notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezek az élelmiszerek okoznak a legtöbb esetben ételallergiát!

Top 10 leggyakoribb élelmiszer-érzékenység és intolerancia - 2. rész

SzSz
hirdetes

Az előző cikkben ismertettük az első öt leggyakoribb ételérzékenységet és intoleranciát, amit most folytatunk. Bár ezeknél az élelmiszereknél ritkább az intolerancia kialakulása, mégis egyre többen tapasztalnak ételérzékenységgel kapcsolatos tüneteket. Íme a következő 5 leggyakoribb allergén élelmiszer! 

Élelmiszerek amelyek allergiát okozhatnak

6. Szója


A szójafehérje gyakori élelmiszer-allergia és érzékenység; fejfájást, ízületi fájdalmat, pattanást, ekcémát okozhat. Ha a szójafehérje immunindító, akkor a tofu, a szójatej és a szójafehérje porok jelenthetik a legnagyobb problémát! Ez azért van, mert ezek a termékek a szójafehérje magasabb szintjét tartalmazzák, ami az érzékeny egyéneknél gyulladást okoz. A fermentáció elősegíti a szójafehérje lebontását; ezért jobban tolerálható a fermentált szójatermékek, mint a miso, a tempeh és a szójaszósz.

 

Az esetleges élelmiszer-érzékenység értékelésénél fontos, hogy az élelmiszert és annak összetevőit legalább 2-3 hétig teljesen el kell kerülni. Ebben az időszakban figyelni kell, hogy javulnak-e a tünetek. Ha igen, akkor dönthetünk úgy, hogy visszaépítjük a diétába, hogy meggyőződjünk a tünetek ismétlődéséről. 

hirdetes

 

 

7. Hüvelyesek


A hüvelyesek alatt a lencseóét, borsót, és a babot értjük. A hüvelyesek esetén gyakoriak lehetnek az emésztési zavarok, mint a puffadás és a gáz képződés, de fáradtságot vagy fájdalmat is tapasztalhatunk. A hüvelyesek lehetnek az egyik leggyakoribb kiváltó élelmiszerek az autoimmun betegek esetében, mint például a sclerosis multiplex, az ízületi gyulladások vagy a gyulladásos bélbetegség.


hirdetes
Mint minden más, a listán említett élelmiszer esetében, a hüvelyesek minden bizonnyal nem mindenkinél jelentenek problémát, és egyébként nagyon egészségesek, hiszen magas rosttartalmú élelmiszereknek tekintik őket! 

 

 

8.  Diófélék - különösen mandula, kesudió és pisztácia


Ez egy másik leggyakoribb ételérzékenység, amelyen gyakran meglepődnek az emberek. Ezek a diófélék gyakran okozhatnak cisztás aknét, pattanást vagy puffadást. Ezeket elhagyva tapasztalhatjuk bőrünk megtisztulását, és a tünetek csillapodását. A dió is emésztési zavarokat, ekcémát, ízületi fájdalmat, fáradtságot okozhat az erre érzékenyeknél. Próbáljuk meg kitapasztalni, melyik dióféle lehet az oka tüneteinknek, és azt hagyjuk ki étrendünkből. 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Izomtömegnövelő táplálkozás. Mindenkinek, aki bajban van az izomtömeg növelésével.

2019-10-21

Izomtömegnövelő táplálkozás. Mindenkinek, aki bajban van az izomtömeg...

Izomtömegnövelő táplálkozás, mindenkinek ajánlom, aki bajban van az izomtömeg növelésével, nagyon hasznos tanácsok, hogy te is sokkal eredményesebb legyél

Egészségesen minden nap egy avokádóval

2019-10-18

Egészségesen minden nap egy avokádóval

Mit tesz napi egy avokádó a szervezetünkkel? Milyen hatásai vannak ennek a gyümölcsnek? Igen, gyümölcs. A superfoodként emlegetett kis termés, rengeteg érdekességet rejt magában.

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

2019-10-09

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

Nemrégiben derült, hogy egy családtagomnak változtatnia kell a táplálkozásán, mert a jelenlegi táplálkozási szokásának köszönhetően felborult a szervezete.

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

2019-10-09

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

Napjainkban egyre több ember küzd a gluténérzékenységgel. De ami a legszomorúbb, hogy már nagyon fiatal korban is jelentkeznek a tünetek. De, hogy mik is ezek a jelek azt sokan nem tudják.

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

2019-10-08

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

A következő cikkben szeretnék pár olyan dolgot leírni, amiknek általában az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten az étkezésről kapcsolatban. Tehát mondhatni táplálkozásbeli tévhitekről fogok írni.

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

2019-10-07

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

"A főzés voltaképpen szeretetteljes és önzetlen tevékenység, ami a szakács számára is örömmé válik a hozzáértő vendég révén."

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
48 971
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 133 886
Közösség

Szótár

Edzésgyakorlatok

  Azok a tevékenységek, gyakorlatok, amelyeket az edzés céljának elérése érdekében az... Tovább

Finn szauna

  Alapvető jellemzője a magas hőmérséklet, 80 Celsius fok, alacsony páratartalommal... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 150

Átlagos értékelés: 4.8