notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mitől bio a bio zöldség, gyümölcs? Soha nem lehet tudni, hogy az, amit megeszünk, az bio? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat, és meg is találtuk.

hirdetes

Megéri nekünk a Bio?

A legtöbb boltokban kapható élelmiszerrel az a probléma, hogy bár gyönyörűek, egészségesnek tűnőek, élénkszínűek, ez csak a látszat. Napjainkra a különböző termesztési technikák, vegyszerezések miatt,a zöldségek és gyümölcsök vitamin tartalma radikálisan lecsökkent.  Persze ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy vegyük meg a piacon a kukacos almát, akárhogy is bizonygatja nekünk az eladó, hogy ez azért kukacos mert bio, valószínűleg az sem az. 

Mitől bio a bio zöldség, gyümölcs? Soha nem lehet tudni, hogy az, amit megeszünk, az bio? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat, és meg is találtuk.

Az elmúlt 50 évben körülbelül 70%-al esett vissza az átlagos vitamin tartalma egy gyümölcsnek. Régen még a napi gyümölcs és zöldség mennyiség fedezte a szükséges vitamin bevitelt, viszont mára már csak különböző kapszulás, mesterségesen előállított táplálékkiegészítőkkel lehetséges elegendő vitamint bevinni a szervezetünkbe. A mesterségesen előállított vitaminok, azonban messze nem olyan jók, mint a természetes forrásból nyert társai, ugyanis nincsenek mellette olyan anyagok, amik a felszívódásukat, és beépülésüket segítené a szervezetünkbe. Így gyakran csak kidobott pénz.

A vitaminhiány viszont rengeteg olyan tünethez vezethet, amik megkeseríthetik az életünket. Fáradság, kimerültség, feszültség, ingerlékenység, koncentrációs problémák, legyengült immunrendszer, és még sorolhatnám. Sokszor nem is tudjuk mi a baj, pedig a megoldás olyan egyszerű. Pótolni kell a szükséges vitaminokat!

Azonban a természetes forrásból bevihető vitamin egyre csökken, viszont a rohanó világ, stresszes élet, káros vegyi anyagokkal való érintkezés miatt az immunrendszerünk annál jobban igényelné a támogatást.

hirdetes

Mitől bio a bio zöldség, gyümölcs? Soha nem lehet tudni, hogy az, amit megeszünk, az bio? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat, és meg is találtuk.

Hát igen, itt jönnek be a képbe a biotermékek, ha kényelmes megoldást szeretnénk, és nincs akkora hobbikertünk, hogy egy évre előre megtermeljük magunknak és a családnak a zöldséget, gyümölcsöt. Persze, persze a szkeptikusok rögtön rávágják, hogy az egész hazugság és ugyanúgy vegyszerrel kezelik ezeket a termékeket, és ez is csak egy újabb marketingfogás, hogy drágábban lehessen eladni őket.

hirdetes

Nos, röviden és tömören csak annyit írnék, hogy rengeteg procedúrán kell átmenni egy gazdaságnak, rengeteg előírásnak kell megfelelniük, hogy ráírhassák a termékeikre ezt a három betűt, hogy B-I-O. Szúrópróba szerűen ellenőrzik őket, és ha valamelyik előírást nem tartják be, kőkemény pénzeket fizetnek a büntetésért. Tehát nem nagyon éri meg nekik kijátszani a szabályokat.

Nyilván válogatni kell köztük, hiszen néhányuknak horribilis áruk van, de azért akadnak köztük, amik megérik, hogy kiadjuk érte a pénzt. Nem tartalmaznak tartósítószereket, étel színezéket, ízfokozókat, és nem kezelték őket vegyszerekkel. Továbbá ha az van ráírva, hogy ha gránátalmát tartalmaz, akkor tényleg gránátalmát tartalmaz.

Tehát megéri nekünk többet kiadni érte?

Ha megnézzük, hogy valójában mennyivel kapunk többet a pénzünkért, akkor igen. Ha csak a vitamin tartalmat nézzük, és kiszámolgatjuk, mennyivel kell többet vennünk, egy nem bio gazdaságból származó gyümölcsből, hogy közel azonos szinten legyenek, rájövünk, hogy mennyire megéri nekünk. De akkor még a káros vegyszereket meg sem említettük.

Sokan felismerték kis Hazánkban a biogazdálkodásban rejlő lehetőségeket, de még mindig igen kevés márka kapható a boltokban, pedig igény lenne rá. Ezek a biotermékek helyettesíthetnék a nagyon közkedvelt, de köztudottan borzasztóan egészségtelen, semmi természetes anyagot nem tartalmazóüdítő italokat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Cukorbetegség

A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy "diabétesz", magyarul "mézédes átfolyás"-t jelent a... Tovább

Globesity

A globesity a múlt század folyamán kialakult, de hatásaiban napjainkban jelentkező tömeges... Tovább

Tovább a lexikonra