notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden, amit tudnod kell az L-karnitinről! – Így használd te is zsírégetésre!

hirdetes

Minden, amit tudnod kell az L-karnitinről! – Így használd te is!

FO

Annyi féle diétát támogató étrendkiegészítő van a piacon, hogy könnyű elveszni a bőség zavarában. Az viszont biztos, hogy az L-karnitin, vagy simán karnitin szó ismerősen cseng a fogyni, formálódni vágyók számára. Sokan viszont anélkül alkalmazzák ezt a készítményt, hogy pontosan tudnák micsoda ez, vagy milyen hatással van a szervezetre. Ezért azt gondoltuk, hogy mi összeszedjük mi minden az, amit tudnod kell az L-karnitinről!

Minden, amit tudnod kell az L-karnitinről! – Így használd te is a sikeres fogyásért!

Kémiai háttér

A karnitin egy aminosav származék, ami természetesen is megtalálható az élő szervezetekben, így az emberi szervezetben is. Az anyag két esszenciális aminosavból tevődik össze. Ezek a lizin és a metionin. A karnitin második szénatomja egy hidroxi-csoportot tartalmaz, ami térben elfordul, vagyis izomerizálódik, így beszélhetünk L- és D-karnitinről. Utóbbi csak szintetikusan állítható elő, a természetben nem fordul elő. Az egészséges emberek szervezete általában előállítja a szükséges mennyiséget belőle, azonban a szívbetegeknek vagy a sportolóknak nagyobb mennyiségre van szükségük, amit külső forrásból, táplálékkiegészítő készítmények által kell pótoljanak.

Az egészséges emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben a vázizomzatban található meg, itt kb. 19 gramm található, de összesen körülbelü 20-25 gramm van jelen a szervezetben. Hagyományos táplálkozás útján leginkább a vörös húsok tartalmazzák, kilogrammonként körülbelül 21-30 grammot.

A tudósok kapcsolatot feltételeznek az L-karnitin fogyasztása és az atheroszklerózis (érszűkület, érelmeszesedés) kialakulása között. Az L-karnitin ugyanis a bélrendszerben trimetilaminná alakulhat, amit a májenzimek tovább alakítanak, és végül metilamin-N-oxidot kapunk (TMAO). Ez utóbbi anyag az, ami érelmeszesítő hatású. 

hirdetes

Minden, amit tudnod kell az L-karnitinről! – Így használd te is a sikeres fogyásért!

Miért fontos a szervezetnek?

hirdetes

Mert a növekedéshez, a fejlődéshez, az izomzat és a szívizom számára egyszerűen nélkülözhetetlen. A szívizom számára azért kell, mert javítja az izomzat oxigén ellátását, így helyreállítja a normális szívműködést. Energia szállítónak is mondják, mivel ez az aminosav származék felel azért a szállító rendszerért, ami a zsírsavmolekulákat a sejtek mitokondriumába szállítja. Ezáltal segíti szervezetünk zsírégetését, és ettől olyan kedvelt és hasznos fogyasztószer. Ez nagyjából úgy történik, hogy az izomsejteken belül ezek a zsírsavak elégnek, aminek következtében energia szabadul fel, amire a szervezetnek ugyebár szüksége van. Az L-karnitin az a valami, ami nélkül a zsírsavak nem tudnának eljutni arra a helyre, ahol elégnek és energiává tudnak alakulni, ezért olyan fontos jelenléte a szervezetben.

Hogyan segíti a zsírégetést?

Az előbb említett módon, vagyis az L-karnitin segít elszállítani a zsírsavakat az izomsejtek belsejébe. A hosszú szénláncú zsírsavakat átpasszírozza az izomsejtek falán, hogy belül aztán el tudjanak égni és energiává alakuljanak. Erre a felszabadult energiára van szüksége a szervezetünknek, fogyás idején pedig többre is szüksége van, mint amennyit természetes úton tudna előállítani. Ezért kell a sportolóknak és a fogyókúrázóknak plusz L-karnitint szedni. Mivel a megnövekedett igényeket a szervezet nem tudja kielégíteni, viszont szüksége van erre az energiára. Ez azt jelenti, hogy körülbelül napi 1-2 grammot kell szedni a tartós fogyás érdekében, legalább 20-24 héten keresztül.

Az L-karnitin másik nagy előnye, hogy olyan területeken is beindítja a zsírégetést, ahol a felhalmozódott területeken csak csupán edzéssel nem lehetne eltüntetni minden kis párnácskát. ez pedig nem más, mint a zsigeri zsír, ami a belső szervek között és a hasfal mögött található. Ez a fajta elhízás nem csak esztétikai probléma, hanem nagyon veszélyes is, amik hosszantartó, szövődményes, olykor halálos betegségeket is okozhatnak. Az L-karnitin tehát nagyon hasznos az egészségügyi elhízás kezelésében is. Mindezeken felül pedig hozzájárul az izom fejlődéséhez, a magasabb energiaszinthez és a teljesítőképességünk is növekedni fog, nem utolsó sorban pedig még az immunrendszerünket is támogatja.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Dietetikus

A dietetikus élelmiszertudománnyal, táplálkozástudománnyal foglalkozó szakember. Tovább

Energia felvétel

A felvett energia a táplálék energiájából származik.   Tovább

Tovább a lexikonra