltak, mint akik többnyire forgalmas városi utak mentén közlekednek.Ha irodában dolgozunk, menjünk le a szünetben sétálni - lehetőleg zöld területre; menjünk a szabadba ebédidőben! Akár 15 perc napfény is segíthet.

 

10. Szociális elszigetelődés


Bár a családtól, barátoktól való távolodás gyakori jele a depressziónak, a szociális elszigetelődés, melyet gyakran a magány érzése kísér, növeli a mentális betegségek kialakulásának esélyét. Az erős kapcsolatok ezzel szemben védenek a depresszióval szemben.Sokat segítünk magunknak, ha - még rossz kedvünk ellenére is - megerőltetjük magunkat és kapcsolatba lépünk barátainkkal, szeretteinkkel, akár csak rövid időre is, egy kávé erejéig. A szociális kapcsolatok feldobnak, és általában sokkal több örömöt okoznak, mint amire számítottunk.

 

11. Tökéletesnek lenni


A hangulati problémákhoz és az alacsony önbecsüléshez egyenes út, ha az ember egyszerre akar több helyen tökéletesen teljesíteni. Kiváló prezentációt csinálni és fantasztikus vendégséget egy és ugyanazon napon például. Valljuk be, ez nem fog menni. Nem meglepő, hogy aki túl sokat vár el magától, annál a mentális betegségek hamar jelentkeznek - beleértve a depressziót, szorongást és a táplálkozási zavarokat. A perfekcionizmus helyett inkább hallgassunk azokra, akik az egészséges egyensúly megtartására hívják fel a figyelmet. Elérhetőbb és ésszerűbb célokat tűzzünk ki magunk elé, hibáinkból tanuljunk és - ami mindennél fontosabb -, élvezzük az utat is, ne csak a cél lebegjen előttünk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Az egészséges étkezés 10 alapszabálya

2019-11-16

Az egészséges étkezés 10 alapszabálya

Ahhoz, hogy hosszútávon is megőrizzük az egészségünket fontos, hogy az ételek, amiket a szervezetünkbe viszünk szintén egészségesek legyenek. A következőkben mutatunk 10 dolgot, amitől egészségesebbé tudod tenni a mindennapi étkezéseket, mindenféle megerőltetés nélkül

A pulzusmérésről röviden

2019-11-15

A pulzusmérésről röviden

Mindenki, aki a rendszeres testmozgást választja,kitűzött valamilyen személyes célt maga elé, amelynek eléréséért naponta, hetente több órát áldoz idejéből. E célok hatékony megvalósítása érdekében elengedhetetlen a terhelés intenzitásának folyamatos nyomon követése

Szorongás az edzőtermi környezettől? 5 tipp, hogy bátran nekivágj!

2019-11-14

Szorongás az edzőtermi környezettől? 5 tipp, hogy bátran nekivágj!

Rengeteg embertől hallottam már, hogy ő bizony nem szeret edzőterembe járni. Bár szeretne fogyni, és az edzés maga sem riasztja vissza általában őket – mintha kicsit félnének az edzőteremtől. Nézzük, mi lehet ennek az oka, és hogy győzheted le

Gyógyszerek hatásait megváltoztató ételek

2019-11-13

Gyógyszerek hatásait megváltoztató ételek

Nem is gondolnánk milyen hatása lehet egy - egy élelmiszernek a bevett gyógyszerekre. Egyesek képesek többszörösére növelni a hatásfokát, míg mások teljesen semlegesíthetik. . Ezért nagyon körültekintőeknek kell lennünk egy gyógyszerkúra alatt

Attól hogy vékony vagy még egyáltalán nem biztos hogy fitt is!

2019-11-13

Attól hogy vékony vagy még egyáltalán nem biztos hogy fitt is!

Sokan keverik a szezont a fazonnal! A többség valamilyen oknál fogva azt gondolja, hogy attól, mert valaki vékony, attól már edzett is! Elárulok valamit! 17 évesen vékonynak lenni nem nagy kunszt! Bár azért Magyarországon már ez is nagy szám

Házi gyógymódok felfázásra: a hólyaghurut kezelése

2019-11-11

Házi gyógymódok felfázásra: a hólyaghurut kezelése

A felfázással sajnos szinte minden nő találkozott már, mivel különösen a gyengébbik nemet érinti ez a baktériumos fertőzés. Fájdalmas és kellemetlen tünetekkel jár, van akinek enyhébb és van, akinek elviselhetetlen szintű fájdalmakat okoz. Ha te is szenvedsz a felfázástól, próbáld ki a következő házi praktikákat, melyek sokak szerint hatásosnak

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
99 803
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 184 718
Közösség

Szótár

Palástfű

Latin neve: Alchemilla vulgaris   Eredete, élőhelye   A Boldogasszony palástjaként... Tovább

Gőzfürdő

  A gőzfürdők története az ókori görögökig és rómaiakig vezethető vissza.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 1

Átlagos értékelés: 4.0