notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Influenza kezelés

Influenza kezelésAz influenzás tünetek kezelése
 


Ha mégis elkap bennünket, akkor az influenza hirtelen kezdődik, legtöbbször 39-41 fokos lázzal, erős torok- és fejfájással, ízületi- és végtagfájdalommal, valamint általános gyengeséggel. A "náthás" tünetek, például az orrfolyás, az orrdugulás vagy a hörghurut más vírusfertőzésre utalnak és nem jellemzőek az influenzára.


Az influenza gyorsan, általában 5-10 nap alatt lezajlik, azonban a gyengeség, a fáradékonyság és a mérsékelten száraz köhögés ennél tovább is fennmaradhat. Már az influenza gyanúja esetén is érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a későbbi szövődmények rendkívül komolyak lehetnek, az idősebb embereknél pedig akár az életet is veszélyeztethetik.


Szövődményes influenza


A szövődménymentes influenza kezelése tüneti. Ez főként ágynyugalmat és lázcsillapítást jelent, megfelelő folyadékpótlással. A magas lázat feltétlenül csökkenteni kell, mert még rövid ideig tartó magas láz esetén is súlyosan károsodhatnak belső szerveink. A lázcsillapítás egyik hagyományosan bevált módja a hidegvizes borogatás vagy a hideg fürdő, de a korszerű lázcsillapító gyógyszerek általában hatékonyabbak és biztonságosabbak. Az antibiotikumok a vírusok ellen hatástalanok, így ezekkel csak a különféle szövődmények fellépésekor javasolt kiegészíteni a kezelést (részletesebben: Gyorsteszttel is elkerülhető lenne az antibiotikumok felesleges alkalmazása).
 

Influenza kórházi kezelése


Kórházi elhelyezés a beteg állapotától függően, főként súlyos esetben indokolt. Az influenza oki kezelésére, a láz és egyéb tünetek enyhítésére az úgynevezett neuraminidáz-gátlók alkalmasak, a betegség első 48 órájában. Ezek a gyógyszerek a vírusok sejtből való kiszabadulásában szerepet játszó, neuraminidáz nevű felszíni antigént bénítják, így a termelődő vírusok képtelenek más sejteket megfertőzni. Az antivirális kezelés főként azon betegeknek segíthet, akik valamilyen okból nem kaphatnak védőoltást (ilyen kizáró ok lehet például az ismert tojásfehérje-érzékenység, az immunrendszert jelentősen gyengítő betegség vagy kezelés, illetve az akut lázas állapot).


címkék: