notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg a lila burgonyát

hirdetes

Ismerd meg a lila burgonyát

vitalzone.hu

Eredetileg Peruból és Bolíviából származik, a térségben a mai napig rendszeresen termesztik. Feltételezések szerint 200 éves ősi perui burgonyafajták keveréke. Más források Chilét említik eredeti élőhelyének.

Ismerd meg a lila burgonyát

Felhasználását tekintve hasonlóan kell eljárni mint a nálunk elterjedt fehér burgonyával. Színezetét az elkészült étel mindvégig megtartja, legyen az püré, leves, ital, vagy sütemény. A lilás színért a céklában, szederben is fellelhető antocián nevű antioxidáns felel, melynek fontos szerepe van a káros ultraibolya sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezésben.


Fontos megjegyezni, hogy a lila burgonya nem génmanipulált, hanem természetes fajta, amely - mivel a burgonyabogár nem kedveli, és megrágott levele is könnyebben regenerálódik - kifejezetten ajánlott biotermesztésre.


Írországban, Franciaországban és Izraelben is kapható lila chips, melynek íze hasonló a szokványos chipséhez, ám némileg "egzotikusabb" annál és esztétikailag is kétségkívül érdekesebb látványt nyújt.

hirdetes


Orvosi kutatások támasztják alá, hogy a magas antioxidáns tartalmú céklához, gránátalmához, áfonyához, vörös káposztához, vagy akár a mértékkel fogyasztott vörösborokhoz hasonlóan a színes húsú burgonyafajták fogyasztása is elősegíti számos szív- és érrendszeri betegség megelőzését, a bennük nagy mennyiségben előforduló természetes antioxidánsok féken tartják a szabad gyököket, így lassítják a sejtek öregedési folyamatait, illetve gátolják bizonyos daganatos betegségek kialakulását. Az antocianinokról és a flavonoidokról általánosságban elmondható, hogy védenek a rák ellen, serkentik az agyműködést és kedvezően hatnak keringési rendszerünkre is.

hirdetes


Vitamin és ásványi anyag tartalma is jelentős: nagy mennyiségben található benne vas, kálium, kalcium és C-vitamin is. Emellett a lila burgonya szénhidráttartalma jóval alacsonyabb, mint a sárga vagy fehérhúsú fajtájé, és glikémiás indexe is jóval alacsonyabb.


Milyen íze van?


Pontosan olyan, mint a hagyományosa burgonyának. Készülhet belőle püré, leves, hasábburgonya, saláta. A lila szín mindvégig megmarad, amivel izgalmassá varázsolhatjuk a hétköznapi ételeket is.

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

T-sejtek

A nyirokrendszerünkben keringő limfociták két részből állnak, a B-sejtekből és a... Tovább

Kalcium

Az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben fellelhető ásványi anyag. A csontjaink... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás éhezés élelmiszer életmód elhízás étrend fitness fogyás fogyókúra kalóriabevitel lelki egészség méregtelenítés táplálkozás