notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A rostfogyasztás előnyei, avagy mi az az oldaható és oldhatatlan rost?

hirdetes

Oldható és oldhatatlan rost: Mi a különbség?

SzSz
Rostfogyasztás

Oldható és oldhatatlan rost


Hosszabb ideig nem leszel éhes: Az oldható rost lassítja az élelmiszerek gyors emésztését, ami azt jelenti, hogy a legtöbb ember hosszabb ideig érzi magát telítettnek a rostos ételek után. Az oldhatatlan rost fizikailag kitölti a helyet a gyomorban és a belekben, elősegítve a teltség érzést. Ezek a tulajdonságok segíthetnek a fogyásban is. 
Általános betegségek kockázatának elősegítése: A rostok számos egészségügyi előnye miatt a magas rosttartalmú étrend számos betegség: köztük az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a metabolikus szindróma és más kockázatok kialakulása ellen is megoldást nyújt. 


 
Jó rostforrások


A jó rostforrások rendszeres fogyasztása segíthet a koleszterin, a vércukor és a zsírszint stabilizálásában. Az élelmiszer-csomagoláson feltüntetett táplálkozási címke felsorolja a termék minden egyes adagjában található diétás rost mennyiségét.

Ha egy terméket nagy rosttartalommal forgalmaznak, az oldható és oldhatatlan rost mennyiségét grammban (g) adagonként fel kell tüntetni az élelmi rost cím alatt. Egyes gyártók önkéntesen is megadhatják a termék rostelemének oldható és oldhatatlan tartalmát.

hirdetes

A bab, a borsó és a teljes kiőrlésű gabona nagy mennyiségű rostot tartalmaz. Egyes gyümölcsök és zöldségek szintén viszonylag magasak rostokban. A szokásos élelmiszerek, amelyek jó rostforrások lehetnek, a következők:

  • főtt sötétkék bab (1/2 csésze 9,5 g)
  • 100% fogyasztásra kész korpa (1/2 csésze 8,8 g)
  • konzerv bab (1/2 csésze 8,2 g)
  • főtt borsó (1/2 csésze 8,1 g)
  • főtt lencse (1/2 csésze 7,8 g)
  • főtt pinto / fekete bab (1/2 csésze 7,8 / 7,5 g)
  • főtt articsóka (egy teljes articsóka 6,5 g)
  • főtt fehér bab / csicseriborsó / nagy északi bab (1/2 csésze 6,3-6,2 g)
  • érett szójabab (1/2 csésze főtt 5,2 g)
  • sima rozsos ostyák vagy kekszek (2 keksz 5,0 g-ot tartalmaz)
  • sült burgonya héjjal (1 közepes burgonya 4,8 g)
  • nyers körte vagy ázsiai körte (1 kis körte 4,3-4,4 g)
  • főtt zöldborsó (1/2 csésze 4,4 g)
  • teljes kiőrlésű angol muffin / kenyér (1 muffin vagy 2 szelet 4,4 g)
  • főtt bulgur (1/2 csésze 4,1 g)
  • nyers málna (1/2 csésze 4,0 g)
  • főtt édesburgonya héj nélkül (1 közepes burgonya 3,9 g)
  • párolt szilva (1/2 csésze 3,8 g)
  • szárított füge (1/2 csésze 3,7-3,8 g)
  • nyers zabkorpa (1/2 csésze 3,6 g)
  • hirdetes
  • konzerv tök (1/2 csésze 3,6 g)
  • főtt spenót (1/2 csésze 3,5 g)
  • nyers mandula (1 csésze tartalmaz 3,3 g)
  • nyers alma héjjal (1 közepes alma 3,3 g)
  • főtt teljes kiőrlésű spagetti (1/2 csésze 3,1 g)
  • nyers banán vagy narancs (1 gyümölcs 3,1 g)

Az egészséges táplálkozás mind az oldható, mind az oldhatatlan rost keverékét tartalmazza. Az oldható rostok gyakrabban fordulnak elő élelmiszerekben, mint a bab, borsó, zab, árpa, alma és citrusfélék. Az oldhatatlan rostok jó forrásai közé tartozik a bab, a teljes kiőrlésű gabona vagy a korpás termékek, a zöldbab, a burgonya, a karfiol és a dió. Bár sok rostanyag-kiegészítés létezik, a legtöbb nem tartalmazza a további vitaminokat és ásványi anyagokat, beleértve a rostban gazdag élelmiszerekben található B-vitamint és vasat. 

A rostokban gazdag élelmiszerek kiválasztása előnyösebb, mint hogy különböző kiegészítőket alkalmazzunk. A barna rizs vagy a tészta kiválasztása szintén jó módja a rost bevitel növelésének.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

B7-vitamin

 Neve a német Haut szóból származik (jelentése bőr), mivel hiánya bőrbetegséget,... Tovább

P-vitamin

Flavonoidok. Egyes vérzékenységgel járó, a skorbuthoz hasonló betegségek tiszta C-vitaminnal... Tovább

Tovább a lexikonra