notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Öt leghülyébb diéta és a ráadás

hirdetes

Az öt leghülyébb diéta és a ráadás

vitalzone.hu

Az ember, különösen, ha nőből van, régóta keresi a megoldást arra, miképpen lehetne könnyen, gyorsan vékonyabb. A könnyed fogyás Szent Grálja az energia megmaradás törvényébe zárva, továbbra is várat magára. Nincs sárgaköves út, akad helyette jó néhány furcsábbnál furcsább útleágazás.

Az öt leghülyébb diéta és a ráadás

Lehet, hogy idáig nem is volt igazán tél, de a zsírcsapda rendesen működött az év végi ünnepek nagy zabálásaival, meg a hőmérséklettől független, szezonálisan elvárható fajsúlyosabb töltekezésekkel. Most nyakunkon a farsang, ez sem éppen súlyfaragó időszak. Gyorsan be kellene iktatni a táncrendünkbe pár csodatévő napot, hogy egy számmal kisebb legyen a báli ruhánk. Na, ilyenkor jön az eszeveszett szörfözés a neten, és a se vége, se hossza verbális közvélemény kutatás a tuti tippekre. Jönnek is csőstől az ajánlatok. Nesze nektek csodatévő káposztaleveses, hájfaló grapefruitos, kőkorszaki szakis, csodabogyós, vércsoportos, zöld teás, negatív kalóriás, citromvizes, keserűsós egy, kettő, három és még pár napos, lehetőleg bombasztikus étrend kiegészítőkkel spékelt, dollár milliárdokban mérhető profitot célzó, újabb és újabb elképzelések mentén piacra dobott fogyókúrák.


A következő 5+1 diéta csupán csepp a tengerben a sok ezernyi hóbortos, olykor egyáltalán nem veszélytelen dili közül. Hát, tessék csak.


Rágcsáló - fletcherizmus


A 19. század közepén született amerikai Horace Fletcher „A Nagy Rágcsáló”néven vonult be a történelembe. Követőinek azt javasolta, hogy fletcherizálják az ételeiket, ami azt jelenti, minimum harminckétszer, de leginkább százszor rágják meg a falatot, mielőtt lenyelnék. Buzgón rágcsáló követői egy táplálkozó hörcsögre hasonlítanak, és egész napra van elfoglaltságuk. „A természet megbünteti azokat, akik nem rágcsálnak.” - hirdette Fletcher. Tézisével   napjaink dietetikusai is részben egyetértenek. Bizonyos Dr. Hendrik Smith vizsgálatai szerint azok, akik a falatokat harmincötször megrágták 12 %-kal kevesebbet ettek, mint azok, akik csak tízszer.


Jó, de van itt még valami.


Horace Fletcher a széklet iránt is különös érdeklődést tanúsított. A szülőket arra biztatta, hogy gyermekeiket is ebben a kíváncsiskodó szellemben neveljék, vagyis ne mulasszák el a napi székletvizsgálatot, és tegyenek is szert megfelelő ismeretekre, mit mond a szín, az állag stb. Alapvetően ebben is nagy igazsága van, és biztos, hogy a rágcsálós - kakavizítes módszer együttes alkalmazása megteszi a hatását… Fletcher 1919-ben hunyt el, amikor már egy újabb fogyókúra divat hódított. Ez volt az amerikai politikai gazdaságtan professzor Irving Fisher, és az orvos Eugene Lyman Fisk nevével fémjelzett, mai is divatos és közismert, kalóriaszámlálós diéta, aminek akkora irodalma van, hogy ebből egész éves sorozatot indíthatnánk.

hirdetes


Kukázó – freeganizmus


Az 1990-es évek közepén indult amerikai freeganizmus kifejezés ezúttal nem személyre utal. A  freegan a free és a  vegan szavak összekapcsolásával képzett szó. A freeganizmus, a fletcherizmus után egy évszázaddal, a kiteljesedő fogyasztói társadalom kritikájaként is felfogható, ezért aztán, aki egyidejűleg szeretne fogyni és harcos társadalomkritikát is gyakorolni, annak ez lehet a legmegfelelőbb forma. A diéta követői azzal kívánják csökkenteni a társadalom termelte hulladék okozta környezeti terhelést, hogy leginkább csak kidobott, növényi eredetű élelmiszereket fogyasztanak, amit a „kukába merülés” rituáléja során tárnak fel. Ebben a diétában lényegében nincs semmi eredendően egészségtelen, mondják az orvosok, azonban ettől még igen durva marad.


Nagy tisztító - koktéllal


A hashajtók a fogyókúrázás kezdeteitől rendszeresen előfordulnak a fogyókúrázók háza táján. Ez alól a celebek, mint például a Grammy-díjas amerikai énekesnő, Béyoncé, sem számítanak kivételnek, sőt. A diéta követői többnyire reggel és este is benyelnek egy-egy adag hashajtót. Ha éhesek lesznek, citromlével, csípős cayenne borssal és juharsziruppal kavarnak-ráznak maguknak italt. Ez a koktél hivatott elnyomni az éhségérzetet. Szakértők szerint ez a fajta „tisztító” módszer meglehetősen szélsőséges és fokozottan igénybe veszi a szervezetet. 3-7 napnál hosszabb ideig semmiképpen nem javallott a kipróbálása, szemben azzal, hogy minimum 10 napot, de inkább azt is meghaladó időtartammal ajánlják a bulvárdietetikusok


Shangri-La - íztelenül


A legendás tibeti Shangri-La nevére keresztelt diéta Seth Roberts pszichológia professzor találmánya, aki 2006-ban állt elő újfajta étvágycsökkentő módszerével, az íztelen kalóriákkal. A módszer a professzor korábbi patkány-pszichológiai kísérleteinek továbbgondolásával született. A diéta gyakorlati tanácsai szerint, naponta 100-400 kalória íztelen étel fogyasztása javasolt a normál (ízletes) étkezések közötti időben, egyszerre, vagy elosztva. Nemcsak arról van szó, hogy semmilyen ízesítőt, fűszert nem használunk a napi betevő íztelenhez, hanem hogy naponta legalább kétszer beemelünk 1-2 evőkanál extra light (nem egyenlő extra szűz) olíva olajt, vagy sima cukros vizet is. Étkezés után és előtt legalább egy órával kell lenyelni a súlycsökkenéshez. A pszichológus Roberts szerint az agyunkat váratlan meglepetésként éri, hogy íztelen, vagy alig ízes ételt eszünk. „Miért eszünk ilyen ételt?” – kérdezi az agyunk, önmagától. „Csak nem azért, mert éhesek vagyunk?” – töpreng el az agyunk, velünk együtt. A többi már kitalálható: ha éhezünk, akkor energiát kell felszabadítani, ami végül fogyáshoz vezet(het).

hirdetes


Haladóknak - fényevés


A fényevés már-már vallás, vagy tán egészen az, bár kétségtelen, hogy a diéták többsége ugyancsak feltételez némi révületbe hajló hitet, buzgalmas elszánást. A fényevés híveinek messzi múltban gyökerező meggyőződése, hogy az élelmiszerekre, vízre semmi szükség, a napfény és a spiritualizmus bőségesen elegendő a jóllakáshoz. Az afro-amerikai Wiley Brooks ma is működő intézetet alapított erre a hitre. A magát harminc esztendeje fényevőnek hirdető Brooks pechjére, a sajtó kiszúrta, hogy kólát iszik és hamburgert eszik, ezért aztán legyünk csak óvatosak ezzel a diétával, ami már idehaza is szedi – halálos – áldozatait. Bár kétségtelen, hogy átmenetileg éppen ezzel lehet a legtöbbet fogyni, a siker időleges, és a tudomány mai állása szerint, a diétázó előbb, vagy utóbb, de egészen biztosan szomjan, vagy éhen hal. Éppen azelőtt, hogy elégedett lehetne a testsúlyával.


+ 1 divatos - celebes


Prívát „kedvencünk” a mostanában felkapott bébiételes kúra, amit Lady Gaga és Madonna-követő celeb fanatikusok terjesztenek:1 hónapig csak kisüveges bébi püré. Az első héten a főétkezések helyett, majd két hétig naponta ötször, aztán egy hétig visszaadagolás. Kétségtelen, hogy egy-egy étkezésnél max. 100 kalóriát viszünk csak be. A könnyen emészthető, bébiknek készült pürék havi dózisban úgy 60-70 ezer forintot kóstálhatnak. S mert megoldják az anyagcsere gondokat is…betét helyett pelenka beszerzést is javallanánk, de ez plusz költség.


Bónuszként adhatunk még egy tanácsot ismeretlen dietetikus bölcselő hagyatékából: Ehetsz mindent, csak ne nyeld le!
 

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Boróka (Közönséges)

Latin neve: Juniperus communis   Eredete, élőhelye   Észak-Amerikában és... Tovább

Autogén tréning

  A terápiát a XX. század elején Johann Schulz (1884-1970) pszichiáter fejlesztette ki. A... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás életmód elhízás fogyás fogyókúra