Hortobágyi húsos palacsinta receptje

A legeslegjobb hortobágyi palacsinta receptje

Szélesi Ferenc
hirdetes

Noha a magyarok többsége úgy tekint a hortobágyi húsos palacsintára, mint ősrégi nemzeti ételre, ez igazából nem teljesen igaz. Az viszont igen, hogy minden magyar imádja, nem is csodálkozom ezen! Most pedig ismerkedj meg te is ezzel az étellel, megmutatom a legszuperebb receptet is! 

Megmutatom a legjobb hortobágyi húsos palacsinta receptjét!

 

Röviden a hortobágyi húsos palacsintáról


Abban nem tévednek az emberek, hogy a hortobágyi húsos palacsinta egy kiváló magyar étek, a származását tekintve viszont a legtöbben tévhitben vannak. A hortobágyi palacsinta ugyanis nem a Hortobágyról származik, pedig szinte mindenki így gondolja. Az étket 1958-ban, a brüsszeli világkiállításra készítette el legelőször egy szakács, ezek után egyszerűen marketing-fogásból kapta a hortobágyi húsos palacsinta nevet.


Igen hamar az egyik legnépszerűbb étellé vált, nem is csoda, hiszen istenien finom, egyedi és ráadásul bárki elkészítheti könnyedén. Visszatérve a történelmére, publikáltak egy kicsit hasonló receptet már az 1930-as években is, de felkapott csak az 1958-as brüsszeli világkiállítás után lett.


Éttermekben viszont az a tapasztalat, hogy a maradék pörköltet használják fel a hortobágyi palacsinta alapanyagának, persze nem mindenhol, de azért nem árt az óvatosság, hogyha ilyen ételt szeretnénk rendelni. Akkor viszont nem hibázhatsz, hogyha otthon, te magad készített el, ebben pedig most segítünk nektek, a következő oldalon megmutatom a legeslegjobb receptet!

hirdetes

 

Megmutatom a legjobb hortobágyi húsos palacsinta receptjét!

 

A legjobb hortobágyi húsos palacsinta receptje 12 palacsintához


Hozzávalók

  • A palacsintatésztához
  • 40 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 4 deciliter tej
  • 1 deciliter szódavíz

 

A töltelékhez

  • 50 dkg darált borjúhús
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 3 deciliter tejföl
  • őrölt pirospaprika
  • liszt a habaráshoz

 

Elkészítés


A tészta elkészítéséhez keverjük csomómentesre a hozzávalókat, és olajjal vékonyan kikent palacsintasütőben süssünk ki 12 darab palacsintát. A töltelék elkészítéséhez pucoljuk meg a vöröshagymákat, majd vágjuk apróra és készítsünk pörköltet a borjúhúsból. Pirítsuk meg a hagymát egy kicsit, adjunk hozzá paradicsomot, paprikát, majd a borúhúst is, és fűszerezzük. Amikor a borjúhús megpuhult, szűrő segítségével merjük át egy másik edénybe, majd a pörkölt levének egyharmadát adjuk hozzá. Öntsük bele a tejföl felét és addig pároljuk, amíg pépes nem lesz. Amint elkészült a töltelék és a palacsinta is, óvatosan töltsük meg a palacsintákat, majd hajtogassuk négyzet vagy háromszög alakúra, ahogy tetszik.

 

És most jön a habarás. A tejföl másik felét keverjük simára nagyjából 2 evőkanál liszttel, majd habarjuk bele a maradék pörkölt levébe, forraljuk fel, majd öntsük a palacsinta tetejére. És már kész is vagyunk, tálaláshoz egy kis tejfölt kínálhatunk még esetleg. 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Biztosan egészséges a kókusztej?

2019-05-16

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Biztosan egészséges a kókusztej?

Kókusztej, de miért? Valóban egészséges? Tényleg megéri duplaannyit költeni rá, mint a hagyományos tehéntejre? Tiszta vizet öntünk a pohárba, rávilágítunk, hogy valójában egészséges-e a kókusztej.

8 egyszerű tipp a glutén eltávolításához

2019-05-13

8 egyszerű tipp a glutén eltávolításához

A glutén a fehérjék egy csoportja, amely olyan gabonafélékben található meg, mint a búza, az árpa és a rozs. Egyre több ember szenved gluténérzékenységben, azonban általánosan elmondható, hogy mindenki jól jár, ha elhagyja étrendjéből a gluténtartalmú élelmiszereket. De hogyan tedd meg ezt?

Ismerd meg a lila burgonyát

2019-05-07

Ismerd meg a lila burgonyát

Eredetileg Peruból és Bolíviából származik, a térségben a mai napig rendszeresen termesztik. Feltételezések szerint 200 éves ősi perui burgonyafajták keveréke. Más források Chilét említik eredeti élőhelyének.

Hogyan készítsük el kedvenc ételeinket egészségesebben?

2019-05-06

Hogyan készítsük el kedvenc ételeinket egészségesebben?

Ha szeretsz enni és mellette főzni is, de odafigyelsz az alakodra, és nehezen mondasz le a kedvenc ételeidről, akkor jó helyen jársz. Ma már számos mód van arra, hogy kedvenc ételeidet egészséges vagy legalábbis egészségesebb verzióban készítsd el. Egyre többen térnek át az egészséges életmódra, de úgy érzik, rengeteg korlátozással jár.

A tápióka 10 egészségügyi előnye

2019-04-26

A tápióka 10 egészségügyi előnye

Aki diétázik az már biztosan találkozott a tápiókával. Ez a növény tökéletesen beilleszthető a diétába, sőt ételallergiások körében is népszerű, hiszen mindenmentes élelmiszer. Felhasználása igen sokrétű, akár pudingokba, süteményekbe egyaránt használhatjuk őket. De lássuk, fogyasztása milyen egészségügyi előnyökkel jár!

A kurkuma előnyei

2019-04-18

A kurkuma előnyei

A kurkumát már több ezer éve fogyasztják az emberek az egész világon. Az internetnek köszönhetően ennek a fűszernek a népszerűsége a közelmúltban igencsak felgyorsult. A kurkuma egy szuperétel, vagyis egy szuperfűszer. De miért? Összeszedtük előnyeit!

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
127 987
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 047 076
Közösség

Szótár

Aromafürdő

  A fürdővízhez gyógynövényeket és illóolajokat adagolnak a fürdővízhez, éppen... Tovább

Globesity

A globesity a múlt század folyamán kialakult, de hatásaiban napjainkban jelentkező tömeges... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 191

Átlagos értékelés: 5.0