notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ettől fejlődik majd a gyerekünk - Nagyon fontos a mozgás!

hirdetes

Sokszor teszik fel a szülők a kérdést: Mit sportoljon a gyerek?

ZH

Már biztosan minden szülő feltette a kérdést, hogy mit is kellene sportolnia a gyereknek, és szülőként ez egy igen fontos feladatunk, ugyanis a mozgás hozzájárul a gyerekek csontjai, izmai és ízületeinek egészséges fejlődéséhez, sőt mi több a mozgás körülbelül 25%-át határozza meg az életmódbeli tényezőknek. Pontosan ezen indokok miatt olyan fontos gyermekeink számára rendszeres és megfelelő mozgás, de egyáltalán nem mindegy hogy mennyit, mikor és hogyan sportolnak. Ha Te is gondolkodtál már rajta, hogy mit kellene sportolnia a gyereknek, akkor jó helyen jársz most segítünk neked a döntésben!

gyerek sportok

Sokszor teszik fel a szülők a kérdést: Mit sportoljon a gyerek?


Sok szülő kérdezheti, hogy mit sportoljon a gyerekem hiszen manapság már számtalan sport közül választhatunk és minden sport más-más dolog miatt pozitív a gyerekekre nézve. Az úszás például kíméli az ízületeket, az ugrálás pedig erősíti a csontokat, ami akár az időskori csontritkulást is megelőzheti.


Amikor iskolás korba érnek a gyerekek, az egy igen nagy változás a számunkra, mind lelkileg, mind fizikailag. Mivel a gyerekek beülnek az iskolapadba, azzal az idejük nagy részét mozgás nélkül töltik, ezért is olyan fontos egy délutáni mozgást választanunk a gyerekek számára. Csontjaink egészséges fejlődésének érdekében azonban elengedhetetlen a fizikai aktivitás, csakúgy mint a helyes táplálkozás. Életünk során a testünk által igényelt mozgásforma időről időre változik, például gyermek és fiatal korunkban nagyon sok „Hopp és Puff” (ugrálás) típusú mozgásra van szükségünk, amely az úgynevezett ütközéses mozgást testesíti meg, ilyen például az ugrálóiskola, a fogócska, a békaugrás, de ugyanúgy segíti a csontok fejlődését a tánc vagy például a trambulinozás.

hirdetes

Egy trambulin vásárlás egyébként is a család javára válhat, hiszen felnőtt korban is számtalan jótékony hatása van, például tudtad, hogy egy egyórás trambulin edzéssel égetheted el a legtöbb kalóriát? Persze ez az edzés intenzitásától is függ, de körülbelül 1000 kalóriát lehet elégetni egyetlen edzéssel egy óra alatt. Tehát, ha azt szeretnénk, hogy a gyerekünknek ne legyen később csontritkulása, akkor érdemes valamilyen ugrálós sportágat választanunk a számára.

Hogyan és mit sportoljanak a gyerekek?


• Napi 60 perc fizikai aktivitás ajánlott minden gyermek számára


hirdetes
• A csontszövetben az érzékelhető változások elindulásához legalább 6 hónapos folyamatos megfelelő típusú mozgás szükséges. Az ütközéses mozgást a legjobb, ha 25-30 éves korunkig végezzük


• Az ütközéses („HOPP és PUFF”), saját testsúllyal végzett tréning (pl.: ugrálás, ugróiskola, szökdelés, békaugrás, trambulin, kötélhúzás, felülés, fekvőtámasz, guggolás, kitörés, mászókázás, lépcsőzés, futás, tenisz, néptánc, kosárlabda, kézilabda, stb.) elengedhetetlen a gyerekek


• Kisgyermekkorban inkább csak futkározzanak, ugráljanak, fogócskázzanak szabadon a gyerekek, a fejlettebb mozgáskoordinációt igénylő ütközéses mozgásokkal tarkított csapatsportok választása kisiskoláskorban és 14 éves kor felett előnyösebb


• Fontos, hogy a gyerekek élvezzék a mozgást és a sportot, amit választottak, ám az extrém terheléssel járó aktivitást, például a súlyemelést, kerüljük!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Palástfű

Latin neve: Alchemilla vulgaris   Eredete, élőhelye   A Boldogasszony palástjaként... Tovább

B3-vitamin

B3-vitamin   Nikotinsav, niacin, PP-(Pellegra Preventív) faktor. A niacin a szöveti... Tovább

Tovább a lexikonra
edzésmódok egészség életmód mozgás sport