Az előző cikkben ismertettük az első öt leggyakoribb ételérzékenységet és intoleranciát, amit most folytatunk. Bár ezeknél az élelmiszereknél ritkább az intolerancia kialakulása, mégis egyre többen tapasztalnak ételérzékenységgel kapcsolatos tüneteket. Íme a következő 5 leggyakoribb allergén élelmiszer!
6. Szója
A szójafehérje gyakori élelmiszer-allergia és érzékenység; fejfájást, ízületi fájdalmat, pattanást, ekcémát okozhat. Ha a szójafehérje immunindító, akkor a tofu, a szójatej és a szójafehérje porok jelenthetik a legnagyobb problémát! Ez azért van, mert ezek a termékek a szójafehérje magasabb szintjét tartalmazzák, ami az érzékeny egyéneknél gyulladást okoz. A fermentáció elősegíti a szójafehérje lebontását; ezért jobban tolerálható a fermentált szójatermékek, mint a miso, a tempeh és a szójaszósz.
Az esetleges élelmiszer-érzékenység értékelésénél fontos, hogy az élelmiszert és annak összetevőit legalább 2-3 hétig teljesen el kell kerülni. Ebben az időszakban figyelni kell, hogy javulnak-e a tünetek. Ha igen, akkor dönthetünk úgy, hogy visszaépítjük a diétába, hogy meggyőződjünk a tünetek ismétlődéséről.
7. Hüvelyesek
A hüvelyesek alatt a lencseóét, borsót, és a babot értjük. A hüvelyesek esetén gyakoriak lehetnek az emésztési zavarok, mint a puffadás és a gáz képződés, de fáradtságot vagy fájdalmat is tapasztalhatunk. A hüvelyesek lehetnek az egyik leggyakoribb kiváltó élelmiszerek az autoimmun betegek esetében, mint például a sclerosis multiplex, az ízületi gyulladások vagy a gyulladásos bélbetegség.
8. Diófélék - különösen mandula, kesudió és pisztácia
Ez egy másik leggyakoribb ételérzékenység, amelyen gyakran meglepődnek az emberek. Ezek a diófélék gyakran okozhatnak cisztás aknét, pattanást vagy puffadást. Ezeket elhagyva tapasztalhatjuk bőrünk megtisztulását, és a tünetek csillapodását. A dió is emésztési zavarokat, ekcémát, ízületi fájdalmat, fáradtságot okozhat az erre érzékenyeknél. Próbáljuk meg kitapasztalni, melyik dióféle lehet az oka tüneteinknek, és azt hagyjuk ki étrendünkből.