notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezért jó a HIIT edzés

hirdetes

Ezért jó a HIIT edzés

Sz.F.

A magas intenzitású intervallum edzéseknek (HIIT) több okból is érdemes helyet szorítani a heti edzéstervben, különösen ha gyors és látványos eredményeket szeretnél elérni.

Ezért jó a HIIT edzés

Egy kutatás szerint a HIIT edzések valójában hatékonyabb zsírégetők, mint a kardiózás. A 15 hetes kutatás során két csoportot hasonlítottak össze, amelyek közül az egyik intenzív 20 perces kerékpározást, a másik pedig 40 perces normál tempójú kerekezést végzett. Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy az intenzíven edzők lényegesen több feleslegtől szabadultak meg, mint a könnyeden biciklizők.

Azonban a gyorsabb és hatékonyabb zsírégetés csupán egyike a HIIT edzések számos előnyei közül. Ha szeretnéd beiktatni heti edzéstervedbe, de még nem sikerült meggyőznöd magad róla, akkor a következő néhány érv segít majd meghozni a döntésedet!

1. Nem kell hozzá sok idő

Az erőedzések és az intenzív kardió egyesítésével a HIIT egyszerre több izomcsoportot is megdolgoztat, mindezt pedig úgy, hogy kardiónak is beszámítható. Ez a módszer a legtöbb eredményt garantálja a legkevesebb időráfordításért cserébe.

2. Szórakoztató

Mivel a HIIT edzések nem tartanak sokáig, így nem valószínű, hogy még az előtt megunod majd őket, mielőtt a végükre érnél. Emellett folyamatosan mozgásban is tartanak, ez a két tényező pedig egy aktív, szórakoztató, de nem elnyújtott edzést eredményez.

hirdetes

3. Több óra kalóriaégetés

A magas intenzitású intervallum edzések több kalóriát segítenek elégetni, mint a folyamatos gyakorlatozás, ami az úgynevezett utóégető hatásnak köszönhető. Az utóégető hatás röviden azt jelenti, hogy a tested még az edzések befejezte után is folytatja a kalóriaégetést. A következő oldalon folytatom! 

Ezért jó a HIIT edzés

4. Növeli az állóképességet

Jellegéből adódóan a HIIT fokozza az állóképességet és javítja az általános egészséget. Javítja a vérnyomást is, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az agy és a szervezet más részei megfelelő mennyiségű „üzemanyagot”.

5. Nem csak egy HIIT edzés létezik

Az edzések többféle HIIT gyakorlatból is állhatnak. A lehetőségek sora szinte végtelen, az erőedzések és a kardió kombinálásával pedig kiváló eredményeket lehet elérni. Az intervallumedzések nem kell, hogy csak rendszeresen megszakított futásból álljanak. Érdemes minél változatosabbá tenni őket!

6. Jót tesz a szívnek

A HIIT javítja a szívet behálózó erek rugalmasságát. Lényegében maga a szív is egy izom, így nagyon fontos, hogy rendesen karban legyen tartva. Minél rugalmasabb, annál könnyebben mozog és működik majd.

hirdetes

7. Még a kezdők is végezhetik

Mivel az intervallum edzések rövid gyakorlatozásokból állnak (erre utal a nevük is), így nem követelik meg a kezdőktől, hogy végtelen állóképességgel végezzék azokat. Egy több kilométeres futás kevésbé hangzik csábítónak, mint egy 10 perces edzés, az utóbbi mégis úgy megmozgat, hogy utána lesz mit kipihenni.

8. Biztonságos izomtömeg-növelés

A HIIT edzések biztonságosan segítenek megszabadulni a zsírfeleslegtől, azonban „békén hagyják” azt az izomtömeget, amikre kemény munka árán sikerült szert tenned. Sok más edzés eredményei csak később válnak láthatóvá, és gyakran ezt a fontos izomtömeget is csökkentik.

9. Folyamatos kihívás

A HIIT edzések intenzitásának csupán kitartásod és állóképességed szabhat határt. Ha kezded azt érezni, hogy egyre könnyebbek az edzések, akkor gyorsíts rajtuk, és máris új kihívások elé állíthatod magad.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Hormon

  A hormonok különböző mirigyek által termelt anyagok, melyek pontosan meghatározott... Tovább

Anorexia

 Az orvosok anorexia nervosának nevezik a lelki eredetű kóros lesoványodást. Az anorexia... Tovább

Tovább a lexikonra