Mi az a kókusz aminó szósz, és miért érdemes kipróbálni a szójaszósz helyett?

hirdetes

Mi az a kókusz aminó szósz, és miért érdemes kipróbálni a szójaszósz helyett?

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Sokoldalúsága, enyhén földes, sós, édeskés íze miatt a szójaszósz a legtöbb konyha egyik alapvető hozzávalójának számít. Világszerte számtalan fogás ízesítésére használják előszeretettel, leggyakrabban pedig általában az ázsiai ételek kapcsán kerül szóba. Afféle „ötödik ízként” tartják számon, hiszen nem mondható sem határozottan sósnak, édesnek, keserűnek és savanyúnak sem. Az egyetlen probléma csak az, hogy a szójaszósz nem számít kifejezetten egészséges élelmiszernek.

Mi az a kókusz aminó szósz, és miért érdemes kipróbálni a szójaszósz helyett?

A kereskedelmi szójaszósz összetétele az idők során sokat változott. Amikor a VII. században a japán szakácsok erjesztett szójababokból miszot készítettek, a melléktermékként keletkező folyadékot tamari névre keresztelték el – ez volt az eredeti, hamisítatlan szójaszósz. Később aztán ahogy a készítmény híre az egész világban elterjedt és megnőtt rá a kereslet, az élelmiszeriparnak egyre nagyobb mennyiségben kellett előállítania ezt a szószt.

 

Olcsóbb alternatíva gyanánt egy félig búzából, félig szójababból kevert készítményt kezdtek el gyártani, ami a shoyu nevet kapta. A legtöbb manapság szójaszósz néven forgalmazott ételízesítő e recept alapján készül. Csupán 30 ml szójaszósz a napi ajánlott nátriumadag több mint felét tartalmazza.

hirdetes

 

Szerencsére nem kell végleg lemondanod a szójaszószról, legalább is nem egészen – a szójaszósz legjobb, egészséges alternatívájának, a kókusz aminó szósznak köszönhetően ezek után nyugodtan élvezheted kedvenc ázsiai fogásaidat, és bármi mást, amit eddig szójaszósszal készítettél vagy ízesítettél.

 

hirdetes

Mi az a kókusz aminó szósz?

A kókusz aminó egy ízletes szósz, amelyet a kókuszfa nedveiből állítanak elő. Sötét színe, sós, enyhén édeskés íze miatt sokban hasonlít a szójaszószhoz, illetve annak eredeti, búzamentes változatához, a tamarihoz. Azonban sem szóját, sem glutént nem tartalmaz, így ideális alternatíva azoknak, akik el szeretnék kerülni ezeket az összetevőket. Elkészítéséhez először összegyűjtik a kókuszfák virágainak nedveit, tengeri sót adnak hozzájuk, majd hagyják, hogy természetesen érlelődjön.

 

A kókusz aminó szósznak tehát összesen két összetevője van, ráadásul mindkettő teljesen organikus. Ezen kívül nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot. Ennek köszönhetően a keverék minden eredeti tápértékét megőrzi, mellőzve a kereskedelmi szójaszószokban található kérdéses összetevőket. A következő oldalon megismerheted a kókusz aminó szósz jótékony hatásait! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás

Szótár

Inzulin

  Az inzulin egy anyagcsere szabályzó hormon, melynek sok életbe vágó funkciója van. Az... Tovább

Konferencia helyszín Budapest

Konferenciáknak, üzleti rendezvényeknek, bemutatóknak tökéletes helyszínéül szolgál a... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Legnépszerűbb cikkeink

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb fogyással, alakformálással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.