notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Olajokkal az egészségért

Olajokkal az egészségért

hirdetes

A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag magvakból, bogyókból általában préseléssel nyerik ki az értékes zsiradékot, melyek a táplálkozásnak ma már szerves részei. Használd Te is nap, mint nap, hogy támogasd egészségedet!

Olajok

 

 
 
 
 

A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag magvakból, bogyókból általában préseléssel nyerik ki az értékes zsiradékot, melyek a táplálkozásnak ma már szerves részei. Használd Te is nap, mint nap, hogy támogasd egészségedet!

Mintegy 4000 éve a hajós föníciaiak terjesztették el Európában az olajfa bogyótermését és az abból préselt olajat. Ma a mediterrán országokban – főként Spanyolországban és Olaszországban – termesztik és fogyasztják a legtöbb olívát. Az elmúlt évtizedekben ugyanakkor megjelent és kedveltté vált Észak- és Kelet-Európában, így Magyarországon is. Viszonylag magas ára és finomsága miatt általában olyan ételekhez használják, amelyekhez kevés olaj kell. Remek ízesítője, alkotóeleme friss salátáknak, különféle krémeknek, mártásoknak, többek közt a majonéznek is. Tartalmaz A-, D- és E-vitamin, valamint béta-karotint. Magas az antioxidáns-tartalma, melynek következtében fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. 

A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag magvakból, bogyókból általában préseléssel nyerik ki az értékes zsiradékot, melyek a táplálkozásnak ma már szerves részei. Használd Te is nap, mint nap, hogy támogasd egészségedet!

hirdetes

A napraforgó őshazája Észak-Amerika – Európába a spanyolok hozták be ezt a növényt. Magyarországra a 15. század végén, a 16. század elején került, de jelentős területen csak az 1700-as évek közepétől kezdték el termeszteni. Hazánkban vitathatatlanul ez a legszélesebb körben elterjedt étolajfajta. Ami a felhasználást illeti: hagyományos főző- és sütőzsiradékként a legismertebb, noha szolid íze miatt kiválóan alkalmazható pároláshoz, főzelékek rántásához és salátákhoz is. Gazdag gyulladásszabályozó és vérzésgátló hatású többszörösen telítetlen zsírsavakban, illetve A- és E-vitaminban. 

hirdetes

A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag magvakból, bogyókból általában préseléssel nyerik ki az értékes zsiradékot, melyek a táplálkozásnak ma már szerves részei. Használd Te is nap, mint nap, hogy támogasd egészségedet!

A kukoricát vélhetőleg már 4000 évvel ezelőtt is termesztették, őshazáját Mexikó és Peru közé teszik. Amerika-szerte már annak „fölfedezése” előtt fogyasztották – Európába Kolumbusz hozta el a növényt. Olajat az 1900-as évek elején kezdtek sajtolni csírájából. Tökéletes főzéshez, sütéshez, pároláshoz, szószokhoz. Kiváló ízesítője friss zöldségekből készített mediterrán salátáknak. Jótékonyan hat az emésztőrendszerre, a petefészek működésére, a visszérre. Gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, továbbá A-, D- és E-vitaminban. 

A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag magvakból, bogyókból általában préseléssel nyerik ki az értékes zsiradékot, melyek a táplálkozásnak ma már szerves részei. Használd Te is nap, mint nap, hogy támogasd egészségedet!

A repce vad formája ma is megtalálható egész Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában is – származása máig tisztázatlan. Tudatosan termeszteni a 17. század tájékán kezdték, Magyarországon a 18. században ismerkedtek meg vele. Ideális sütéshez, főzéshez, pároláshoz, hidegkonyhai ételekhez, mártásokhoz, szószokhoz és főzelékek rántásához. Tartalmaz egyszeresen telítetlen olajsavakat és többszörösen telítetlen linolsavakat. A benne lévő Alfa-linolsav miatt fogyasztása csökkenti az érelmeszesedés és az inkfartus kockázatát, magas E-vitamin tartalmának köszönhetően pedig lassítja a bőr ráncosodást. 

A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag magvakból, bogyókból általában préseléssel nyerik ki az értékes zsiradékot, melyek a táplálkozásnak ma már szerves részei. Használd Te is nap, mint nap, hogy támogasd egészségedet!

A búzát mintegy 5–7 ezer éve termeszti az emberiség a világ legkülönfélébb tájain, csírájának olaját azonban vélhetőleg csak a 19–20. században kezdték el kivonni. Értékes, finom, gabonára emlékeztető illatú, aranybarna színű olaj. Szinte minden étel elkészítésénél „bevethető”, de értékei leginkább salátákban domborodnak ki. Élettani szempontból az egyik legértékesebb a búzacsíra olaj. Tartalmaz B-, E- és K-vitamint, gazdag magnéziumban, káliumban, foszforban, lecitinben és enzimekben. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Izomtömegnövelő táplálkozás. Mindenkinek, aki bajban van az izomtömeg növelésével.

2019-10-21

Izomtömegnövelő táplálkozás. Mindenkinek, aki bajban van az izomtömeg...

Izomtömegnövelő táplálkozás, mindenkinek ajánlom, aki bajban van az izomtömeg növelésével, nagyon hasznos tanácsok, hogy te is sokkal eredményesebb legyél

Egészségesen minden nap egy avokádóval

2019-10-18

Egészségesen minden nap egy avokádóval

Mit tesz napi egy avokádó a szervezetünkkel? Milyen hatásai vannak ennek a gyümölcsnek? Igen, gyümölcs. A superfoodként emlegetett kis termés, rengeteg érdekességet rejt magában.

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

2019-10-09

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

Nemrégiben derült, hogy egy családtagomnak változtatnia kell a táplálkozásán, mert a jelenlegi táplálkozási szokásának köszönhetően felborult a szervezete.

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

2019-10-09

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

Napjainkban egyre több ember küzd a gluténérzékenységgel. De ami a legszomorúbb, hogy már nagyon fiatal korban is jelentkeznek a tünetek. De, hogy mik is ezek a jelek azt sokan nem tudják.

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

2019-10-08

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

A következő cikkben szeretnék pár olyan dolgot leírni, amiknek általában az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten az étkezésről kapcsolatban. Tehát mondhatni táplálkozásbeli tévhitekről fogok írni.

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

2019-10-07

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

"A főzés voltaképpen szeretetteljes és önzetlen tevékenység, ami a szakács számára is örömmé válik a hozzáértő vendég révén."

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
99 803
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 184 718
Közösség

Szótár

Palástfű

Latin neve: Alchemilla vulgaris   Eredete, élőhelye   A Boldogasszony palástjaként... Tovább

Gőzfürdő

  A gőzfürdők története az ókori görögökig és rómaiakig vezethető vissza.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 201

Átlagos értékelés: 5.0