notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mi az a kókusz aminó szósz, és miért érdemes kipróbálni a szójaszósz helyett?

hirdetes

Mi az a kókusz aminó szósz, és miért érdemes kipróbálni a szójaszósz helyett?

SzF

Sokoldalúsága, enyhén földes, sós, édeskés íze miatt a szójaszósz a legtöbb konyha egyik alapvető hozzávalójának számít. Világszerte számtalan fogás ízesítésére használják előszeretettel, leggyakrabban pedig általában az ázsiai ételek kapcsán kerül szóba. Afféle „ötödik ízként” tartják számon, hiszen nem mondható sem határozottan sósnak, édesnek, keserűnek és savanyúnak sem. Az egyetlen probléma csak az, hogy a szójaszósz nem számít kifejezetten egészséges élelmiszernek.

Mi az a kókusz aminó szósz, és miért érdemes kipróbálni a szójaszósz helyett?

A kereskedelmi szójaszósz összetétele az idők során sokat változott. Amikor a VII. században a japán szakácsok erjesztett szójababokból miszot készítettek, a melléktermékként keletkező folyadékot tamari névre keresztelték el – ez volt az eredeti, hamisítatlan szójaszósz. Később aztán ahogy a készítmény híre az egész világban elterjedt és megnőtt rá a kereslet, az élelmiszeriparnak egyre nagyobb mennyiségben kellett előállítania ezt a szószt.

Olcsóbb alternatíva gyanánt egy félig búzából, félig szójababból kevert készítményt kezdtek el gyártani, ami a shoyu nevet kapta. A legtöbb manapság szójaszósz néven forgalmazott ételízesítő e recept alapján készül. Csupán 30 ml szójaszósz a napi ajánlott nátriumadag több mint felét tartalmazza.

Szerencsére nem kell végleg lemondanod a szójaszószról, legalább is nem egészen – a szójaszósz legjobb, egészséges alternatívájának, a kókusz aminó szósznak köszönhetően ezek után nyugodtan élvezheted kedvenc ázsiai fogásaidat, és bármi mást, amit eddig szójaszósszal készítettél vagy ízesítettél.

Mi az a kókusz aminó szósz?

A kókusz aminó egy ízletes szósz, amelyet a kókuszfa nedveiből állítanak elő. Sötét színe, sós, enyhén édeskés íze miatt sokban hasonlít a szójaszószhoz, illetve annak eredeti, búzamentes változatához, a tamarihoz. Azonban sem szóját, sem glutént nem tartalmaz, így ideális alternatíva azoknak, akik el szeretnék kerülni ezeket az összetevőket. Elkészítéséhez először összegyűjtik a kókuszfák virágainak nedveit, tengeri sót adnak hozzájuk, majd hagyják, hogy természetesen érlelődjön.

A kókusz aminó szósznak tehát összesen két összetevője van, ráadásul mindkettő teljesen organikus. Ezen kívül nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot. Ennek köszönhetően a keverék minden eredeti tápértékét megőrzi, mellőzve a kereskedelmi szójaszószokban található kérdéses összetevőket. A következő oldalon megismerheted a kókusz aminó szósz jótékony hatásait! 

1. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és aminosavakkal

A kókusz aminó szószban rengeteg a B- és a C-vitamin, és nagy mennyiségű káliumot és egyéb ásványi anyagokat tartalmaz. Emellett kevesebb benne a nátrium, mint a szójaszószokban (nagyjából 40%-kal), így azok számára is ideális, akik nátriumszegény étrendet kénytelenek vagy szeretnének követni.

A kókusz aminó neve meglehetősen beszédes is, hiszen nagy mennyiségű (17 fajta) aminosavat tartalmaz. Az aminosavak a fehérjék összetevői, és nélkülözhetetlenek a jól tápláltsághoz és a szervezet egészségének megőrzéséhez. Kulcsfontosságú szerepet játszanak az izmok helyrehozásában, az agy és az idegrendszer működésében, továbbá erősítik az immunrendszert és növelik a test energiaszintjét.

hirdetes

Habár a szervezet képes előállítani néhányat a fehérjéket alkotó 20 féle aminosav közül, ebből 9-et étkezéssel kell, hogy felvegyünk. A kókusz aminó szósz egyrészt 14-szer akkora mennyiségben tartalmaz aminosavakat, mint a szójaszósz, ráadásul jelen van benne mind a 9 alapvető aminosav is.

2. Erősíti az immunrendszert és segít védekezni a szabadgyökök ellen

A kókusz aminó egyik leglényegesebb tulajdonsága, hogy nagyon is sokat tesz az immunrendszer megerősítéséért. A kókuszokban, és a kókuszokból előállított készítményekben rengeteg az antioxidáns, amelyek bizonyítottan segítenek a szabadgyökök elleni küzdelemben az oxidatív stressz csökkentésével. Az oxidatív stresszt a szívbetegségektől kezdve magas vérnyomáson át a cukorbetegségig rengeteg súlyos egészségügyi problémával hozták már párhuzamba.

