notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ilyen az ideális fitneszedző, ismerd meg te is

hirdetes

Milyen a jó edző?

Hámori Blanka

Amikor valaki úgy dönt, hogy komolyabb életmódváltásba kezd, és ezért csoportos órákra vagy személyi edzőhöz fog járni, akkor nyilván kiváló szakemberhez szeretne kerülni. Sajnos a fitnesz-szakma sajátossága, hogy számtalan fitnesz-iskola évente több száz okleveles edzőt ont ki magából, akiknek a szaktudása sokszor kétségbe vonható. Az új ágazatok képzései sokszor nem követelnek semmiféle szakmai háttértudást, így olyan is oktatóvá válhat, akinek a legalapvetőbb anatómiai vagy edzéselméleti ismeretei sincsenek meg… Viszont rengeteg felkészült, naprakész edzővel is létezik, akiket érdemes megkeresni, mert segítségükkel gyorsabban, biztonságban érheted el a céljaid és sokat tanulhatsz is tőlük!  Hogyan ismerd meg őket?

Tudd meg te is, hogy milyen az ideális fitneszedző!

A jó edző óriási tudással rendelkezik


A jó edző minden kérdésedre tudja a választ, és képes neked logikus, érhető magyarázattal szolgálni. Ha mégsem tud valamire válaszolni neked, őszintén megmondja, és azonnal utána jár a témának, például: „Ezzel a problémával még nem találkoztam, megkonzultálom a szakmai vezetőnkkel” vagy „Mi lenne, ha közösen felhívnánk a gyógytornász-kollégát, mit gondol erről?”


A jó edző ezenkívül folyamatosan képzi magát, hiszen tudja, hogy a fitnesz már-már tudomány, melyben az álláspontok folyamatosan változnak. Ha csak teheti, új módszereket próbál ki, tanul.

A jó edző hiteles


A jó edző csinos és edzett. Az esztétikus, fitt megjelenés ugyanis azt mutatja, hogy ő is rendszeresen mozog, és nem edzetlenebb a vendégénél. A külseje harmonizál az általa képviselt fitnesz-vonallal: egy Zumba oktató például elég, ha szolidan kidolgozott izomzattal, harmonikus mozgással, szép tartással rendelkezik, míg egy testépítő edző erőteljesebb izomzattal lesz hiteles; ha pedig versenyezni szeretnél, egy sikeres versenyző lesz számodra ideális edző!
A hitelesség abban is megnyilvánul, hogy a workshopokon és nagy fitnesz-rendezvényeken rendszerint részt vesz, tisztában az új trendekkel, és nagyjából átlátja a piacot nemcsak edzés tekintetében, de pl. étrend kiegészítők kapcsán is.
 

Tudd meg te is, hogy milyen az ideális fitneszedző!

A jó edző magyaráz

hirdetes


Persze vannak vendégek, akik kifejezetten kérik az oktatás mellőzését :) de azért sokan szeretik, ha az edző nemcsak a gyakorlatokat csináltatja, hanem közben arról is beszél, hogy mit, miért csinálunk, miért ez a sorrend, miért ezt a módszert alkalmazzuk és így tovább. Ezzel elkezdheted átlátni a edzés alapjait, a koncepciót, az összefüggéseket, és hogy hogyan működik a szervezeted…  így ha az edző elengedi a kezed, egy alapvető tudással rendelkezel majd.

A jó edzőnek hivatástudata van


A jó edző nemcsak azért edző, mert szeretett edzeni és miért ne végezzem el a tanfolyamot… Hanem komoly hivatástudata van, sőt küldetés tudata! Ez nemcsak abban nyilvánul meg, hogy hangzatos eszméket vall az egészséges társadalomról, hanem hogy alázattal viseltet a szakmája iránt: például kezdő személyi edzőként hajlandó idősebb kollégájával konzultálni vagy megfigyelni annak munkáját. Vagy kezdő aerobik edzőként számtalan órát meglátogatni és akkor elvállalni a helyettesítést, ha épp nincs kedve utazni. Mert fejlődni akar, hisz tudja, hogy felelősséggel tartozik a leendő vendégei iránt!

hirdetes
 

Tudd meg te is, hogy milyen az ideális fitneszedző!

A jó edző nem dolgozik egyedül


A jó edző nem reszket, hogy vendéget veszít, ha kollégát ajánl neki – hanem csapatban dolgozik. A személyi elmondhatja vendégének, hogy melyik aerobik óratípusokat ajánlja neki a teremben – vagy épp az aerobik edző ajánl kiegészítésnek egy képzett személyi edzőt (ha ő maga nem az). Ha valami miatt speciális étrendre van szükség, kéznél van egy dietetikus kolléga, de akár gyógytornászt vagy masszőrt is tud ajánlani. Ezzel mindenki jól jár: a vendég komplexebb segítséget kap, az edző nem akad el a folyamatban, a kolléga új vendéggel bővülhet.

A jó edző az, akivel jól érzed magad


Ha olyan edzőt fogtál ki, akivel biztonságban érzed magad, mert látod, hogy van tudása, hitelesnek és elhivatottnak tartod, és még tanulhatsz is tőle, már csak egy dologra kell figyelned: érezd jól magad vele. Tudj azonosulni a személyiségével, mert ez egy jó útja a fejlődésnek! Ha az edződet szereted, akkor ezzel garantáltad magadnak, hogy az életmódváltásod nemcsak fellángolás, hanem valóban rendszeresen fogsz tenni a céljaidért. Lehet, hogy neked egy katonás, kimért edző stílusa jön be, mert nem akarod a magánéleted kiteregetni – de az is lehet, hogy egy tyúkanyó lesz az ideális, aki a lelkeddel is törődik… Annyi jófej edző van, találd meg a neked való(ka)t! Egy kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapuló edző-kliens viszonyból akár életre szóló barátság is lehet…
 

Szerző: Hámori Blanka - fitneszanyu.cafeblog.hufacebook.com/myvibesstudio

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Diabetes mellitus

A szénhidrát anyagcsere krónikus betegsége, a normális inzulin működészavara következtében... Tovább

Toxoplazmózis

Cikk a macska toxoplazmózis veszélyeiről itt!    1. Mi a toxoplasmosis... Tovább

Tovább a lexikonra