notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A ketogén diéta hatása a fogakra: valóban veszélyes lehet?

hirdetes

A ketogén diéta veszélyei a fogakra

SzSz

Az egészséges életmód híveként bizonyára te is utánanéztél már különféle étrendeknek és étkezési szokásoknak, és kutatásaid során a rejtélyes ketogén diétával is találkozhattál. Habár rengeteg helyen emlegetik, és sok influencer is esküszik rá, a ketogén étrend nem épp a legjobb választás a fogak számára.

A ketogén diéta hatása a fogakra: valóban veszélyes lehet?

A ketogén diéta egy fehérjében gazdag, és szénhidrátokban szegény étrend, amelyek jótékony hatásai között az egészségesebb fogínyt és fogakat is emlegetni szokták – azonban a fogorvosokat még mindig szkeptikusak ezen állításokkal kapcsolatban. Tény, hogy a csökkentett cukorbevitel mindenképpen kíméli a fogakat, ami azonban már aggasztóbb lehet, az a kulcsfontosságú vitaminok és ásványi anyagok hiánya a ketogén étrendben.

Kutatások bizonyítják veszélyeit

A British Dental Association (BDA) arra figyelmeztette a ketogén diéta követőit, hogy igyekezzenek kiegyensúlyozott étrendet kialakítani maguknak, amihez persze többféle élelmiszercsoport rendszeres fogyasztására van szükség. A fogorvosok továbbá felhívták rá a figyelmet, hogy a diétázás önmagában nem elegendő a fogak megfelelő védelméhez – tehát bármilyen étrendet is követ az ember, napi rendszerességgel kell gondoskodnia szájhigiéniájáról.

hirdetes

A British Dental Association egy friss, az USA-ban végzett felmérés eredményein alapszik, amely megállapította, hogy a válaszadók 20%-a a közösségi médiáról fogadott meg étrenddel kapcsolatos tanácsokat, és hogy ezek negyede a ketogén étrend mellett döntött.

Hosszú távon semmiképp sem jó

hirdetes

Prof. Damin Walmsley, a BDA tudományos tanácsadója elmagyarázta, hogy a divatdiéták ugyan egészségesebb étkezésre ösztönözhetnek, de gyakran rendkívül fontos tápanyagforrásoktól tiltják el az embereket. A ketogén diéta például nagyon kevés cukrot engedélyez csupán, ami jót tesz ugyan a száj egészségének, de ez nem helyettesíti a napi kétszeri fogmosást és a rendszeres fogorvosi vizsgálatokat sem. A rendszeres fogorvosi vizsgálat rendkívül fontos, hiszen a felhalmozódott lepedékeket csakis a fogorvos tudja eltávolítani fogkő leszedéssel. 

Ha megbízható fogorvost keresel, válaszd a Rosental Fogászati Központját, és kérj időpontot rendelőjükbe az alábbi linkre kattintva: fogkő leszedés!

Ne higgyünk a közösségi médiának

A közösségi média tele van olyan felhasználókkal, akik megesküsznek rá, hogy a ketogén rendbe hozta fogaik egészségét, azonban a fogorvosok szerencsére nem restek rámutatni a módszer lehetséges hátulütőire, hogy az emberek egy részletesebb képet kaphassanak arról, hogy melyik étrend mivel is jár, és hogy milyen hatásai vannak a szervezetre.

Az interneten található információk egy része pontos ugyan, de sajnos az influencerek és a sztárok gyakran terjesztenek olyan információkat, vagy reklámoznak olyan termékeket némi pénzért cserébe, amelyek nem fedik a valóságot, vagy akár negatív hatással is lehetnek az ember egészségére.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Bioszauna

  A klasszikus szauna keringési rendszert kímélő fajtája, ahol a hőmérséklet 40-60... Tovább

GI-diéta

Dietetikusunkkal egyetértve mindig fontosnak tartottam a fogyás folyamatában a GI - szerepét.... Tovább

Tovább a lexikonra