Mi az a kókusz aminó szósz, és miért érdemes kipróbálni a szójaszósz helyett?

3. Jót tesz az elmének

A kókuszfákból kinyert nedvekben nagy mennyiségben fellelhető az inozitol nevű fehérje. Több kutatás is rávilágított, hogy ez a bizonyos fehérje segíthet enyhíteni a különböző mentális zavarok tüneteit, úgymint a depresszióét, a pánikbetegségét, vagy az OCD-ét. A szakértők szerint az inozitol hasonló hatással van a szervezetre, mint a szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI-k), amelyek általában az ilyen állapotok kezelésére szokás használni, csak éppen az SSRI-kkel járó veszélyes mellékhatások nélkül.

4. Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának veszélyét

Egy, az Egyesült Államokban végzett kutatás rávilágított a szójababokban gazdag étrendek veszélyeire az inkább kókusztermékekre támaszkodó diétákkal szemben. A szakértők megfigyelték, hogy azok, akik gyakran fogyasztanak szójababokat, hajlamosabbá válnak a cukorbetegségre és egyéb anyagcsere-betegségekre is. Ezzel szemben a kókuszban gazdag étrendek pont, hogy csökkentik e problémák kialakulásának esélyét. A kókusz aminó szószra természetesen édes íz jellemző, azonban glikémiás indexe a biztonságos tartományban mozog, tehát nem okoz vércukorszint-kilengéseket, ezért fogyasztása biztonságosabb a cukorbetegségben szenvedők számára is.

5. Elősegíti a súlyleadást

A kókusz aminó szósz a fent említett okokon kívül azért is kiváló alternatíva a cukorbetegek számára (és a cukorbetegség kialakulásának elkerülésére), mert elősegíti a súlyleadást is. Ez annak köszönhető, hogy a kókusz aminó szósz és más kókusztermékek fogyasztása megnöveli az adiponectin mennyiségét a véráramban. Az adiponectin többek között a zsírszövetekben fordul elő, és a véráramba jutva elősegíti az anyagcsere-folyamatok szabályozását.

hirdetes

A véráramban található adiponectin mennyisége szoros kapcsolatban áll a szervezet testzsír-tartalékainak mennyiségével. A szakértők kimutatták, hogy minél több adiponectin van jelen a szervezetben, annál alacsonyabb a szervezet testzsír-tartalma. Egy brazil kutatásban még azt is megállapították, hogy aki több kókuszt és kókuszterméket fogyaszt, az nem csak alacsonyabb koleszterin és vércukorszintre számíthat, hanem alacsonyabb testtömegindexre (BMI), testzsír-tartalomra és derékbőségre is.

6. Fokozza a rák elleni védelmet

A kókusz aminó szósz többféle rákos megbetegedés kialakulása ellen is segít védekezni, ideértve a prosztata- és vastagbélrákot is. Ennek megértéséhez tisztában kell lennünk azzal, hogy a korábbiakban hogyan tekintettek a magas zsírtartalmú étrendekre.

Ezekről a diétákról mindig is azt tartották, hogy növelik a vastagbélrák veszélyét, azonban néhány frissebb tanulmány szerint ez nem egészen igaz. A kókuszok és kókuszokból készült termékek remek forrásai az egészséges, szaturált zsíroknak. Ezek olyan nélkülözhetetlen zsírsavak, amelyeket a szervezet képtelen magától előállítani. Sok pozitív egészségügyi hatás írható a számlájukra, mint például a csontozat és immunegészség erősítése, és a mérgező kártevők elleni védekezés.

Segítenek továbbá, hogy a szervezet megfelelően felhasználhassa a mono- és poliszaturált zsírsavakat. Ezen információn elindulva a South Carolinai Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy a kókusztermékek fogyasztása miként befolyásolja a vastagbélrák kialakulásának veszélyét. Azok a résztvevők, akik rendszeresen fogyasztottak kókuszt, kevesebb gyulladás jelét mutatták, és lényegesen kevesebb rosszindulatú daganat volt jelen vastagbelükben.

Az összefüggés (leegyszerűsített) magyarázata az, hogy a kókuszokkal elfogyasztott telített zsírok erősebbé teszik az emésztőrendszerben található nyálkás védőréteget, és segítenek megőrizni annak egészségét. Ezen védőréteg sérülése különféle betegségek, többek között a vastagbélrák kialakulását is okozhatja.

7. Segít megőrizni szív- és érrendszeri egészséget

A kókusz aminó szósz és más kókusztermékek rendkívül jót tesznek a szív egészségének. A kókuszokról tudjuk, hogy növelik a „jó” koleszterinek (HDL) mennyiségét a szervezetben, amelyek fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszer egészséges működésében. A már emlegetett antioxidánsok továbbá segítenek, szabályozni a szervezet vérnyomását is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Glikémiás index (GI)

A glikémiás index (GI) egy olyan mutatószám, melynek segítségével az élelmiszereket 1-100-ig... Tovább

Low fat diéta

A zsírbevitel korlátozásán alapuló diéta Tovább

Tovább a lexikonra
egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás