notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A hummus egyre népszerűbb étel, amelyet akár a diétába is beilleszthetünk. De hogyan?

hirdetes

A hummus valóban egészséges?

SzSz

A Hummus egy közel-keleti étel, amely hazánkban is egyre népszerűbb. A hummus csicseriborsókrém, amely tökéletesen beilleszthető akár egy diétás étkezésbe is. Ez a krém tökéletes lehet zöldségekhez, mártogatósként. 

Hummus

Bár a hummus kalóriatartalma magas, mégis egészséges tápanyagokat biztosít a szervezet számára. A hummussal egészséges zsírokat, szénhidrátot és fehérjét is bevihetünk, mindamellett, hogy nagyon kevés cukrot viszünk be a szervezetünkbe. 

(Megjegyzés: a táplálkozási tények az általunk fogyasztott hummus típusától függően változnak - ha otthon csinálod, jobban ellenőrizheted a benne lévő pontos tápanyagokat.)

Hummus kalória és tápanyagtartalma

  • (100 g) Adagonként    % Napi érték*
  • Kalória  166         
  • Teljes zsír 1.4g    2%
  • Telített zsír 0,2g    1%
  • Többszörösen telítetlen zsír 0,5 g     
  • Egyszeresen telítetlen zsír 0,6 g     
  • Nátrium 57 mg    2%
  • Kálium 34 mg    1%
  • Szénhidrátok 2.1g    1%
  • Rost 0,9 g    4%
  • Fehérje 1.2g     
  • A-vitamin 0%
  • C-vitamin 2%
  • Kalcium 1% 
  • Vas 1%

A Hummus fehérjében magas, finomított szénhidrátokat és egészséges zsírokat tartalmaz. A Hummus A-vitamint, E-vitamint, C-vitamint, folsavat, magnéziumot és káliumot is tartalmaz, valamint olyan étrend-bioaktív anyagokat, mint a fitinsav, sterolok, tanninok, karotinoidok és más polifenolok. 

hirdetes

A hummus egészségügyi előnyei


A hummusban lévő zsír a többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírok kombinációja, amely nagyrészt a  tahini  vagy szezámpasztából származik. Mindkét zsír szívre egészséges előnyöket biztosít. A hummus készítéséhez használt csicseriborsó a vegán, hüvelyes fehérje kiváló forrása. Bár a hüvelyesek önmagukban nem biztosítanak teljes esszenciális aminosavakat, a hiányt teljes szemcsékkel kombinálva orvosolják.

A 2016-os felülvizsgálat szerint a csicseriborsó és a hummus pozitív hatást gyakorolhatnak a szív- és érrendszeri betegségek bizonyos kockázataira, valamint a glükóz és az inzulin szabályozására. A hummus fogyasztásakor enyhén növelhetjük a rostbevitelt. A rost segít abban, hogy jobban érezzük magunkat evés után. A telítettség és az elégedettség érzését segít elő, így a nagy folyamán kevésbé leszel éhes, amely által sokkal egyszerűbb a fogyás.  

Gyakori kérdések


Magas a hummus a nátriumban? Attól függően, hogy hol vásárolsz, vagy hogyan készíted a hummust, nátriumtartalma ettől függően változik. Az áruházban vásárolt termékek egy része 50-80 milligramm nátriumot tartalmaz egy adagonként, míg másban több is lehet. Néhány márka esetén közel 200 mg nátrium is megtalálható a termékben. 

hirdetes

Melyek a hummus legjobb étkezési módjai? A hummust használhatod kedvenc szendvicsedben, vagy mártogatósként. Vágj fel zellert, sárgarépát, uborkát és paprikát vékony szeletekre, majd mártsd bele őket hummusba. Így egy finom nassolnivalót kapsz, amely egészséges is. 


A hummust nagyon egyszerű otthon elkészíteni. Ha van turmixgéped vagy botmixered, akkor csak néhány percet vesz igénybe. Az összetevők ellenőrzésével még egészségesebb is lehet: Csökkentheted a hummus zsírját, ha kevesebb olajat (vagy egyáltalán ne használj olajat) használsz. Ha a hummus sótartalmát szeretnéd csökkenteni, akkor olyan csicseriborsót használj, amely nincs előre főzve. Ne adj hozzá plusz sót, csak egy keveset a csicseriborsó főzése közben. 

Legyél óvatos hummus evés közben, hiszen, ha még nem ettél, nem tudhatod, hogy allergiás vagy-e a csicseriborsóra vagy a szezámra. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Subcutan zsírszövet

Bőr alatti zsírszövet Tovább

Cukorbetegség

A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy "diabétesz", magyarul "mézédes átfolyás"-t jelent a... Tovább

Tovább a lexikonra