notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden amit tudnod kell az izom fejlesztésről - Izomnövelés bővíthető súlyzószettel

hirdetes

Így fejleszd az izmaidat – Minden, amit tudnod kell az izmaid fejlesztéséről

ZH

Az izomépítés nem egyszerű feladat sok mindenre oda kell figyelned, hogy izmaid kellőképpen tudjanak fejlődni. Ebben a cikkben összegyűjtöttük mi mindenre kell figyelned, ha láthatóbb izomzatra és sportos testre vágysz. Így kezdj bele az izomépítésbe!

bővíthető súlyzószett - ezzel növeld izmaidat

Minden, amit tudnod kell az izomfejlesztésről


Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk izmot építeni, meg kell ismerkednünk néhány hozzákapcsolódó fogalommal, hogy tisztában legyünk vele mit, miért kell tennünk. Izmokra fel!


Izomrostok – Izomköteg – Izomzat


Az izmaink sok-sok izomrostból tevődnek össze, amelyek izomköteget alkotnak. Ezekből az izomkötegekből épülnek fel az izmaink. Testmozgás során az izomrostok száma nem változik, de nőhet a vastagságuk és a folyamatos igénybevétel miatt változtathatják összetételüket, azaz a fehér rostból lehet vörös és fordítva. Az egyes sportokat űzők különböző módon használják izmaikat, ezért lehet, hogy más fajta izomzattal rendelkezik egy testépítő és egy úszó vagy egy biciklis. 


Az izmok mérete


Annál nagyobb lesz az izom alapmérete, minél több izomrostból áll. Ahhoz, hogy az izmainkat maximálisan kihasználjuk, az összes izomrostot meg kell mozgatnunk. A szervezetünk azonban csak azokat az izmokat mozgatja meg, amelyekre szüksége van az adott mozgás elvégzéséhez és ha már az adott izom hozzászokott egy adott mozgáshoz és megerősödött, akkor egyre kevesebb izomrostot fog felhasználni hozzá. Ezért olyan fontos, hogy ne mindig ugyanazokat a gyakorlatokat végezzük, hanem más-más súlyokkal, mindig egyre nehezebb súllyal végezzünk különböző gyakorlatokat. Ebben lehet nagy segítségünkre egy bővíthető súlyzószett, ugyanis nem szükséges folyamatosan új súlyokat beszereznünk fejlődésünk alatt. A bővíthető súlyzószett végig kíséri fejlődésünket, az elején még kevesebb súllyal tudunk gyakorlatokat végezni, de ahogy fejlődik az izomzatunk, úgy tudjuk bővíteni a súlyt is a súlyzón. 

hirdetes


Az izmok fejlődése kezdőként


Amikor elkezdünk mozogni, akkor az izmaink alkalmazkodnak a rendszeres testmozgáshoz. Ilyenkor izmaink egyfajta tanuláson mennek keresztül, vagyis megtanulják az új mozgást. Ez a folyamat azonban nem jár együtt izomnövekedéssel, csak azt tanítjuk meg izmainknak, hogy hogyan kell megfeszülniük egy adott mozgássorán. Minél többet gyakorolunk egy adott mozgást, izmaink egyre több erőt lesz képes kifejteni. Az izom növekedése körülbelül 6-8 hét után figyelhető meg, ennyi az adaptáció ideje. Az első 2-3 hétben még csak az anyagcserénk fog megváltozni, utána alkalmazkodni fog a központi idegrendszerünk a mozgásformához, ez azonban már egy hosszabb folyamat, körülbelül 3-6 hónap. Ezért van az, hogy a testi és a biológiai változások csak 5-6 hét után mennek végbe.

hirdetes


Tudatos táplálkozás a látványos izomzat kialakításához


Egy adott idő után a rendszeres edzés nem lesz elegendő ahhoz, hogy izomzatunk látványos növekedésnek induljon, figyelnünk kell az étkezésünkre is. Az izmok megfelelő fejlesztéséhez elegendő fehérjét kell fogyasztanunk, amit a szervezet be tud építeni az izmokba.


Intenzitás növelése


Mikor izomzatunk hozzászokott egy mozgáshoz, akkor ugye szervezetünk spórolni fog az izommunkával, hiszen csak annyi izomrostot használ fel a mozgás során, amennyi éppen szükséges, ezért van szükség a rendszeres túlterhelésre. Ahhoz, hogy minél több izmot megdolgoztassunk növelnünk kell az intenzitást és a súlyokat, elérkezett az idő, hogy nagyobb súlyokat állíts be a bővíthető súlyzószetteden. Amikor az izmaid nagyobb terhelésnek vannak kitéve, erősödni fognak, megvastagszanak és láthatóvá válnak a tónusok.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Low fat diéta

A zsírbevitel korlátozásán alapuló diéta Tovább

Zsírleszívás

A zsyrleszívás egy sebészi folyamat, melynek során a mestersgesen távolítják el felesleges... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás edzésmódok edzőterem egészséges életmód életmód fitness mozgás sport