notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kelj fel és mozdulj meg,testedzés,egészséges életmód,táplálkozás,nincs kifogás,alakformálás,hatékony fogyás,sport,edzés,fitness,crossfit

hirdetes

Kelj fel és mozdulj meg!

Klotildnak. A cikk bizonyos részei a valóságon alapszanak, a többi meg csak igaz. Bármiféle egyezés a valósággal nem a véletlen műve.

Kelj fel és mozdulj meg!

Miről szól a testmozgás?

 
Arról, hogy olyan legyél, mint az irigyelt testű amerikai celebek? Arról, hogy „letornázd” magadról a súlyfeleslegedet, amit a helytelen életmódodnak köszönhetsz? Arról, hogy nagy legyen a bicepszed, kockás a hasad (vicc…), formás a vádlid? Vagy tán arról, hogy a Karácsonykor magadra pakolt süteményeket nyárig letornázd? /el kell, hogy keserítselek: ha utóbbiról, akkor a nők napja, meg a névnapod, meg a tesódé, na meg a Húsvét és a ballagás, aztán a haver kérése, hogy igyál még egy rövidet… mind-mind be fog zavarni!/  Ugyan… ez csak a felszín, amit a páran heti 3-4 edzéssel le akarnak tudni.
 
Természetesen, akinek nem inge, ne vegye magára se a fentieket, se az alábbiakat. No, most hogy ezt leírtam, tán már be is zártátok a cikket, mondván nem Nektek szól – és csak magamnak írok. Az olvasók igen nagy hányada ugyanis szereti meggyőzni magát, hogy ő igenis más, mint a többiek… neki igenis valósak a kifogásai, neki valósak az érzései, nála a dolgok tényleg csak így – vagy így sem – tudnak működni.
 

Csak a külső…

 
A XXI. századi életmód nem éppen az emberi egészség barátja. Rengeteg stressz, rohanás, étel helyett méreg, ülő munka, hazaérve bedőlés... másnap kezdődik elölről… értem én ezt, abszolút megértem, hogy nem könnyű. És szerinted másoknak az? Miért a másikat fikázod és magadat sajnálatod ahelyett, hogy Te is megoldanád, amit ő meg tud oldani? Sok dolog van bizony, amit nem választhatsz meg, viszont van rengeteg olyan is, amelyeket igen! Hogy csak kettőt mondjak: Te döntöd el, hogyan használod ki a szabadidődet és hogy milyen ételt nyomsz a szervezetedbe, mérget vagy orvosságot. Facebook-olás, TV előtt henyélés, az interneten ételrendelés és állandó kifogáskeresés helyett, hogy ma miért nem tudsz edzeni….. inkább törődj kicsit magaddal, az egészségeddel és törődj másokkal is!! Ha felmentek Facebook-ra, azt látjátok, hogy valódi ismerősök (néha még férj és feleség is!) azzal töltik a napjaikat, hogy ülnek otthon, a külvilágtól elzárva a számítógép előtt és virtuális világukba zárva chatelnek. Egymással! És ezt muszáj látnunk! „Jó volt ma Veled” – kit érdekel? A XXI. században még több a lehetőség a tunyulásra, mint valaha.
 
sportolj!
 
 
Nagyon egyszerű matematikai művelet az, mellyel megkapjuk az eredményt, hogy egy hétnek 168 órájából az emberek heti 3-4-et töltenek testmozgással MAXIMUM és ettől várják a megoldást MINDENRE! De lehetőleg azonnal, mert ha 1 hét alatt nem fogy le, feladja! Ha egyetlen jógaóra után nem jön rendbe a háta, akkor már megy is máshová! A többi 164-165 órában pedig tesznek arról életmódjukkal, hogy önmagukat roncsolják. Ha a roncsolás nem keserít el, akkor talán az igen, ha elárulom: olyan sok időn át nem mozgatod az izmaidat minden nap és héten, hogy bőven van idejük teljesen legyengülni.
hirdetes
 

Mit tud akkor ez 3-4 óra tenni?

3-4?? Csak igen jó esetben… egyre többen törekednek arra, hogy az edzéseik minden alkalommal rövidek legyenek. Olyan rövidek, amennyire csak lehet. Mert hiszen, ha van egy 12 perces edzés, amely alatt ki lehet már purcanni, akkor heti 3-4-szer 12 percben csak oda kell nyomni magad és minden rendeződik. Tiéd a tökéletes test. Gratulálok! A hétnek 10080 percéből már 36-ot egész biztosan edzéssel töltöttél, a többiben meg ülj, feküdj, aludj. De lehetőleg ülj sok órát helytelen testtartással, ez a legjobb… 
 
De ez még hagyján, mert még a 36 perc is sokkal jobb, mint a totális semmi, amit a legtöbben produkálnak!!!
 
 

Térjünk vissza arra, miért is kell mozogni és miért is kell megfelelően táplálkozni

 
Tényleg azért, hogy jól nézzél ki? Nem, éppenséggel nem azért kéne, mert a test mozgás nélkül elenyészik? Sajnos manapság már senkit nem lep meg, ha egy fiatal küzd gerincproblémákkal, pattan szét a feje a magas vérnyomástól, kap trombózist. Ez már nem számít nagy dolognak. Max. picit meglepődünk, aztán betudjuk valami másnak, de semmiképp sem az életmódjának. Pl. biztos hozzá nem értő az orvosa…
 
 

Mozdulj meg!

Picit gondolkozz! Minden egyes lépésnél testsúlyod másfélszerese rázza meg a teljes csontozatodat és nehezedik a talpaidra, a sarkaidra. A gerincednek is mindez olyan jól esik! És azért eszed meg még a csokis croissant-t, mert a barátod nagymamája sütötte és nem illik megsérteni? Nem inkább azért, mert amúgy is baromira ízlik és imádod?
 
Természetesen nemcsak a súlyfelesleggel küzdőkről szól ez a cikk és nem egyetlen személyről. Vegyük csak a mai tizenévesek körében elterjedt menőző járási stílust. Ezt nevezik úgy, hogy hanyag tartás. Csapd előre a vállad, lógasd a fejed, járj lomhán. Csak légy minél lezserebb! Eleinte a srácok még ki is tudnák húzni magukat (ha akarnák), az évek múlásával azonban ez a testtartás állandósul. A törzs és a hátizmok teherbíró képessége csökken, maradandóan deformálódik a gerinc. A domború háti gerincszakasz okozta problémák az ágyéki gerincszakaszra is átterjednek és ezzel mindennek vége – a teljes test egy roncs. Jobb esetben nem lesz sérv belőle. Megnyúlnak a hát- és rövidülnek a mell izmai, károsodik a légzésfunkció, csökken a szív-é és keringési rendszer teljesítőképessége, a vér kevesebb oxigént képes szállítani. A hasüreg összenyomódik, a hasfal előredomborodik, mindez a légzésfunkció károsodásához, koncentrációzavarhoz, fáradékonysághoz és a teljesítőképesség csökkenéséhez vezet. 
hirdetes
 

BINGÓ! 

 
Mindenhová autóval járni, jaj csak ne kelljen se sétálni, se biciklizni, egyetlen megálló miatt is új jegyet lyukasztani, mert a buszon legalább le lehet ülni… a kihasználatlan véredények idővel beszűkülnek, a hajszálerek nem veszik ki részüket a munkából, csökken az érfalak rugalmassága, egyszóval egyre kisebb a hely a vér keringése számára. Vérnyomás az egekben, melynek súlyos következményei lehetnek, először csak a szemtengelyferdülés, de utána jön még a vakság, az agyvérzés, a vesebetegség, hiszen a vér nyomása mindenütt ugyanolyan magas a testben, vagyis hatalmas erővel feszül neki az érfalaknak, melyek idővel majd egyszer feladják. 
 

BÁMM!

 
Nehéz lehajolni a tárgyakért? Csak fogni ne kelljen vagy esetleg szatyrokat hazacipelni, mert már az is nehezen megy a kezeid, a vállad begörcsölése, a derekad megfájdulása nélkül? A talpad nem fáj??
 
Fájdalom
 
Nem fogom azzal folytatni az írást, hogy megmagyarázzam, miféle gondokat okozhat a mozgásszegény életmód és a mai elkényelmesedés. 
 
Aki talál kifogást, az mindig fog találni kifogást. De ha egy egészségtelen ember azt mondja, hogy azért nem mozog, mert neki jó a formátlan testében úgy, ahogy van, a párjának tetszik a súlyfeleslegével/soványságával/zihálásával együtt is, meg különben is, nem divat már a tökéletes test… az semmit sem ért abból, mi történik a testével…
 
Annak csak annyit tudok kívánni, hogy egyszer térjen észhez. Mert amíg az emberben magában nem érik meg a döntés, a komoly döntés, addig mi tehetünk bármit, mondhatunk bármit, regélhetünk arról, hogyan fog kipurcanni. Nem lesz hatásos. 
 
mert annak egyszer csak… egyszerűen csak….
 
VÉGE!
 
 
 
Szerző:
Borbély Angi – Angelocska
Angelocska – Workout Girl
 
 
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Egészség

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az egészség... Tovább

Horoszkóp

A horoszkóp eredetét keresve több ezer évet kellene visszautazni a történelemben, bár egyes... Tovább

Tovább a lexikonra