Mentás finomságok, ínycsiklandó fogások (recepttel)

Mentás finomságok, ínycsiklandó fogások (recepttel)

K.O.

Mi az, ami elsőre eszedbe jut a mentáról? Talán az édes illata és hűvös íze. A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. Levelét frissen vagy szárítva teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják. Touareg (marokkói) tea alapanyaga. A mentatea vízhajtó hatású. Megmutatjuk Neked a legfinomabb mentás ételeket, melyeket otthon ki kell próbálnod!

Mentás finomságok

Néhány szó a mentáról

A mentaolaj a kozmetikum- és gyógyszergyártás alapanyagaként említendő. Orvosi gyógynövényként has és mellkas fájdalmak ellen használják. 
A középkorban a mentaleveleket fogak fehérítésére használták. A mentol a kámforral együtt hűsítő illetve enyhe érzéstelenítő hatású, így a rovarcsípések kezelése, viszketés ellen is kiválóan alkalmazható.  
A menta további előnye, hogy az emésztés segíti, gyomorgörcsök, felfúvódás, hányinger ellen használ, idegesség, szorongás tüneteket pedig csillapítja. A testre frissítő és erősítő hatással van a mentafürdő.
 
 

Ínycsiklandó mentás receptek

A következő oldalakon találod!

 

 

Mi az, ami elsőre eszedbe jut a mentáról? Talán az édes illata és hűvös íze. A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. Levelét frissen vagy szárítva teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják. Touareg (marokkói) tea alapany

Hozzávalók:

10 szelet (380g) teljes kiőrlésű kenyér
1 db (400g) padlizsán
2 db (115g) vöröshagyma
50 g teavaj
30 g natúr joghurt
1 gerezd (4g) fokhagyma
10 db (1g) mentalevél
2 evőkanál (7g) olívaolaj
1 csipet őrölt kömény
1 csipet chilipor
1 csipet bors
2-3 csipet só
 

Elkészítés:

A padlizsánt tegyük be a sütőbe és zsiradék nélkül süssük 170 °C-on, 30-35 percig. Miután kivettük, öntsük le hideg vízzel, és fedjük le egy konyharuhával, hagyjuk állni kb. 10 percig, így könnyen el tudjuk távolítani a bőrét. A vöröshagymát vágjuk apró kockákra a fokhagymával együtt, és olíva olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a chiliport és az őrölt köményt. Végül tegyük bele egy keverőtálba a padlizsánnal együtt, és a szobahőmérsékletű teavajjal, joghurttal keverjük össze. Fűszerezzük sóval, borssal, és az apróra vágott mentát is adjuk hozzá. Legvégül turmixoljuk le. Miután végeztünk tegyük a hűtőbe fél órára.
Teljes kiőrlésű pirított kenyérrel tálaljuk.
 
 
Elkészítési idő: 60 perc+ hűtési idő
Kalóriatartalom: 1421 kcal 355 kcal/adag
CH tartalom: 164,15g 41g /adag
Mennyiség: 4 adag

Mi az, ami elsőre eszedbe jut a mentáról? Talán az édes illata és hűvös íze. A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. Levelét frissen vagy szárítva teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják. Touareg (marokkói) tea alapany

Hozzávalók:

500 g zöldborsó
90 g (2 fej) vöröshagyma
2 gerezd (10g) fokhagyma
100 ml tej
30 g joghurt 
1 evőkanál (7,5g) citromlé
5-6 levél (1g) petrezselyem
10 db mentalevél
só és bors ízlés szerint
 

Elkészítés

Egy lábasban egy evőkanál olívaolajon kezdjük el pirítani az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd adjuk hozzá a zöldborsót és szórjuk meg őrölt feketeborssal, sóval és pirítsuk kb. 5-10 percig. Ezután öntsük fel zöldség alaplével és locsoljuk meg citromlével. Szórjuk meg apróra vágott friss petrezselyemmel, mentával és főzzük az egészet 10-15 percig, míg a borsók kellőképpen megpuhulnak. Ezután merjük ki a borsó felét és tegyük félre, majd az egész levest turmixoljuk le. A tejet és a tejfölt külön kis tálban keverjük ki és lassan öntsük hozzá a leveshez és jól keverjük el. Végül tálaláskor adjuk hozzá az előzőleg félretett zöldborsót.
 
 
Elkészítési idő: 35-40 perc
Kalóriatartalom: 528,52 kcal 132,13 kcal/adag
CH tartalom: 92,6g 23,15g/ adag
Mennyiség: 4 adag

Mi az, ami elsőre eszedbe jut a mentáról? Talán az édes illata és hűvös íze. A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. Levelét frissen vagy szárítva teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják. Touareg (marokkói) tea alapany

Hozzávalók:

2db (550g) csirkemell
 
Pác:
250 g natúr joghurt
2 teáskanál (30g) paradicsompüré
2 evőkanál (15g) citromlé
2 gerezd (8g) fokhagyma
fél teáskanál őrölt kurkuma
fél teáskanál őrölt koriander
fél teáskanál őrölt kömény
fél teáskanál őrölt gyömbér
fél teáskanál chili por
2-3 csipet só
 
Mentás szósz:
150 g joghurt
30g reszelt uborka
7db mentalevél
1 teáskanál (2g) citromlé
1 csipet őrölt kömény
2-3 csipet só
2 csipet őrölt feketebors
 

Elkészítés

Első lépésként készítsük el a páclevet. A citromlevet, a gyömbért, chili port, kurkumát, koriandert, köményt, a sót, a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét és a joghurtot öntsük egy keverőtálba és jól keverjük össze. A csirkemellet vágjuk 2 cm vastag szeletekre és tegyük bele a páclébe, majd jól forgassuk össze. Ezután 3-4 órára tegyük be a hűtőbe és hagyjuk állni az egészet. A pácolás után a húsok mindkét oldalát zsiradék nélkül egy serpenyőben süssük meg közepes lángon. Nem baj, ha a páclé kissé ráég a húsra. A húsok kívül ropogósak lesznek, belül viszont szaftos marad a hús. A sütési idő kb.10-15 perc.
 
A mártogatóshoz a kígyóuborkát reszeljük le apróra és keverjük hozzá a joghurthoz. Fűszerezzük sóval, borssal és egy kevés őrölt köménnyel. Adjuk hozzá az apróra vágott friss mentát. Végül tegyük be a hűtőbe az egészet fél órára. 
 
Elkészítési idő: 35 perc+ 3-4 óra pácolási idő
Kalóriatartalom: 887,32 kcal 443,6 kcal/adag
CH tartalom: 39,59g 19,79g/adag
Mennyiség: 2 adag

Mi az, ami elsőre eszedbe jut a mentáról? Talán az édes illata és hűvös íze. A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. Levelét frissen vagy szárítva teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják. Touareg (marokkói) tea alapany

Hozzávalók:

250g ricotta sajt
125g vaj
125g nyírfacukor 
1 db (105g) reszelt alma 
80 g teljes kiőrlésű liszt 
4 db tojás 
1db (3 g) citromhéja 
1 tk (2g) szódabikarbóna 
1 csipetnyi só
5-6 db (1g) menta levél 
 

Elkészítés

Egy tálban a vajat és a cukrot simára kikeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, folyamatos erőteljes keverés mellett. Ezután lassan hozzáadagoljuk a lisztet és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a csipetnyi sót majd a szódabikarbónát, a citromhéjat, a reszelt almát, az apróra vágott friss mentát és végül a ricotta sajtot. Jól kikeverjük az egészet és egy kivajazott sütőformába öntjük és 170 fokon 30-35 percig sütjük. 
 
Tálalásnál szórjuk meg a tetejét porcukorral és illetve ízesíthetjük fekete szeder lekvárral is. 
 
 
Elkészítési idő: 45 perc
Kalóriatartalom: 2212 kcal 368 kcal/ szelet
CH tartalom: 137,15g 22,85g/ szelet
Mennyiség: 6 szelet 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

A kurkuma előnyei

2019-04-18

A kurkuma előnyei

A kurkumát már több ezer éve fogyasztják az emberek az egész világon. Az internetnek köszönhetően ennek a fűszernek a népszerűsége a közelmúltban igencsak felgyorsult. A kurkuma egy szuperétel, vagyis egy szuperfűszer. De miért? Összeszedtük előnyeit!

Egyszerű ropogós alma - többféle édességben

2019-04-17

Egyszerű ropogós alma - többféle édességben

Ez az egyszerű almás süti többféleképpen is elkészíthető, és nem csak egészséges verzióban, de hagyományos módon is. Olyannak készíted el, amilyennek szeretnéd! Nagyon egyszerű, nem igazán kell mérni sem a hozzávalókat és akár a saját ízlésedre is formálhatod.

5 tojáshelyettesítő vegánoknak és tojásallergiásoknak

2019-04-17

5 tojáshelyettesítő vegánoknak és tojásallergiásoknak

Manapság egyre több embernél alakul ki ételintolerancia a tojásra vagy a tojásfehérjére. Esetükben igen nehéz az étkezés, hiszen rengeteg termékben használnak tojást. Nem csak a feldolgozott élelmiszerek esetén nehéz elkerülni a tojást, de az otthon elkészített sütemények, receptek többsége is tartalmazza a hozzávalót. De mivel helyettesíthető a to

Csokoládés mogyoróvajas fehérjés zabgolyók

2019-04-11

Csokoládés mogyoróvajas fehérjés zabgolyók

Ha egészséges édességre vágynánk, amely beilleszthető diétánkba is, akkor ez a recept tökéletes lesz. Ezek az egyszerű és ízletes zabgolyók nagyszerűek lesznek édes snacknek. Tele vannak egészséges zsírokkal, fehérjékkel és szénhidrátokkal töltve, amelyek együttesen segítenek eltelíteni és hízni sem fogunk.

Tényleg egészséges a burgonya?

2019-04-11

Tényleg egészséges a burgonya?

Kevésbé sokoldalú zöldség van a burgonyánál: süthetjük, főzhetjük, készíthetünk belőle pürét, hozzáadhatjuk süteményekhez vagy készíthetünk belőle különböző tésztákat is. Sokan mégsem fogyasztják túl gyakran magas szénhidráttartalma miatt. Azonban számos egészségügyi előnye van a burgonyának. Lássuk, melyek ezek!

Milyen előnyei vannak a csicseriborsónak?

2019-04-09

Milyen előnyei vannak a csicseriborsónak?

Eredetileg a Földközi-tengeren és a Közel-Keleten termesztett csicseriborsó, más néven garbanzo bab, elterjedt a gasztronómiai befolyása az egész világon. Fogyasztása számos potenciális egészségügyi előnnyel jár. De lássuk miért ennyire népszerű étel a csicseriborsó!

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
165 635
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
860 106
Közösség

Szótár

Réz

A réz rengeteg élettani folyamatban főszerepet játszik, ugyanis részt vesz a szervezetünkre... Tovább

Diéta

  A diéta fogalma : A diéta fogalma a közhasználatban egyrészt az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 105

Átlagos értékelés: 4.8