notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nem szeretnéd kihagyni a lábedzést a térded miatt? Remek gyakorlatok, amelyek nem terhelik a térded!

hirdetes

A legjobb lábgyakorlatok, amelyek nem terhelik a térdet

SzSz

A térd fájdalom gyakori panasz, amely minden korosztályt érinti. Akár sérülés miatt fáj, akár a túlzott terhelés miatt, olyan orvosi problémákat okozhat, mint az ízületi gyulladás. A térd fájdalom a szokásos tevékenységek miatt elhúzódhat és korlátozhatja az edzést is. De nem kell szünetet tartanod az edzésekben, ha tudod, hogy melyik mozdulatokat végezheted el anélkül, hogy a térded sérülne.

Térd kímélő gyakorlatok

Míg a guggolás és a kitörés a két legnépszerűbb gyakorlat a lábedzés során, a rossz térdű embereknek nem jó választás egyik sem. Szerencsére rengeteg más súlyzós gyakorlat van, amelyek ugyanolyan hatékonyak lehetnek. A következőkben hat olyan gyakorlatot mutatunk be, amelyek segítenek a formában maradni, miközben a térd nem sérül. 

Néhány mozdulat során súlyzót, vagy fitnesz labdát kell használni a gyakorlatok hatékonysága érdekében. A különböző eszközök, berendezések használata segíthet az ízületekről levenni a teher nagy részét, miközben segítenek a teljes mozgási tartomány elvégzésében. Próbáld ki te is a következő gyakorlatokat, hogy minél kevésbé terheld le térdeidet. 

„Háztető” fitnesz labdával 


1. Vegyél fel plank pozíciót, azaz a tenyereid legyenek a földön a vállakkal egy vonalban. A lábadat helyezd a fitnesz labda tetejére. 
2. Próbáld magad megtartani ebben a pozícióban, majd a lábaid húzd be magad alá úgy, hogy a felsőtest ne mozduljon el a lábaid pedig maradjanak végig egyenesek. 
3. Ebből a pozícióból nyomd vissza a kiindulóhelyzetbe a labdát, majd ismételd meg a gyakorlatot 4 körben 12 ismétléssel. 

hirdetes
Izomterület: core izmok, hát, fenék, has


Oldalsó lábemelés


1. Feküdj az oldaladra, és helyezd egymásra lábaidat A felső kezed tedd csípőre. 
2. Emeld fel a felül lévő lábadat, majd engedd vissza. Tartsd a lábad végig egyenesen. Ha megvagy a 10 ismétléssel, feküdj a másik oldaladra és végezd el a gyakorlatot a másik lábaddal is. Ha már kevésnek érzed a saját lábad súlyát, nyugodtan használj bokasúlyokat. 
Izomterület: comb, fenék


Lábtolás csigán 


1. Rakj a lábadra bokapántot, amire rá tudod csatlakoztatni a csigán lévő karabinert. Ha ez megvan állj a csigával szembe és kapcsold rá az egyik lábadra a súlyokat. 
2. Nyomd ki a súlyokhoz csatlakoztatott lábadat hátrafelé, kissé behajlított térddel. 
3. Végezz el 4 körben 10 ismétlést mindkét lábaddal. A gyakorlat közben ügyelj arra, hogy mindkét térded kicsit hajlítva legyen. 
Izomterület: combok, fenék

Tárogatás gumiszalaggal 


1. Feküdj a hátadra és emeld fel a lábadat egyenesen a levegőben a csípőcsontod felé.
2. Helyezd el a lábadon a térdek felett a gumiszalagot.
3. Nyisd szét a lábadat, majd engedd vissza, de csak addig, hogy a gumiszalag szoros maradjon. Végezz el 4 körben 10 ismétlést. 

hirdetes
Izomterület: belsőcomb 

Lórúgás


1. Ereszkedj le négykézlábra. Az egyik lábadat emeld fel hátrafelé úgy, hogy a térded végig behajlítva marad, majd engedd vissza. Ismételd meg a gyakorlatot 4 körben 10 ismétléssel lábanként. 
2. A gyakorlatot kombinálhatod nyújtott lábú emelésekkel is. Esetleg bokasúlyt használva, amivel még hatékonyabban végezheted el a gyakorlatot. 
Izomterület: fenék, combok


Csípőemelés fitnesz labdával


1. Feküdj a hátadra, a karok a tested mellett. A jobb lábadat helyezd a fitnesz labda tetejére, még a bal lábad legyen a labda mellett a levegőbe emelve. 
2. Ebből a pozícióból húzd be a jobb lábaddal a labdát magad alá, miközben a bal lábad végig egyenesen tartod és nem mozgatod. A vállaid és a fejed végig maradjon a földön. 
3. Lassan térj vissza a padlóra. Ismételd meg a gyakorlatot 4 körben 10 ismétléssel lábanként. 
Izomterület: fenék, combok, core izomok
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Tavaszi kankalin

Latin neve: Primula officinalis   Eredete, élőhelye   Legfőbbképp Magyarországon... Tovább

Túledzettség

Olyan állapot, amelynek során csökken a teljesítőképesség, és csökkennek a... Tovább

Tovább a lexikonra
betegség fitness megoldás