notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezek az élelmiszerek okoznak a legtöbb esetben ételallergiát!

hirdetes

Top 10 leggyakoribb élelmiszer-érzékenység és intolerancia - 2. rész

SzSz
hirdetes

Az előző cikkben ismertettük az első öt leggyakoribb ételérzékenységet és intoleranciát, amit most folytatunk. Bár ezeknél az élelmiszereknél ritkább az intolerancia kialakulása, mégis egyre többen tapasztalnak ételérzékenységgel kapcsolatos tüneteket. Íme a következő 5 leggyakoribb allergén élelmiszer! 

Élelmiszerek amelyek allergiát okozhatnak

6. Szója


A szójafehérje gyakori élelmiszer-allergia és érzékenység; fejfájást, ízületi fájdalmat, pattanást, ekcémát okozhat. Ha a szójafehérje immunindító, akkor a tofu, a szójatej és a szójafehérje porok jelenthetik a legnagyobb problémát! Ez azért van, mert ezek a termékek a szójafehérje magasabb szintjét tartalmazzák, ami az érzékeny egyéneknél gyulladást okoz. A fermentáció elősegíti a szójafehérje lebontását; ezért jobban tolerálható a fermentált szójatermékek, mint a miso, a tempeh és a szójaszósz.

 

Az esetleges élelmiszer-érzékenység értékelésénél fontos, hogy az élelmiszert és annak összetevőit legalább 2-3 hétig teljesen el kell kerülni. Ebben az időszakban figyelni kell, hogy javulnak-e a tünetek. Ha igen, akkor dönthetünk úgy, hogy visszaépítjük a diétába, hogy meggyőződjünk a tünetek ismétlődéséről. 

hirdetes

 

 

7. Hüvelyesek


A hüvelyesek alatt a lencseóét, borsót, és a babot értjük. A hüvelyesek esetén gyakoriak lehetnek az emésztési zavarok, mint a puffadás és a gáz képződés, de fáradtságot vagy fájdalmat is tapasztalhatunk. A hüvelyesek lehetnek az egyik leggyakoribb kiváltó élelmiszerek az autoimmun betegek esetében, mint például a sclerosis multiplex, az ízületi gyulladások vagy a gyulladásos bélbetegség.


Mint minden más, a listán említett élelmiszer esetében, a hüvelyesek minden bizonnyal nem mindenkinél jelentenek problémát, és egyébként nagyon egészségesek, hiszen magas rosttartalmú élelmiszereknek tekintik őket! 

 

 

8.  Diófélék - különösen mandula, kesudió és pisztácia


Ez egy másik leggyakoribb ételérzékenység, amelyen gyakran meglepődnek az emberek. Ezek a diófélék gyakran okozhatnak cisztás aknét, pattanást vagy puffadást. Ezeket elhagyva tapasztalhatjuk bőrünk megtisztulását, és a tünetek csillapodását. A dió is emésztési zavarokat, ekcémát, ízületi fájdalmat, fáradtságot okozhat az erre érzékenyeknél. Próbáljuk meg kitapasztalni, melyik dióféle lehet az oka tüneteinknek, és azt hagyjuk ki étrendünkből. 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

A 21 éves hamburger jobban tartja magát mint Te

2020-01-24

A 21 éves hamburger jobban tartja magát mint Te

Idén ünnepli 21. születésnapját a McDonald's hamburger, de az öregedés jelei (jelen esetben a penész) azóta sem jelentkezett rajta. Mi az örök fiatalságának titka? Mi állhat a háttérben?

Pofonegyszerű egészséges reggeli

2020-01-16

Pofonegyszerű egészséges reggeli

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, ugye tudod? De nem mindegy, hogy mi kerül a tányérodra! Ha unod már a zabkását, ezt a 3 perces egészséges receptet imádni fogod!

Ismerjük meg a természetes és a mesterséges édesítőszereket! 1. rész

2019-12-19

Ismerjük meg a természetes és a mesterséges édesítőszereket! 1. rész

Ígértem, írok az édesítőszerekről, amikkel a cukrot ki lehet váltani. Úgy gondoltam 2 nagy csoport szerint fogom rendezni őket, TERMÉSZETES és MESTERSÉGES. Ebben a részben a természetes édesítőszerekről lesz szó.

Fitten karácsonykor

2019-12-18

Fitten karácsonykor

A karácsonyi ünnepek élvezetéhez és az egészséges életmód fenntartásához olvasd el az ünnepi fitnesz útmutatónkat!

5+1 isteni finom, diétás desszert a karácsonyi asztalra!

2019-12-13

5+1 isteni finom, diétás desszert a karácsonyi asztalra!

5+1 isteni finom, ráadásul diétás desszertreceptet hoztam most nektek, ismerjétek meg ti is ezeket a diétás karácsonyi desszerteket!

Fogyasszunk mértékkel, együnk tudatosan karácsonykor is. Így nemcsak a hízást, de a gyomorrontást is elkerülhetjük!

2019-12-11

Fogyasszunk mértékkel, együnk tudatosan karácsonykor is. Így nemcsak a...

Karácsonykor finomabbnál finomabb ételek kerülnek az asztalra, a nagymamák mintha versenyt sütnének, rengeteg édességet szolgálnak fel. Ha nem figyelünk oda, akkor könnyedén felszaladhat az ünnepek alatt pár kiló. De jó hír, hogy néhány változtatással kiküszöbölhetjük ezeket a kellemetlenséget.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
195 518
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
195 518
Közösség

Szótár

Ánizs

Latin neve: Pimpinella anisum   Eredete, élőhelye   Az Ánizs Nyugat-Ázsiából... Tovább

Metabolikus szindróma

Az elhízáshoz és a koszorúér betegséghez társuló kölcsönös elváltozások együttese.   Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 150

Átlagos értékelés: 4.8