notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tudj meg mindent te is a lábedzésről, kimondottan nőknek szól a cikkünk, de férfiaknak is ajánljuk azért

hirdetes

Remek lábedzés nőknek

Bress Roland

Semmiben sem kellene különböznie attól a lábedzéstől, amit a férfiak csinálnak-már ha csinálnak, tisztelet persze a sok kivételnek. Guggolások, kitörések, ezeknek többféle változatai, lábtoló, Hack-guggoló, combhajlító, vádliemelések, és persze a felhúzás, én azt is ide sorolom. Hogy csak a legismertebbeket említsem. 

Most megmutatjuk, hogy milyen előnyeid származik a lábedzésből, olvasd el te is szakértőnk cikkét.

Ezeket tartalmazza egy kemény lábedzés, ha odateszed magad, egy-másfél óra alatt meg is vagy vele. Edzés után egy fehérjeturmix, aztán indulás haza/munkába/gyerekért vagy bárhová. Nem kell túlkomplikálni, ha rendesen végezted a gyakorlatokat, akkor napokig nem akarsz majd hallani lábedzésről, szerencsésebb esetben sétáról sem. Elég fájdalmas utána a mozgás, de ha belegondolsz, a belefektetett munka és a végeredmény majd mindenért kárpótol.

És itt ki is térek a minden napos guggolásokra, különféle lábgyakorlatokra. Megpróbálhatod, de érdemleges fejlődést ne várj tőlük, mert nem lesz, főleg hosszú távon, tartósan. Miért? Mert ha minden nap képes vagy megedzeni a lábad, akkor nem elég neki az a terhelés, amit kap az edzésen, ergó nem hatékony a munkád.


 

Most megmutatjuk, hogy milyen előnyeid származik a lábedzésből, olvasd el te is szakértőnk cikkét.

 

A másik oka, ami picit tudományosabb is, az a regenerálódás. Amikor terhelés éri az izmaidat, akkor milliónyi apró sérülés, szakadás keletkezik az izomban, mondhatni, romokban állnak az izmaid edzés végén. Ezt csak a pihenés alkalmával tudja regenerálni, kipótolni, kijavítani a sérüléseket. Nem árt tudni, hogy egy jól megedzett izom regenerálódási ideje akár 5-11 nap is lehet. Ha minden nap ráedzel, akkor nem nehéz kitalálni, hogy nem fog tudni megfelelően regenerálódni, és vagy túledzed magad, vagy egy helyben fogsz toporogni a minden napos lábedzéseiddel.

hirdetes

Ha pedig túledzed magad, jön a betegség, gyengeség, elmegy a kedved az egésztől. Túledzés esetén pedig szigorú pihenő van előírva, ami egy jó pár hét kihagyást jelent jobbik esetben, rosszabbikban pedig számolnod kell betegségekkel, netán szövődményekkel is. Nem beszélve arról, hogy könnyen össze lehet szedni egy jó kis sérülést, ami akár az egész életedre befolyással lehet, jobbik esetben csak pár hétig hátráltat. Kezdőként nagyon könnyű belefutni ezekbe a dolgokba, mert a kezdeti lelkesedés gyakran csap át túlhajszoltságba, túlbuzgóságba, minden napos teremlátogatásba.

Nagyon sokan keresnek meg effajta problémákkal, és a válaszok alapján mind túledzették magukat.

Most megmutatjuk, hogy milyen előnyeid származik a lábedzésből, olvasd el te is szakértőnk cikkét.

hirdetes

 

Ugye, ennek az ellenpéldája, amikor aluledzik magukat, pontosabban a nők a lábukat. Ilyenkor jönnek azzal a problémával, hogy minden nap guggolnak, kitörnek otthon vagy a teremben, mégsem fejlődik a combjuk. Miért? Mert minden nap, ugyanazt a gyakorlatot végzik, alacsony terheléssel, a komfortzónájukon belül. Ezt igen hamar megszokja a szervezet, és rövid időn belül már nem fejlődik tőle az izom, hanem csak szinten van tartva. Mozgásnak épp jó, csak érdemleges fejlődést nem szabad várni tőle, mert csalódás lesz a vége, esetleg a sport megutálása.

Tudom, ha otthon edzel, jóval nehezebb így kifárasztani a lábat, de így sem lehetetlen teljesen. Guggolni, kitörni otthon is tudsz, de ha soha nem csináltad még előtte, kérd ki mindenképp szakember segítségét vagy nézz szét az interneten a helyes végrehajtásról, mielőtt belevágnál! Egyedül, saját kútfőből, ha még sohasem próbálkoztál vele, ne kezdd el csinálni!


Ez a legfontosabb, hisz gondolom nem akarod évekkel később tolószékben kísérgetni a gyerekeidet. Hihetetlen gyorsan tönkre tudja vágni a térded a nem megfelelő végrehajtás. Egyedül, saját kútfőből, ha még sohasem próbálkoztál vele, ne kezdd el csinálni!
 

Most megmutatjuk, hogy milyen előnyeid származik a lábedzésből, olvasd el te is szakértőnk cikkét.

Lábazásnál pedig nagyon fontos a szabályosság, a gyakorlatok kontrollált végrehajtása. Sajnos sokszor látom, hogy nem kérdeznek, pedig lehetne, és ízületgyilkos módon csinálják a lábgyakorlatokat. Két fontos dolog, a guggolás mindig csípőből induljon hátrafelé, azt tolod hátra, és a térdek ne kerüljenek előrébb a lábfejtől. Ugyanez a térdhelyzet érvényes a kitörés pozíciójára is. Sok gyakorlás, de menni fog. És a minden napos lábedzést pedig dobd a kukába, helyette fáraszd ki jobban a lábad, meglátod, másnap egyáltalán nem lesz kedved megedzeni!  

Szerző: Bress Roland-Személyi edző

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Cukorbetegség

A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy "diabétesz", magyarul "mézédes átfolyás"-t jelent a... Tovább

Gőzfürdő

  A gőzfürdők története az ókori görögökig és rómaiakig vezethető vissza.... Tovább

Tovább a lexikonra