notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezek az élelmiszerek okoznak a legtöbb esetben ételallergiát!

hirdetes

Top 10 leggyakoribb élelmiszer-érzékenység és intolerancia - 2. rész

SzSz

Az előző cikkben ismertettük az első öt leggyakoribb ételérzékenységet és intoleranciát, amit most folytatunk. Bár ezeknél az élelmiszereknél ritkább az intolerancia kialakulása, mégis egyre többen tapasztalnak ételérzékenységgel kapcsolatos tüneteket. Íme a következő 5 leggyakoribb allergén élelmiszer! 

Élelmiszerek amelyek allergiát okozhatnak

6. Szója


A szójafehérje gyakori élelmiszer-allergia és érzékenység; fejfájást, ízületi fájdalmat, pattanást, ekcémát okozhat. Ha a szójafehérje immunindító, akkor a tofu, a szójatej és a szójafehérje porok jelenthetik a legnagyobb problémát! Ez azért van, mert ezek a termékek a szójafehérje magasabb szintjét tartalmazzák, ami az érzékeny egyéneknél gyulladást okoz. A fermentáció elősegíti a szójafehérje lebontását; ezért jobban tolerálható a fermentált szójatermékek, mint a miso, a tempeh és a szójaszósz.

Az esetleges élelmiszer-érzékenység értékelésénél fontos, hogy az élelmiszert és annak összetevőit legalább 2-3 hétig teljesen el kell kerülni. Ebben az időszakban figyelni kell, hogy javulnak-e a tünetek. Ha igen, akkor dönthetünk úgy, hogy visszaépítjük a diétába, hogy meggyőződjünk a tünetek ismétlődéséről. 

hirdetes

7. Hüvelyesek


A hüvelyesek alatt a lencseóét, borsót, és a babot értjük. A hüvelyesek esetén gyakoriak lehetnek az emésztési zavarok, mint a puffadás és a gáz képződés, de fáradtságot vagy fájdalmat is tapasztalhatunk. A hüvelyesek lehetnek az egyik leggyakoribb kiváltó élelmiszerek az autoimmun betegek esetében, mint például a sclerosis multiplex, az ízületi gyulladások vagy a gyulladásos bélbetegség.


hirdetes
Mint minden más, a listán említett élelmiszer esetében, a hüvelyesek minden bizonnyal nem mindenkinél jelentenek problémát, és egyébként nagyon egészségesek, hiszen magas rosttartalmú élelmiszereknek tekintik őket! 

8.  Diófélék - különösen mandula, kesudió és pisztácia


Ez egy másik leggyakoribb ételérzékenység, amelyen gyakran meglepődnek az emberek. Ezek a diófélék gyakran okozhatnak cisztás aknét, pattanást vagy puffadást. Ezeket elhagyva tapasztalhatjuk bőrünk megtisztulását, és a tünetek csillapodását. A dió is emésztési zavarokat, ekcémát, ízületi fájdalmat, fáradtságot okozhat az erre érzékenyeknél. Próbáljuk meg kitapasztalni, melyik dióféle lehet az oka tüneteinknek, és azt hagyjuk ki étrendünkből. 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Tavaszi kankalin

Latin neve: Primula officinalis   Eredete, élőhelye   Legfőbbképp Magyarországon... Tovább

Antitestek

Az antitesteket ellenanyagnak is nevezik. A szervezetben kialakuló speciális fehérje anyag,... Tovább

Tovább a lexikonra